Dodaj do ulubionych

kto mi podpowie

30.05.07, 15:31
Do tej pory moja mala ktora jeszcze samodzielnie nie chodzi ale lubi byc
prowadzana za raczki chodzila w bucikach-kapciuszkach firmy Befado.Czytalam
jednak na forum o pierwszych bucikach i poniewaz ciagle polecane byly Bartki
lub Elefanty postanowilam takie kupic.Wybor padl na sandalki Elefant.Ale mam
watpliwosci bo coreczka sprawia wrazenie jakby bylo jej w nich
niewygodnie.Maja sztywna piete,sa za kostke,w dobrym rozmiarze,zginaja sie na
wysokosci palcow.Jedynie pasek wydaje mi sie wpija sie jej gdy probuje
kucac.Czy ktos mi podpowie czy jakie te pierwsze buciki powinny byc naprawde?
Wiem ze sa tu mamy ktore chodza do rehabilitantow wiec chetnie poznam ich
opinie na ten temat.
Obserwuj wątek
    • beniusia79 Re: kto mi podpowie 30.05.07, 15:45
      podejrzewam, ze spacerujecie sobie z corcia po mieszkaniu? dziecko w mieszkaniu
      nie powinno nosic bucikow. buty przydadza sie dopiero wtedy gdy dziecko zacznie
      sobie chodzic na zewnatrz...
      • hahalszka Re: kto mi podpowie 30.05.07, 16:18
        a mnie lekarze powiedzieli, ze dziecko powinno nosic buty w mieszkaniu, gdy
        chodzi po twardej podlodze (panele itd.), natomiast na dywanie nie musi
        • tijgertje Re: kto mi podpowie 30.05.07, 18:42
          Buty w domu tak, jezeli podlogi sa twarde. Absolutnie za to nie powinno sie
          dziecka prowadzic za rece, bo mozna wiecej zaszkodzic, niz pomoc, dziecko
          wczesniej czy poziej samo zacznie chodzic, jezeli tego nie robi, to kregoslup
          czy miesnie sa na to po prostu niegotowe.
          • hahalszka Tijgertje 31.05.07, 10:54
            Zakaz prowadzania za rece jest dla mnie oczywisty, wypowiedzialam sie tylko na
            temat obuwia smile
    • noovaa Re: kto mi podpowie 30.05.07, 16:53
      a mi lekarz zabronił prowadzać mimo że sama wstaje bez problemu i chodzi przy
      meblach.
      • nowamz Re: kto mi podpowie 31.05.07, 10:52
        mnie też lekarka zabroniła prowadzać samo ma zacząć
    • wierzbolina Re: kto mi podpowie 30.05.07, 20:48
      Tak wiec mala jest prowadzana po domu,po dworze.Bardzo to lubi i sama sie
      domaga bo chodzenie przy meblach przestalo jej wystarczac a jeszcze traci
      rownowage i czuje sie pewnie jak ja trzymam za raczki.Moja pediatra nie widzi w
      tym nic zlego zwazywszy ze jej do tego nie zmuszam.Tak czy inaczej zadna z was
      nie odpowiedziala mi na temat.
      • uczula Re: kto mi podpowie 31.05.07, 09:14
        wiesz...moja pierwsza tez bardzo lubila prowadzenie za raczki.
        Ale chodzic sama nie chciala. Ani po meblach, ani w zaden inny sposob.
        Dopiero gdy przestalismy ja prowadzic za raczki to... zaczela raczkowac! a
        potem chodzic sama.
        Prowadzenie za raczki - pewnie ze dziecko czuje sie pewnie, ale tez moze
        opoznic samodzielne chodzenie.
        Wybor nalezy od ciebie.
        ja bym jednak nie prowadzila - to takie pojscie na latwizne, tak mi sie wydaje
        teraz z perspektywy czasu.
        No ale kazde dziecko jest inne smile
        Z drugiej strony - ja bym zrobila probe smile zostawic jeden dzien bez trzymanki i
        zobaczyc co sie bedzie dzialosmile
        Ja przerwalam wtedy trzymanie za raczki bo szlag trafial juz moj kregoslup...no
        a niusia nie byla wogole zainteresowana samodzielnym przemieszczaniem sie w
        jakikolwiek sposob.
        za to pozniej raczkowanie opanowala do perfekcji ( bylo z tym duzo smiechu, no
        bo wszedzie wlazila i jak byla pora obiadu "robila pieska" na lyzke z jedzeniem
        a potem znowu raczkowanie) i w przeciagu miesiaca zaczela chodzic.
        Tak sobie dochodze do wniosku ze dzieci szybko robia sie " wygodne" smile
        Pozdrawiam.
    • pikum Re: kto mi podpowie 30.05.07, 21:40
      wejdz na forum eksperckie tam są fachowcy od bucików
    • to_ja76 Re: kto mi podpowie 31.05.07, 09:49
      ja oglądając program w telewizji mamo już jestem, czy coś takiego, wypowiadał
      się rehabilitant nt bucików dla dziecka, nie mogą być takie o których piszesz
      że za kostkę, nie mogą sprawiać wrażenia że uciskają o czym ty piszesz, polecał
      firmowe nike, addidas raczej z tych sportowych, oczywiście nie podawał marki
      tylko pokazywali typ obuwia, nic natomiast pozytywnego nie mówili o wysokich
      bucikach za kostkę
    • anulkas86 Re: kto mi podpowie 31.05.07, 11:03
      Tak naprawdę to co rehabilitant to inna opinia nt bucików. Jednak uważam że
      przewyższają opinie że dziecko powinno mieć buciki z twardym zapiętkiem i za
      kostkę. Takie buciki poleciła mi też moja rehabilitantka. Kupiliśmy na trzy
      rzepy, rozpinane na całej długości, oczywiście właśnie z twardym zapiętkiem i za
      kostkę. Firmy Nemo. U nas sprawdzają się bardzo dobrze. Mały przestał krzywić
      nóżki i widać że w bucikach chodzić mu jest wygodniej niż bez, bo sam codziennie
      rano przynosi mi je żeby mu ubraćsmile Po za tym dodam jeszcze że jeżeli dziecko
      chodzi po miękkim dywanie, trawie lub piasku to dobrze jest żeby chodziło boso.
      Po twardych powierzchniach koniecznie potrzebne są butki.
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka