Dodaj do ulubionych

zapadniętę ciemiączko

15.06.07, 08:27
Raz na jakiś czas mój synek ma zapadnięte ciemiączko. Co to może oznaczać?
Obserwuj wątek
    • maniaska Re: zapadniętę ciemiączko 15.06.07, 08:46
      wklęsłe moze oznaczac odwodnienie. sprawdz czy nie ma zapadnietych 'workow' pod
      oczami, czy jaK NACISNIESZ OPUSZKI PALCÓW I STANĄ SIĘ ONE BIAŁE TO CZY W ciągu
      2 sekund wróci im naturalny kolor czerwony. jesli tak to ok. moja ma ciemiaczko
      caly czas takie wklesle i jest ok.
    • mustardseed Re: zapadniętę ciemiączko 15.06.07, 08:47
      Odwodnienie. O to przy tych upałach nietrudno.
    • karina263 Re: zapadniętę ciemiączko 15.06.07, 08:47
      witam jezeli jest lekki taki dolek w dotyku kiedy wyczuwasz dlonia to nic sie
      nie dzieje poniewaz czaszka sie zrasta i ma sie tylko takie wrazenie ale jezeli
      golym okiem widzisz jest mocno zapadniete to moze swiadczyc o odwodnieniu
      organizmu jezeli jestes niepewna lepiej idz do lekarza a na pewno sie uspokoisz
    • skaluz Re: zapadniętę ciemiączko 15.06.07, 08:57
      Dawaj dziecku więcej pić. Też tak mieliśmy jakiś czas temu, daje dzieu więcej
      wody i jest ok.
      • damap Re: zapadniętę ciemiączko 15.06.07, 12:28
        worków pod oczami nie ma, skóra wydaje mi się OK, robi siku, 2 razy kupe, więc
        chyba to nie jest odwodnienie, chociaż muszę powiedzieć, że właśnie odkąd są te
        upały to ciemiączko takie troche wklęsłe, mniej je to fakt, pije około 100 ml
        soczku dziennie, tez nie za wiele, ale więcej nie chce, bywały dni kiedy więcej
        pił, to wtedy mniej jadł...za wodą nie przepada, herbatek nie lubi, ale
        postaram się dawać mu więcej wody
        • 1diavola Re: zapadniętę ciemiączko 15.06.07, 13:40
          Jeżeli na półsiedząco jest lekko zapadnięte, tzn wyczuwa się kosci wokół i
          skórka na ciemiączku położona jest niżej, a jeśli się malca położy na pleckach
          na przewijaku i jeśli w tej pozycji ciemiączko jest w linii glowy to jest ok.
          Przy pozycjach, gdy głowa jest wyżej to z siła grawitacji lekko sie zapada.
          • malkaroli Re: zapadniętę ciemiączko 15.06.07, 21:41
            moja córka ma 7,5 miesiąca i od urodzenia ma często zapadnięte ciemiączko,
            byłam u lekarza i powiedział że to jest jej uroda.a jeżeli chodzi o
            odwodnienie, najlepiej się sprawdza wkładajac palec do ust dziecka i sprawdza
            się czy ma mokre policzki eżeli tak to jest wszystko w porządku.jeżeli ma suche
            to może oznaczać odwodnienie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka