pandeczja 15.02.07, 10:20 od kiedy mozna zabrac niemowlaczka na basen? i co z jego uszkami? bo czytalam ze woda w uchu moze spowodowac jego zapalenie i przy kapieli w wanience bardzo uwazam zeby nie nalac Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cathy1976 Re: od kiedy na basen 15.02.07, 10:31 z tymi uszkami to mit od samego poczatku zamaczalismy Emilce głowke w wanience, polozna nam powiedziala, ze ta woda co wleci to potem oczywiscie wyleci; trzeba tylko je wytrzec po kapieli; co do basenu, to moja coreczka zaczela chodzic do szkoly plywania jak miala 3 miesiace, ale 'przyjmują' od 2go miesiaca; Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: od kiedy na basen 15.02.07, 10:50 Woda w uchu może je co najwyżej umyć, chyba, że założysz dzieciakowi czapeczkę na główkę po kąpieli. Na basen nie później niż przed skończeniem pół roku, bo potem niemowlę zatraca wrodzoną zdolność pływania. Odpowiedz Link Zgłoś
kowlaska Re: od kiedy na basen 15.02.07, 11:04 zgadzam się - jak najwcześniej. tyle, że nie do końca o pływanie tu chodzi tylko o nieoddychanie pod wodą Majka miała 5 miesięcy jak zaczęła i chodzi co tydzień na zajęcia. Mały zaczyna od marca - będzie miał wtedy cztery miesiące Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 a w czym do wody i inne 15.02.07, 12:05 no to ja zadam takie pytanie, 1. na jaki basen, czy taki normalny duzy, osobiscie wolalabym na taki, mnie jludzi, czy moze na taki brodzik? 2. w co ubrac maluszka, przeciez woda ma 27 st, a co z siku i nie daj boze czyms wiecej, gdzie mozna kupic jakies stroje dla maluszkow 3. co po wyjsciu z wody, bierzecie przewijaki czy jak to wyglada tez bym chciala ale nie moge sie zabrac, boje sie ze tam bedzie zazimno, no i zima na dworzu mala ma 3 mie Odpowiedz Link Zgłoś
nina78 Re: a w czym do wody i inne 15.02.07, 13:09 Ad. 1. Sprawdz w swoim miescie. Niektore baseny organizuja specjalne kursy dla dzieci. Jest to o tyle fajne, ze wiesz, co robic z dzieckiem w wodzie My chodzilismy na basen z chlorowana woda i bylo OK, ale ponoc ozonowana woda bedzie czystsza i zdrowsza. Ad. 2. Sa specjalne pieluszki (Huggies Swimmers i pampers tez ma) zazwyczaj do kupienia w basenowym sklepiku na sztuki, ale wtedy dosc drogo wychodza... Jak juz bedziesz pewna, ze bedziesz chodzic, to zainwestuj w cala paczke. Ad. 3. Po wyjsciu z wody recznik lub szlafrok z kapturkiem. Nie wyobrazam sobie zabierac ze soba przewijak Niektore baseny maja przewijaki lub laweczki, na ktorych bejbika mozna przewinac. Polecam wziac fotelik samochodowy. Mozna odlozyc malucha w bezpieczne miejsce gdy ty bedziesz sie ubierac. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
julka261 Re: a w czym do wody i inne 15.02.07, 13:19 ja też sie zastanawiam .... jak wysuszyć małego w co potem ubrać po basenie skoro na dworzu zima ??? jak z nim przejśc przez dwór do samochodu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
hipopotamama Re: a w czym do wody i inne 15.02.07, 16:22 Normalnie tak jak suszysz w domu! Ja małej dodatkowo jeszcze suszarką powiuwam żeby woda w uszach wyschła ale bez przesady bo nagrzana głowa zimą to napewno nic dobrego. Ubieram ją tak jakbym ubrała ją tego dnia na spacer i tyle! Nigdy też się nie zastanawiałam jak przeniosę dziecko te 10m do samochodu... Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: od kiedy na basen 15.02.07, 16:11 Ja z córka chodze na baesn od polowy stycznia, kiedy skonczyła 3 miesiace. chodzimy na zajecia zorganizowane. ja jestem bardzo zadowolona i polecam każdemu. córka nurkuje i w wodzie czuje sie bardzo dobrze. a jesli chodzi o pogode, to nie jest tak zle, bo do tej pory nie zachorowała. pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
marcelkowamama Re: od kiedy na basen 15.02.07, 19:32 my chodzimy z malym odkad skonczyl 6 mies. wczesniej nie bylo szans na wolne miejsca w weekendy bo tylko wtedy jest to dla nas mozliwe. W koncu tędy owędy sie wkrecilismy do grupy ale takiej co to nie chodzi o nauke plywania tylko ale tez o rehabilitacje glównie, malemu sie to akurat przydaje. Zajecia sa w brodziku 0,9 m, woda chlorowana, czasem cieplejsza 30 st, czasem troche gorzej bo 27 st.Z dziecmi oprocz rodzicow są trzy rehabilitantki. po wyciagnieciu malucha z wody zdejmuje mu tego mokrego pampka i zawijam w rozek kapielowy. Potem sie ubieramy w przebieralni no i potem jeszcze chwilke siedzimy w holu. jak ochloniemy to sie ubieramy w wierzchnie rzeczy i do samochodu Odpowiedz Link Zgłoś