Dodaj do ulubionych

Czy dziecko może spać na boczku?

25.02.07, 17:39
Ktoś na forum napisał że dzieci nie powinno się kłaść na boku, bo mogą mieć
coś z bioderkami. Można to niby obić do 1, miesiąca a potem już nie. czy ktoś
słyszał o czymś takim????
Obserwuj wątek
    • monika2821 Re: Czy dziecko może spać na boczku? 25.02.07, 17:46
      ...nie slyszalam ,coreczka 6 -mcy uwielbia spac na boczku i niech spi na
      zdrowie-zwlaszcza ,ze sama sie tak przekreca smile
      Pozdrawiam!
    • exylia Re: Czy dziecko może spać na boczku? 25.02.07, 18:05
      Noworodek ma jeszcze nie wykształcone w pełni panewki stawów biodrowych. Leżenie
      na boku nie sprzyja ich prawidłowemu kształtowaniu, a szczególnie w pierwszych
      miesiącach życia, kiedy to właśnie panewki się kształtują. Może to powodować
      dysplazję stawów biodrowych. Aby temu zapobiec należy stosować profilaktykę.
      Najlepiej dziecko często układać na brzuszku i nosić z szeroko rozłożonymi
      nóżkami twarzą do noszącego.
      • iwonia2 Re: Czy dziecko może spać na boczku? 25.02.07, 18:47
        exylia ma racje ,w jednym z odcinkow na Tv style ;Mamo juz jestem; byla mowa na
        ten temat.
    • mika_p Re: Czy dziecko może spać na boczku? 25.02.07, 18:51
      Ortopedzi z powodów opisanych przez exylię odradzają kładzenie na boku, a
      zalecają lezenie na plecach lub na brzuszku.
      Dentyści odradzają kładzenie na plecach, bo to źle wpływa na rozwoj żuchwy,
      zgryzu.
      Jeszcze inni lekarze odradzają kładzenie na brzuszku bez nadzoru, w
      szczegolnosci w nocy, zwłaszcza najmniejszych niemowlat, które dopiero się ucza
      przekręcania i unoszenia wysoko głowy. Odradzają kładzenie na plecach w obawie
      przed zakrztuszeniem się dziecka. Za najbezpieczniejsza pozycją uwazają pozycję
      na boku - dziecko się nie przydusi, a jak by mu się ulewało, to treść zołądkowa
      wypłynie z buzi na zewnątrz. Tak samo układa się nieprzytomnych - pierwsza
      pomoc się kłania.

Sama musisz ocenić, co stanowi dla ciebie największe zagrożenie.
      • karawana123 Re: Czy dziecko może spać na boczku? 25.02.07, 21:23
        Moja córeczka zawsze tak śpi, bo lubi i jest jej najwygodniej. Na plecach tylko
        na spacerze, a na brzuszku by w życiu nie zasnęła
        • skaluz Re: Czy dziecko może spać na boczku? 25.02.07, 21:35
          Moj synek przez pierwsze 2 tyg.zycia spal na boku. Potem tesciowa poradzila mi
          ze powinien spac na plecach bo bedzie mial wydluzona glowke. Jak zaczelam go
          klasc na plecach to i tak spal z glowka na boku. Jak mial ok. 2,5 mies.
          trafilismy do rehabilitantki z powodu podejrzenia wzmorzonego napiecia
          miesciowego. Jak go tylko zobaczyla, od razu powiedziala ze to jest dziecko
          ktore na pewno nie spi na boku - mial tak jakby rozlany brzuszek. Powiedziala ze
          przez to ze spal na plecach nie pracuja jego miesnie na bokach i przez to ten
          brzuszek tak wygladal. Zgodnie z jej zaleceniami mielismy go klasc do spania na
          boku, ale on niestety nie chcial. Przekrecalam go wiec po zasnieciu i
          podkladalam walek z koca. Oczywiscie po jakims czasie i tak ladowal na plecach.
          Robilam to tylko gdy zasypial na noc, bo w dzien by sie od razu obudzil. Teraz
          juz brzuszek jest ok.
          • sabka22 Re: Czy dziecko może spać na boczku? 25.02.07, 21:44
            rany zaniedługo na tym forum napiszą że dziecko koniecznie musi spac na plecach
            i tylko na plecach!co za bezsens,kazdy spi tak jak lubi a nie niekture matki
            kładą na siłe np.na brzuch bo tak trzeba!ja układałam dziecko raz na jeden bok
            raz na drugi a teraz synek ma 11mies i sam sie przekręca tak jak chce.Aha dodam
            że z bioderkami jest wszystko ok!smile)
            • mama_frania Re: Czy dziecko może spać na boczku? 25.02.07, 21:46
              Mój synek od kiedy skończył 6 miesięcy sam się układał do snu na boczku. Teraz
              ma rok i dwa tygodnie i tez śpi jak chce (najczęściej na brzuszku z pupą w górze).
              • sabka22 :))))) 25.02.07, 21:47
                ha a myślałam że tylko moj szkrab tak cuduje!bo tez śpi z pupą w gorzesmile)
            • exylia Sabka22 25.02.07, 21:59
              Nikt nie napisał, że dziecko ma spać na plecach. Moja córka spała, bo musiała.
              Niestety miała problemy z biodrami i to bardzo poważne. Kiedy pozbyła się gipsu
              i rozwórek, sama zaczęła spać na boczku. Dziś ma 14 miesięcy i znów problem z
              jednym biodrem, pomimo wyleczenie dysplazji 5 miesięcy temu. Nie twierdzę, że to
              wynik spania na boku (powodem jest wiotkość stawów), ale gdyby na tym boku nie
              spała, biodro by się nie pogarszało. Nie zmuszę córki do spania na brzuchu czy
              plecach, a w jej sytuacji byłoby to wskazane i może pomogłoby uniknąć operacji,
              której widmo nad nami wisi.

Nie twierdzę, że każdemu dziecku zaszkodzi spanie na boku, ale są dzieci, które
              mogą mieć predyspozycję do dysplazji. Twojemu synowi nic nie było (zresztą u
              chłopców dysplazja występuje rzadziej - chłopiec na 6 dziewczynek), ale uwierz
              mi, że znam sporo przypadków dysplazji. Profilaktyka na pewno nie zaszkodzi.
              • sabka22 Re: Sabka22 25.02.07, 22:04
                no tak ale autorka nic nie pisała ze ma taki problem tylko zapytała czy dziecku
                nie zaszkodzi spanie na boku wiec mysle ze zdrowemu dziecku nic sie nie
                stanie.Twoja coreczka ma problemy z biodrami wiec dlatego dla niej byłoby
                lepiej gdyby spała na brzuszku czy pleckach ale kiedy nie ma tego problemu to
                napewno spanie na boku nie zaszkodzi.Pozdrawiam!
                • exylia Re: Sabka22 25.02.07, 22:17
                  Jeszcze coś dodam wink. Niemowlę do mniej więcej pół roczku (przybliżony czas
                  pojawienia się jąder kostnienia), nie musi spać non stop na brzuchu czy plecach,
                  ale niewskazane jest, żeby non stop spało na boku. Owszem zdrowym biodrom to nie
                  zaszkodzi, ale bioderka do ok. pół roku ciągle się kształtują, dlatego nie ma
                  się żadnej pewności, że mimo dobrych wyników USG ok. 6 tygodnia, nic się z nimi
                  później nie stanie. A układanie (nie koniecznie spanie) dziecka na brzuszku czy
                  pleckach ułatwia prawidłowe kształtowanie panewek.

Może jestem przewrażliwiona, ale profilaktyka nikomu jeszcze nie zaszkodziła.

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka