Dodaj do ulubionych

Grupa krwi

24.06.07, 12:29
W szpitalu, w ktorym rodzilam nie wpisano grupy krwi dziecka do ksiazeczki. W
sumie to niewiem dlaczego. Kolezanki radzace w innych szpitalach mialy. Mam
robic je na wlasna reke? Czy przedzwonic do tamtego szpitala, moze maja w
dokumentacji? Corka ma niecale 6 miesiecy, niewiem czy isc z nia do
laboratorium na to badanie... Wolalabym ja znac.
Obserwuj wątek
    • asta6265 Re: Grupa krwi 24.06.07, 21:21
      z tego co mi wiadomo jak w ciąży nie miałaś żadnego podejrzenia o konflikt
      serologiczny, to szpital nie ma obowiązku robić dziecku badania na grupę krwi
      • kalina911 Re: Grupa krwi 01.08.07, 22:13
        mi tez nie wpisali grupy krwi do ksiazeczki a badanie mmiala robione bo u nas
        byl konflikt.dali mi tylko ta karteczkez laboratorium z grupa krwi a tam pisze
        ze trzeba badanie powtorzyc po jakims czasie(nie pamietam jakim) to wtedy moze
        wpisuja dopiero do ksiazeczki
    • miniuszka Re: Grupa krwi 26.06.07, 14:19
      A ja ci powiem tak: mój synek też nie miał wpisanej grupy krwi w książeczce a
      jak spytałam, pediatrę przy wypisie ze szpitala to mi powiedziała że wpisywanie
      do książeczki grupy krwi dziecka w tym momencie mija się z celem gdyż po około
      sześciu miesiącach życia niemowlaka grupa krwi może ulec zmianie. Tak więc jeśli
      bardzo chcesz ją poznać możesz ją teraz wykonać odpowiednią analize krwi w
      szpitalu czy przychodni(płatne, ale ile nie wiem). Pozdrawiam!
    • binkaa Re: Grupa krwi 26.06.07, 14:24
      i tak jakby wpisali do 6 m-ca nie masz pewnosci ze to ta grupa
      zreszta szpital bada najczesciej grupę z pepowiny (o ile w ogole bada)
      • patkawawa Re: Grupa krwi 26.06.07, 14:35
        ja tez nie mialam wpisanej zrobilam prywatnie zaplacilam jakos nieduzo zrobilam
        przy okazji morfologii bo podejrzewano u malego anemie. Pozniej lekarz
        powiedzial ze w sumie niepotrzebnie bo sporo krwi musieli pobrac do oznaczania
        grupy no ale juz znam. Faktycznie zalecaja oznaczanie jak dziecko ma juz z pol
        roku bo ponoc wczesniej to moze sie zmieniac
    • monikaa13 Re: Grupa krwi 26.06.07, 15:30
      no i dobrze, szpital nie ma obowiazku robienia badan na grupe krwi moja tez nie
      ma
      • piem3 Re: Grupa krwi 26.06.07, 16:32
        Witam.
        Mojemu synowi też nie zrobili badania grupy krwi, więc zapytaąłm naszego
        pediatry. Powiedziaął, że takie badanie wykonuje się na własną reke w
        laboratorium odpłatnie. Kiedy poszłam do laboratorium powiedziano mi, że nie
        podejmą się pobrania tak dużej ilości krwi (bo podobno do tego badania potzreba
        dużej ilości) u tak małego dziecka ( miał w tedy 3 miesiące). Troszkę mnie to
        zdziwiło. ale jak nie to nie. Nie potrafią - nie będę narażała dziecka. Teraz
        skończył poł roczku i pojadę z nim gdzieś gdzie przeprowadzą to badanie. Jak
        niektóre mamy piszą, wcześniej nie miało to badanie sensu, gdyż grupa krwi może
        sie zmienić. Nie wiedziałam. Dzięki smile
    • lady_of_avalon Re: Grupa krwi 26.06.07, 16:36
      Pierwsze słysze aby szpitale kiedykolwiek mialy obowiązek robic badanie grupy
      krwi dziecka. Ja np dowiedziałam sie jaka mam grupę krwi dopiero w wieku 27 lat
      jak w ciążę zaszłam... wcześniej ta informacja nie była mi do szcześcia
      potrzebna.
      • patkawawa Re: Grupa krwi 26.06.07, 17:37
        no chyba nie do konca tak to jest. Mojej mamie jak ja wypisywano po porodzie
        czyli 29 lat temuwink to wpisywano grupe krwi dziecka w ksiazeczce i o ile wiem
        to wtedy byl standard dopiero pozniej sie zmienilo pewnie w ramach oszczednosci
        w sluzbie zdrowia. Czy niepotrzebne??? odpukac tfu tfu czasem bywaja sytuacje
        <oby nigdy i nigdzie> ze ta informacja ratuje zycie i podanie krwi jest kwestia
        minut. I wtedy taka wiedza sie przydaje
        • uczula Re: Grupa krwi 30.06.07, 13:16
          15 lat temu tez to bylo standardem.
          Starsza corka ma wpisana grupe krwi w ksiazeczce...
          Wszystkie dzieci mialy.

Jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o pieniadze smile
          ciekawe, ze wtedy nie byla to "za duza ilosc krwi" ani "zagrozenie dla
          noworodka"!
          • goska215 Re: Grupa krwi 30.06.07, 16:08
            z oszczednosci na pewno nie robia wszystkim dzieciom.Ale tez te grupy, ktore
            byly wczesniej wpisywane do ksiazeczki byly blednie oznaczone, bo czesto tylko
            z krwi pepowinowej.
    • blueberry77 Re: Grupa krwi 26.06.07, 16:44
      Mojemu synkowi zrobili badanie na grupę krwi (mieliśmy konflikt serologiczny),
      ale do książeczki nie wpisali. W naszej książeczce jest napisane, że oznaczenie
      musi być wykonane dwukrotnie. Pewnie dlatego nie wpisali.
    • aniazmudziak Re: Grupa krwi 26.06.07, 17:46
      grupy krwi pępownowej nie wpisują.
      • pandeczja Re: Grupa krwi 26.06.07, 17:51
        lady_of_avalon gratuluje beztroski. Spytaj jakiegokolwiek lekarza a powie ci
        jakie to wazne. W razie jakiegokolwiek naglego wypadku w razie koniecznosci
        natychmoiastowej transfuzji krwi lekarze beda tracic cenny czas na badanie
        twojej grupy krwi. A wystarczy karteczka od lekarza w portfelu, wpis w
        ksiazeczce zdrowia z geupa krwi i wszystko jest o wiele prostsze. Ja swoja grupe
        krwi znam od zawsze mialam wpisana w ksiazeczce zdrowia dziecka teraz nosze przy
        sobie zaswiadczenie, a niedlugo jak mlody skonczy 6 miesiecy tez ide z nim na
        takie badanie, zeby bylo wiadomo.
    • mniemanologia Re: Grupa krwi 29.06.07, 18:55
      Mojemu Synkowi wpisano, ale to dlatego, że był silny konflikt między naszymi
      grupami krwi (ja mam O, on A) i z tego powodu oczekiwano u niego silnej anemii
      lub ostrej żółtaczki, na szczęście do niczego takiego nie doszło smile
      • goska215 Re: Grupa krwi 29.06.07, 22:06
        Jesli nie ma konfliktu ani anemiii innych powiklan to grupy sie nie robi
        standartowo.Grupy krwi z krwi pepowinowej nie bierze sie w ogole pod uwage, bo
        moze byc zmieszana z krwia matczyna.Do 3 rz.moga sie jeszcze wytwarzac
        tzw.izoaglutyniny i nie zawsze mozna grupe krwi oznaczyc.Faktycznie do
        wykonania grupy krwi potrzeba paru mililitrow krwi, a dla takiego maluszka to
        duzo.Przetaczac mozna krew na podstawie wyniku, na ktorym jest pieczec
        laboratorium i pieczec osoby wykonujacej badanie.Zwykle w ksiazeczce zdrowia
        dziecka takich pieczatek nie ma i dlatego na podstawie takiego wpisu krwi
        przetaczac nie mozna.Zeby przetoczyc krew trzeba zrobic probe zgodnosci, a
        wtedy robi sie tez grupe krwi.Jezeli juz robic grupe krwi dziecku, to bym
        radzila poczekac jak skonczy przynajmniej 3 lata i zrobic przy okazji klucia na
        inne badania.
        • sabka22 Re: Grupa krwi 30.06.07, 16:45
          ja wiem ze krew moze sie zmienic do roku puzniej juz nie,moja lekarka
          powiedziała ze musze sobie sama zrobic to badanie bo w szpitalu nie ma sensu
          wpisywac bo krew moze sie zmienic.
          • goska215 Re: Grupa krwi 30.06.07, 17:03
            praktycznie w kilka miesiecy po urodzeniu u wiekszosci niemowlat grupa krwi
            wyjdzie.Ale nie u wszystkich, wiec laboratorium moze Ci na wyniku napisac zeby
            powtorzyc badanie po ukonczeniu 3 rz.Zapytaj w najblizszym centrum krwiodawstwa-
            serologia, jakie maja zasady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka