Dodaj do ulubionych

120 g na tydzień-przyrost-do czego dodaję???ważne

14.03.07, 23:09
Chciałam się spytać : Jeśli moje dziecko po porodzie ważyło 3730, następnie
spadła w 3 dobie waga-3480 , to ile minimalnie według tego powinno ważyć po
miesiącu. Chodzi mi o to że te 120 g razy 4 dodaje się do wagi
urodzeniowej ???czy do tej po spadku w 3 dobie???(u niego najniższej). Chodzi
mi o to że w ciągu 2 tygodni bardzo słabo przybrało i nie uzyskało wagi
porodowej, zaczęłam dokarmiać butelką, oczywiście po 6 tygodniach waży 4630-
jednak jestem zła ,bo teraz ciężko mi będzie wrócić tylko do piersi.Chciałam
wiedzieć czy bto nie był błąd pediatry, a ja od razu wzięłam buteleczkę.
Pytanie: te minimum 120 razy 4=480(około 500) gram należy dodać do wagi
urodzeniowej czy tej najniższej w 3 dobie?Ile minimum powinno ważyć według
tego co wyżej napisałam po miesiącu. waga urodzeniowa + 120 gram na tydzień
czy waga najniższa (ta co była w 3 dobie i do niej dodaje?)+ 120 gram na
tydzień (nie chcę popełnić błędu przy następnym dziecku).
Obserwuj wątek
    • mooh Re: 120 g na tydzień-przyrost-do czego dodaję???w 14.03.07, 23:11
      Przyrost liczy sie zawsze od najniższej wagi spadkowej.
    • mika_p Re: 120 g na tydzień-przyrost-do czego dodaję???w 14.03.07, 23:19
      Spadek wagi związany jest głównie z oddaniem smólki i wysychaniem skóry, przed
      porodem zanurzonej w wodzie. Mozna powiedzieć, że dziecko rodzi się z wagą
      bruttto, a dopiero po 2-3 dniach osiąga wagę netto.
      Przy dużym spadku ma prawo nie odzyskac wagi urodzeniowej - za normę spadku
      uznaje się 10% wagi urodzeniowej, przy trzykilogramowym dziecku jest to 300g.
      Minimum dla dziecka karmionego piersią to 120 g/tydz, czyli 240 g na 2 tygodnie
      od wagi najniższej - dziecko z mieszczącym się w normie spadkiem ma prawo nie
      odzyskac wagi urodzeniowej przez 2 tygodnie od urodzenia, a nawet przez 2
      tygodnie od ważenia po smółce.
      Tym bardziej, że dzieci są ważone w dniu wypisu, w 3. dobie najczęsciej, a moze
      się zdarzyć, że jeszze przez 1 dzień trwa spadek wagi. Co jeszcze daje
      kilkadziesiąt gramów rożnicy do liczenia.
      • atrakcyjna2 Dzięki 14.03.07, 23:34
      • atrakcyjna2 czyli waga z 3 doby + 500? 14.03.07, 23:41
        Czyli rozumiem ,że jeśli waga w 3 dobie najniższa wynosiła 3480 to plus
        zaokrąglając 500g to minimum mógłby ważyć 3980 po miesiącu, mimo że waga
        urodzeniowa wynosiła 3730g-dobrze zrozumiałam????

Jeśli tak to jestem starsznie zła na tą pediatrę bo jeszcze wspomniałam że
        przecież spadł z wagi,ale ona swoje- fakt do tej pory byłam na siebie zła,no
        ale cóż może jeszcze wrócę do karmienia tylko piersią.
        • kaeira Re: czyli waga z 3 doby + 500? 15.03.07, 08:34
          atrakcyjna2
          > Jeśli tak to jestem starsznie zła na tą pediatrę bo jeszcze wspomniałam że
          > przecież spadł z wagi,ale ona swoje- fakt do tej pory byłam na siebie zła,no
          > ale cóż może jeszcze wrócę do karmienia tylko piersią.

No, niestety, to czesta sprawa z lekarzami, że często każą dokarmiać bez
          istotnej potrzeby.
          Ja tez dokarmiałam od 3 tygodnia (faktycznie było trzeba, w moim przypadku
          zaleciła to konsultantka laktacyjna) oraz mieszanką, sondą na strzykawce,
          systemem SNS Medeli (przy piersi) i na koniec tez butelką. A udało mi się
          odstawić dokarmianie zupełnie gdzieś 10-11 tyg. Teraz (pół roku) karmię tylko
          piersią. (Zresztą zawsze średni przybytek to był gdzies ok. 130, ale ostatnio
          dokonał sie pierwszy skok centylowy!). To sie daje zrobić, tylko dobrze miec
          fachowe wsparcie. Zajrzyj na forum z ekspertem "Karmienie piersią".
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=570
          Pozdrawiam, życzę powodzenia,
          Kaeira
          • atrakcyjna2 do kaeira 15.03.07, 10:05
            mam do Ciebie wielkA prośbę. Bo wiem ,że po takim przejściu masz już duże
            doświadczenie.Czy mogłabyś mi w wolnej chwili opisać dokładnie Twoją historię
            jak do tego doszłaś ,że karmisz teraz tylko i wyłącznie piersią.Tak bardzo bym
            chciała. Mam wszystkie problemy laktacyjne-por ownując z małej książeczki
            (ulotki)oprócz jednej mały budzi się jak jest głodny,to mi nier grozi, poza tym
            wszystkie problemy z laktacją dotyczą Nas z małym. Myślę że u Ciebie było
            podobnie, możesz mi opisać dokładnie wszystko po kolei jak się do tego
            dochodzi. U mnie w skrócie. Karmiłam piersiąw szpitalu mimo że byłam po
            przetoczeniu krwi( hemoglobina 6-tak ytak mało), zagryzałam zęby przy bólu,
            jednak mały niby cały czas chciał jeść - więc zaczęły go dokarmiać , potym same
            stwierdziły że on by zjadł nawet 200 ml w 3 dniu i wszystko zaraz ulewa. Potem
            w domu karmiłam piersią , za mało przytł, więć lekarka pow. że nie...wiadomo.
            Fakt przysypia przy piersi, Wcześniej karmiłam go pół godziny tylko piersią
            jedną co 2 godziny-różnie to było z tym często przysypiał -dlatego było to pół
            godziny.(na początku była to nawet godzina ,ale wtedy doszło do tego że jak go
            odstawiałam to był ryk(a przytulenie mu nie wystarczało musiał być cycek w
            buzi)-więc to pól godziny było dobre bo wtedy przynajmniej ssał.
            Potem karmiłam go (ostatnie 2 tygodnie przed bebilonem zawsze- i nie wiem czy
            wyrobił sobie taki odruch bo obecnie jak daję mu cycka też po setce babilonu i
            odkładam to krzyczy łe jakby był głodny ,potem ulewa i tak...Wysyłam bo już
            wkrzyczy.oczywiście Łe.
            • kaeira Re: do kaeira 15.03.07, 10:45
              Hej,

Wiesz, mogłabym ci dokładnie opisać jak u nas bylo, ale naprawdę wydaje mi się,
              że jednak są spore różnice, więc to ci niedużo da. Szczególnie chodzi mi o tak
              wczesne zaczecie u was dokarmiania oraz fakt dokarmiania butelką od początku.

Moje dokarmianie polegało glównie na podawaniu odciągniętego mleka (oraz
              mieszanki ok. 1/4 do 1/3 calosci) sondą na strzykawce po nakarmieniu piersią,
              albo potem także tym SNS-em, czyli sondą przy piersi (dziecko ssie jednoczesnie
              pierś i sondę). Miałam problemy z tym, że dziecko było letargiczne, nie chciało
              się budzić na jedzenie. Potem jescze, po przejściu na sam biust, okazalo sie
              musze karmić częściej (co 2 godz albo i cześciej)

Naprawdę, sprobuj na tym forum z ekspertem - tam jest telefon na dyżur do P.
              Moniki Staszewskiej, konsultantki laktacyjnej, i możesz spokojnie do niej
              zadzwonić. Myślę, że to będzie najlepsze wyjscie, bo trzeba działać jak
              najszybciej. Z tego co piszesz, brzmi że od samego początku źle ci radzono.
              Dokarmiać bo noworodek cały czas chce jeść? przeciez to norma! (niestety, hehe)
              • atrakcyjna2 Re: do kaeira 15.03.07, 11:11
                a co bys mi doradziła po swoim doswiadczeniu, jak np. tez zwiekszyc teraz
                pokarm. czy miałas tak kilka dni po porodzie ze nigdy w cycku nie było pusto
                nom stop jakbys przycisneła brodawke to leciało, ja tak miałam, a mi babka
                mówiła ze sciagne laktatorem ile sie da i mleko sie skonczy ja sciagnełam przez
                godzine fakt, 130 ml-poj. butelki i pewnie przez nastepna by tak samo leciało-
                czy to było nienormalne-sciagałam chyba 3 tyg po porodzie.obecnie niestety jak
                3 dni temu po jego zjedzeniu dałam laktator to juz nic nie poleciało, myslałam
                ze wroci to.
                • nefretete323 zmień lekarza 15.03.07, 12:00
                  Moim zdaniem twoje dziecko nie jest głodne tylko ma problemy z ulewaniem.
                  Powinnaś udać się do dobrego pediatry. Po drugie spróbuj nie dokarmiać dziecka
                  w ciągu dnia tylko przystawiaj jak najczęściej do piersi, jak zapłacze to nawet
                  co 15,30 min. Jeżeli ściągałaś taką ilość pokarmu to twoje dziecko nie może być
                  głodne. A następna sprawa - w szpitalu pielęgniarki w 3 dobie chciały podać
                  dziecku 200 ml mleka ? - przecież to chore. Dziecko w pierwszej dobie je 10 ml,
                  w drugiej 20 ml, w trzeciej 30 ml. i to mu starcza. Jeżeli będziesz przystawiać
                  dziecko jak najczęściej to w końcu piersi przyzwyczają się do takiej produkcji,
                  aby dziecku wystarczało.
                  Jeżeli już dokarmiać to w nocy, i może spróbuj jest mleko Bebilon chyba AR dla
                  dzieci które ulewają.
    • felonia Re: 120 g na tydzień-przyrost-do czego dodaję???w 15.03.07, 15:57
      liczy się od najniższej wagi po spadku
      a jeśli mało przybiera to trzeba iść do:
      -poradni laktacyjnej
      -gastrologa dziecięcego
      -zrobić badania w kierunku anemii prawidłowej budowy podniebienia, refluksu
      moczowego, celiakii i różnych takich chorób niemiłych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka