Dodaj do ulubionych

Problem z rozwojem niemowlaka

IP: *.* 30.10.02, 13:20
Właściwie to nie wiem czy mamy problem czy nie...Co biorę książkę albo grzebie w internecie to co innego dlatego proszę o wasze własne doświadczenia.Brzdąc ma 7 miesięcy (ur.11.03.2002) a jeszcze nie siedzi.Gdy pomagam mu wstać chwilę usiedzi w pozycji siedzacej i bęc.Niedawno dopiero zaczął się przewracać z plecków na brzuszek ale w drugą stronę już nie.Gdy jest na brzuszku strasznie się awanturuję.Byliśmy z nim u neurologa ale powiedział nam że mały jest bardzo duży(jak 10 miesięczny bobas)i stąd ten problem.Zalecił więcej witaminy D3- 3-4 krople i witaminę B1 codziennie.Poza tym maluch jest uśmiechnięty, chwyta zabawki...Poradzcie proszę bo zaczynają mi przychodzić głupie myśli do głowy...Z góry dziekuje,Nujka
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa2002 Re: Problem z rozwojem niemowlaka IP: *.* 30.10.02, 13:36
      Na prawdę nie masz się czym martwić. Wiele dzieci siada ok. 8 m-ca życia (czasem później), a inne najpierw raczkują, potem dopiero siadają. Lekarze przestrzegają przed sadzaniem dziecka. Mówią, że lepiej poczekac aż maluch sam usiądzie.Pozdrowienia
      • Gość: AnetaLelonek Re: Problem z rozwojem niemowlaka IP: *.* 30.10.02, 13:58
        Nie masz sie czym martwić kazde dziecko rozwija się w swoim tępie, Skoro maluszek jest usmiechciety to wszystko wporzadku. Naprawde wszytko wporzadku Nie przejmuj się :love: :love:
    • Gość: guest Re: Problem z rozwojem niemowlaka IP: *.* 30.10.02, 16:14
      Czesc,skoro neurolog nie miał zastrzezen do Twojego dziecka to jest z nim wszystko w porządku. Niech się rozwija swoim własnym tempem. Gdyby bylo cos nie tak to neurolog by zlecił rehabilitację..pozdr.Aga
    • Gość: guest Re: Problem z rozwojem niemowlaka IP: *.* 30.10.02, 22:27
      Pozostaje tylko pytanie czy to był dobry neurolog i na jakiej podstawie przepisał zwiękaszającą dawkę witaminy D3.
      • Gość: 5121 Re: Problem z rozwojem niemowlaka IP: *.* 30.10.02, 22:58
        Ja rok temu też się zamartwiałam, a dziś wydaje się, że mój mały(ma dwa latka)jest mądrzejszy od innych dzieci. A że nie mówi? Zobaczysz, to że nie siedzi to nie jest problem, choć wiem że ja też latałam po neurologach(o Boże ile to było lekarzy, mówili że jest OK a ja im nie wierzyłam, bo inne dzieci w tym wieku...)Słuchaj mój mały siedział jak miał 9 mieięcy, sam siadał z czworakowania około 10 m-ca, a chodzić zaczął po ukończeniu 15. A potem długo to chodzenie trenował siadem na pupę.Z tą witaminą D3 to jak nie ufasz neurologowi, to lepiej skonsultuj to z pediatrą a najlepiej z Centrum Zdr. Dziecka Międzylesie poradnia metaboliczna. Pozdrowionka i wierz mi, że wszystki wątpliwości rozwiewają się z czasem. Pa pa
    • Gość: misia Re: Problem z rozwojem niemowlaka IP: *.* 31.10.02, 12:14
      Nie martw się. Moja córcia też nie była zbyt ruchliwa bo tak jak twój synek była bardzo duża. Nie przewracała się na brzuch i plecy prawie do 10 mies, siedziała wprawdzie dosc penie w wieku 6 mies ,ale sama usiadła jak miała 11 mies!!Z perspektywy czsu uwazam ze nipotrzebnie ją sadzałam-dziecko powinno samo osiagnać poszczególne etapy rozwoju-drugiego dziecka nie posadzę dopóki samo nie usiądzie. Chodziła jak miała 14 mies.Kazde dziecko rozwija się inaczej, to żesynek jest duzy napewno utrudnia mu ruchliwość.Moja córcia nadal jest dość duża, ale super się teraz rozwija, ma prawie 17 mies i czasami nie mozna za nią nadążyć tak biega.PozdrowieniaMarzena
    • Gość: guest Re: Problem z rozwojem niemowlaka IP: *.* 31.10.02, 13:50
      Nic się nie martw.Mój synek jak skończył 7 miesięcy też nie siedział ale specjalnie się tym nie przejmowałam.Zaczęłam go za to trochę trenować,z tym że to mu się podobało widzieć świat z trochę innej perspektywy.Siadałam po prostu na ziemi okrakiem i sadzałam synka pomiedzy nogami.Tak było wygodniej i bezpieczniej niż obłożyć go poduszkami.Maluszek ćwiczy sobie w ten sposób mięśnie.Po tych ćwiczeniach bardzo szybko nauczył się sztywno siedzieć sam.W 8 mieś.nauczył się raczkować do tyłu, w 9 do przodu i wtedy też nauczył się siadać z raczkowania.
    • Gość: guest Re: Problem z rozwojem niemowlaka IP: *.* 31.10.02, 22:10
      mój maluszek ma ponad 8 miesięcy i nie siedzi, nie przekręca się w żadną stronę (ani z plecków, ani z brzuszka) za to już potrafi wszędzie podpełznąć; ale nie martwię się, bo starszy zaczął siadać po tym, jak zaczął chodzić :lol:więc myślę, że wszystko jest okneurolog mi powiedział, że to wynika z dużej wagi dzieckapozdrawiammagda
    • Gość: guest Re: Problem z rozwojem niemowlaka IP: *.* 31.10.02, 23:47
      Podpisuję się pod tym, co mówią moje przedmówczynie: NIe ma sie czym przejmować. Jeśli jednak jesteś zwolenniczką czynów, to proponuję Ci udać sie do sprawdzonej rehabilitantki. Ja chodziłam z Małym do takiego gabinetu, pomimo że niektórzy lekarze potrafili śmiać mi sie w twarz, że niby mam za dużo pieniędzy i wyrzucam je w błoto. Za dużo nie mam, ale wychodzę z założenia, że jeśli nie kupię sobie jakiegoś ciucha, albo zrezygnuję z kilku przyjemności dla siebie, to nic sie nie stanie. A z mojej rehabilitantki jestem bardzo zadowolona, bo nawet jesli rehabilitacja nie była konieczna, to zarówno Mały, jak i ja bardzo na tym skorzystaliśmy. Tę jego rehabilitację traktowałam trochę jak fitness dla niemowlaka ;-) Jeśli jesteś z Warszawy i chcialabyś namiar, pisz na priva.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka