29.03.07, 19:00
jak wyglada zapadniete ciemiaczko?
2- jak spia Wasze dzieci? czy to prawda, ze jesli dziecko ma raczki w dole,
to jest chore?moja Niunia jak lezy na wznak, ma jedna raczke u gory, a druga
na dole...wogole uwielbia spac na boczku, a slyszalam ze to niezdrowo. Prawda
to?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: 2 pytania 29.03.07, 20:51
      Nieprawda, że jak dziecko śpi z rękami w dole, to jest chore, ale może to
      świadczyć o jakichś problemach z napięciem mięsniowym, albo na przykład - jesli
      dziecko zazwyczaj spi z rękami w górze, a zaczyna w dole - o jakiejś
      nadchodzącej infekcji (która może zaburzac napięcie w mięsniach). Z tym, że ta
      wskazówka dotyczy raczej małych niemowląt.
      Jeśli chodzi o spanie na boku, to weź pierwszą lepszą ulotkę o pierwszej
      pomocy - właśnie pozycja na boku jest uważana za najbezpieczniejszą, bo chroni
      przed zakrztuszeniem. Owszem, ortopedzi ją odradzają ze względu na biodra, ale
      każdy rodzic musi sam ocenić, co wydaje mu się wiekszym ryzykiem.
    • monikaa13 Re: 2 pytania 29.03.07, 21:30
      1. zapadniete ciemiaczko na pewno wyczujesz jak przejedziesz reka po glowce,
      nie da sie nie wyczuc, zreszta jak si edobrze przyjrzec to widac, poprostu
      dziura plytka

2. moja malutka ma 4,5 miesiaca spi przewaznie z raczkami badz jedna w gorze, w
      dole raczej nie, takniby mowia ze jak rece na dole to chore ale ja tego niewiem

3, na boczku bardzo dobrze niech spi jak lubi
    • flinstonek Re: 2 pytania 29.03.07, 21:38
      1. zapadnięte ciemiączko jest naprawde zauważalne i świadczy o odwodnieniu (i
      nie tylko). to wyraźne wgłębienie i nie można tego przeoczyć. niezapadnięte
      ciemiączko też jest delikatnie wklęśnięte, jak to "dziurka", ale naprawde
      odrobinkę.
      2. mój synek miał podejrzenie zbyt niskiego napięcia mięśniowego. podczas
      wizyty domowej pediatra powiedziała mi, że spanie z rączkami wzdłuż ciała jest
      właśnie tego oznaką.
    • mama_frania Re: 2 pytania 29.03.07, 22:40
      Mój synek spał z jedną raczką w dole (najczęściej lewą) i rzeczywiście tą część
      ciała miał słabszą (ogólnie miał nieco obniżone napięcie mięśniowe). Ale u nas
      to się samo wyrównało, bez rehabilitacji- po prostu trafiliśmy na mądrą
      ortopedę, która podpowiedziała nam jak wspomagac rozwój malucha poprzez
      odpowiednie noszenie. Co do spania na boczku to w szpitalu, w którym rodziłam
      właśnie tak zalecali układać dzieci- podobno zapobiega to zachłysnięciu się
      pokarmem jeśli dziecko ulewa. Co do ciemiączka to zapadnięte ciemiączko można
      zaquwazyc jako właśnie takie wgłębienie na główce- często świadczy o tym że
      dziecku po prostu chce się pić. U malutkiego dziecka ciemię jeszcze pulsuje-
      wtedy też można zauważyć zapadanie się ciemiączka- jest to całkowicie normalne.
    • anusia_29 Re: 2 pytania 29.03.07, 22:54
      zapadnięte ciemiączko - widoczny dołek w główce,
      raczki do góry - moje pierwsze dziecko zdrowe, spało z rączkami do góry,

drugie dziecko z wzmożonym napięciem obręczy barkowej z jedną rączką w górze,
      drugą w dole

nie wiem, czy to oznaka choroby czy przypadek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka