Dodaj do ulubionych

JAk nauczyc samego sapc?

IP: *.* 30.07.02, 10:06
Witam :)Tmat poruszany nie raz nie dwa nie trzy razy. Ale mam pytanie bo moze macie nowe doswiadczenia. Jak nauczyc 10 miesieczne niemowle samo spac w lozeczku?MAteusz sam spal w lozeczku do 6 miesiaca zycia i pewniego dnia odmowil spania w lasnym lozeczku wytrzymalam 4 miesiace z malym maz poszed do drugiego pokoju. Dojrzalam do decyzji wyeksmitowania go z mojego lozka tylko jest problem. Jak tylko wloze malego do lozka wpada w spazmatyczny placz i potrzafi tak przepalakac nawet do 1h. Mam sie nie poddawac i pozwolic mu plakac czy co?W ciagu dnia jest to samo, zasypial przy mnie teraz jest problem. zasypianie na spacerze nie wchodzi w gre bo nie spi na spacerach od 6 miechow.No i znowu wyladowal u mnie w lozku ( wzielam go na rece polazylam kolo siebie i zsnol) :(Thessi mama Mateusza
Obserwuj wątek
    • Gość: thessi Re: JAk nauczyc samego spac IP: *.* 30.07.02, 10:07
      Sorki za literowke mialo byc SPAĆ :)
    • Gość: asia_t Re: JAk nauczyc samego sapc? IP: *.* 30.07.02, 10:57
      Ha, moje w nocy spia w lozeczku, choc czasem wedruja do mamusi. Ale to rzadko. Natomiast w dzien dostaja histerii, jak je poloze do spania w lozeczku!!!!! Dlaczego? Na razie usypiam je w dzien w wozeczku, wtedy jest OK. ale przestaja sie miescic, nogi im wisza... chce sprobowac usypiania w lozeczku, ale JAK? Oni tak strasznie wtedy placza... wieczorem nie ma najmniejszego problemu, kąpanie, karmienie i spanko, nawet jak nie są zmeczeni, nierobia tragedii... pozdrawiamasiaT,mama bąbli
    • Gość: ez Re: JAk nauczyc samego sapc? IP: *.* 31.07.02, 09:55
      Asia też ma 10 miesięcy. W łóżeczku śpi od urodzenia, ale usypia w naszym. Mariusz bierze ją najczęściej na naszą dużą poduszkę zakołysze 3, 4 razy i Asia śpi. No to my ją hop do łóżeczka. Jakoś nie mam ambicji stresowania jej zasypianiem samej. Obydwoje pracujemy i może właśnie potrzebuje naszej bliskości gdy zamyka oczka.
    • Gość: Gusiak Re: JAk nauczyc samego sapc? IP: *.* 31.07.02, 11:38
      Mam dużo młodsze dziecko, ale śpi samo od początku, a w naszym łóżku ląduje tylko rano, po przebudzeniu, żeby sobie jeszcze poleniuchować z mamą (a w niedziele i soboty także z tatą). W dzień w ogóle nie chciał spać, ale zastosowałąm metodę może brutaną i wyda się Wam oschłą - czekam aż sam siebie uśpi marudzeniem - śpi wtedy dłużej i mocniej, mogę go przełożyć do łóżeczka (zasypia na podłodze - na macie do zabawy). Tylko po moim maleństwie od razu widać, kiedy chce spać - robią mu się takie malutkie, czerwone oczka.Staram się go dużo przytulać gdy nie śpi i poświęcać mu czas, więc uważam, że spać może sam, a już na pewno w nocy - małżeńskie łóżko to nie miejsce dla niemowlka ;-).Jeśli długo marudzi i nie może zasnąć, staram ię być przy nim - stoję nad łóżeczkiem lub siadam z nim na miacie, głaszczę go po policzku i nosku, wkładam smoczek (to pewnie odpada przy 10 miesięcznych dzieciach), daję do przytulenia pieluszkę lub bawełnianego pajacyka. Zazwyczaj ta pieluszka lub pajacyk ałatwiają sprawę - mały się pomości, przytuli i usypia. To tyle. Po prostu bądź przy synku, ale nie kładź go do swojego łóżka. Niech wie, że jesteś obok, niech ma z Tobą kontakt zrokowy - może to pomoże.Powodzenia :hello: Gusiak
    • Gość: agawa Re: JAk nauczyc samego sapc? IP: *.* 31.07.02, 13:11
      Cześć! Jestm mamą dwuletniego Kuby i sześciotygodniowego Maksa. Kuba gościł w moim łóżku bardzo długo, czego oczywiście nie żałuje! Dziecko, małe dziecko potrzebuje jednak bliskości mamy! Kuba był niemowlakiem bardzo wymagającym już od początku! Ssał przysłowiowe 24 godziny na dobe,gdy poczuł inne ręce płakał w niebogłosy! I cóż jak na kochającą mamę przystało nosiłam, lulałam, spałam razem z moim Kubkiem.Wszystko z czasem ustało oprócz spania z mamą. Całe godziny nocne i dzienne spędzałam na czatowaniu jakby go tu już śpiącego umieścić w łóżeczku!!! I wiesz co było dla mnie wybawieniem - leżaczek! Umieszczałam tam delikwenta z podusią i kocykiem, i oto małe niby łóżeczko stawiałam obok swojego łoża. Początkowo mały spędzał czas spania właśnie tam.Był obok mnie, a jednocześnie był delikatnie kołysany. I tak zasypiał, z czasem pozwoliłam sobie na próbe przeniesienia go do łóżeczka! I wiesz co udało sie, raz , drugi, a potem to była rutyna! Obecnie drugi malec nie gościł co prawda jeszcze w moim łóżku, ale w ciągu dnia gdy nie może się utulić robie z nim to samo i skutkuje!
    • Gość: ollla Re: JAk nauczyc samego sapc? IP: *.* 01.08.02, 06:50
      Cześć!Polecam książkę "Uśnij wreszcie". Jest tam wiele informacji na temat sztuki samodzielnego zasypiania (we własnym łóżeczku) i wskazówki jak pomóc w tym dziecku. Uczyliśmy samodzielnie zasypiać naszą sześciomiesięczną córeczkę. Teraz ma szesnaście miesięcy i bardzo lubi układanie do snu.Ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka