Dodaj do ulubionych

ZA GRUBA!!!

28.02.07, 16:36
moja monisia mając 18m-cy ważyła 16,800kg według siatki centylowej to o dużo
za dużo, jest tez wyższa od swoich rówieśników (około 100cm), czy ktoś ma też
takie dziecko? czy powinnam ją leczyć? dodam że ja i mąż jako małe dzieci
byliśmy też ponad przeciętną,a w rodzinie męża są same "duże" kobiety, to
może geny?
Obserwuj wątek
    • komyszka Re: ZA GRUBA!!! 28.02.07, 16:40
      a czy potrafisz obiektywnie ocenic jak żywisz córkę? poza tym tłumaczenie ze
      skłonnosci do bycia "dużym" sa w rodzinie czeste to tylko wierzchołek góry lodowej.
      • arnica88 Re: ZA GRUBA!!! 28.02.07, 17:11
        o tak jesc to ona lubi i to od urodzenia, non stop ja musiałam karmić, dopiero
        od 2 m-cy nie budzi sie w nocy na mleko albo słodki soczek; wogule odstawiłam
        jej mleko modyfik., słodycze, parówki, jasny chleb, je teraz wiecej warzyw,
        zup, ze słodyczy to chrupki kukurydziane, krakersy i budyń, lubi serki typu
        danonek, pije cherbatki dla dzieci (a soczków prawie wcale), mięso gotowane
        Wydaje mi sie ze zaczyna sie zmieniać to znaczy nie grubnie tylko rośnie "w
        górę" poznać to po ubraniach (niektóre stare spodnie są za szerokie)
        no ale ja nie wiem czy to wina tej złej diety czy moze co innego?
    • pati986 Re: ZA GRUBA!!! 28.02.07, 17:03
      napisz lepiej, który to centyl. i w wadze i we wzroście. jeśli nie masz
      problemu, to daj też centyl z główki. jeśli wszystkie ssą porównywalne, to nie
      masz się czym martwić, ona po prostu będzie duża. jeśli różnica będzie dwóch
      kresek, to znaczy, że jest ni8estety grubasad
      mojaNatalka ma 10 miesięcy, wagę ma na 97 centylu, wzrost i główkę na 90, więc
      będzie wysoka (chociaż u nas to po tatusiu-194cm wzrostusmile). tak mi powiedziała
      moja pediatrasmile
      • phantomka Re: ZA GRUBA!!! 28.02.07, 17:23
        To juz jest na pewno poza siatka centylowa, troche wiecej, bo 17 kg wazy moj 5
        letni siostrzeniecsmile
        Odstaw danonki - sam cukier, chrupki kukurydziane wbrew pozorom tez nie sa
        malokaloryczne. No i podstawa - co mowia lekarze, oprocz tego, ze gruba, bo
        chyba powinni jakos zareagowac, skoro to widza. Pewnie moznaby zlecic badania
        hormonow tarczycy. Jezeli wszystko jest w normie ze zdrowiem, to widac taki jej
        urok i jedynie kontrolowac to i moze udac sie do dietetyka na konsultacje.
        • sabka22 Re: ZA GRUBA!!! 28.02.07, 20:26
          Odstaw soczki słodkie i inne słodycze,i może zastosuj jakąś dietke.A co ci
          radzi lekarz???
    • ola75101 Re: ZA GRUBA!!! 28.02.07, 20:33
      odstaw koniecznie serki słodkie Danio itp i kubusie, wszystkie soki
      przecierowe. To bomba cukrowa
    • mama_kotula Re: ZA GRUBA!!! 28.02.07, 23:10
      Zerknij w tę siatkę, to siatka centylowa proporcji wagi do wzrostu:
      img.mp.pl/articles/www/inne_publikacje/dodatki/rozw_rys_5.gif

Nie jest zbyt wyraźna, ale z tego, co widzę, proporcje mieszczą się ok. 75
      centyla, czyli nie jest tak źle.

Wszystkie rady udzielone w tym wątku są ok, niemniej jednak zanim zaczęłabym
      "odchudzać" dziecko w wieku 18m, skonsultowałabym się z pediatrą.
    • wikula23 Re: ZA GRUBA!!! 28.02.07, 23:42
      Proporcje wzrosu do wagi są oki, więc raczej tak bym nie panikowała
      Może rośnie Ci druga Dudek??
      Lekarz powinien rozwiać wątpliwości
      • aga330 Re: ZA GRUBA!!! 01.03.07, 08:20
        Nie odstawiaj dziecku soków!to absurd że takie rady tutaj czytam.skąd ma dziecko czerpać witaminy z tabletek?jeszcze się taki nie urodził co by po soku przytył!w okresie zimowym często dzieci w tym wieku robią się pulchne, zobaczysz że zrobi się cieplej, zacznie więcej biegać, inny ruch zupełnie i wyciągnie na swoje
        • arnica88 Re: ZA GRUBA!!! 01.03.07, 13:53
          lekarz radzi dokładnie to co wy czyli odstawić słodycze, soki słodkie owszem
          podawać (witaminki) ale nie w nocy, odstawić mączne produkty (np.jasny chleb),
          kaszki, podawać natomiast duzo warzyw (dwa razy dziennie) i owoców no i duzo
          ruchu na świerzym powietrzu; dodam jeszcze ze na dzien dzisiejszy moja córka ma
          23 m-ce i waży 17,200, wzrost: 93cm, obw.głowy: 52cm; dziekuje za te siatkismile
      • arnica88 Re: ZA GRUBA!!! 01.03.07, 14:00
        u nas jest tak - do lekarza z przychodni chodzimy tylko z koneczności (i to ten
        lekarz czepia sie jej wagi) natomast jesteśmy pod stałą kontrolą innego lekarza
        (co 3m-ce kontrola), który każe nam sie nie martwić jej wagą bo dziecko rozwija
        sie bardzo dobrze; byliśmy jeszcze u dwóch innych pediatrów i oni też kazali
        nam sie nie niepokoić;
        tylko strasznie sie czuje jak przy każdym szczepieniu lekarka z przychodni mówi
        mi ze moje dziecko jest "potężne" nie wim juz co mam jej odpowiadać bo wogule
        nie docierają do niej moje argumenty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka