Dodaj do ulubionych

co robić???

04.08.07, 21:40
5 miesięczna coreczka trzymając się za moje palce podciągała się sama do
siedzenia. teraz od jakiś dwoch dni zobaczyła że może stanąć w ten sam
sposob. pozwolić jej na to??? bardzo prosze bez złośliwych odp.
Obserwuj wątek
    • misiaczek85 Re: co robić??? 04.08.07, 21:43
      mój synek ma 6 miesięcy, raczej nie pozwalam mu na zbyt wiele...
      a na stawanie na nóżkach jeszcze ma troszke czasu. lepiej, żeby Twoja córeczka
      nie stawała jeszcze smile
    • osmag Re: co robić??? 04.08.07, 21:47
      Nie prowokować. To podciąganie to odruch (tzw. trakcja) i tak powinno być. Nie
      świadczy to o chęci siadania. Można dziecku pozwolić na siadanie i wstawanie
      wtedy kiedy samo bez Twojej pomocy będzie umiało osiąć daną pozycję.
      • anulkas86 Re: co robić??? 04.08.07, 22:51
        Im później zacznie stawać tym lepiej dla dziecka. Nie ma sensu go do tego
        zachęcać, szczególnie że jest jeszcze na to za mały. Dziecko powinno do
        wszystkiego dochodzić SAMO. Nie ma nawet sensu prowokować go do siadanie przez
        podciąganie. Jak będzie gotowe na taki skok w rozwoju to samo Ci to pokarze.
        pozdrawiam serdeczniesmile
    • amy33 Re: co robić??? 05.08.07, 00:10
      opinia pielęgniarki środowiskowej: w kwestii siedzenia i wstawania dziecku
      można pozwalać tylko na to co robi całkowicie samodzielnie i samoistnie.
      opinia neurologa i ortopedy (tak sie zlozylo ze bylismy ostatnio u jednego i
      drugiego, a że nasza 8-miesieczna Córcia jeszcze nie stoi, to podpytalam):
      można pozwalać dziecku zrobić kilka razy dziennie trzymając je pod
      paszkami "hopa hopa" jeśli lubi, ale na pewno nie może stać dłuższy czas na
      nóżkach jeśli jeszcze samo tego nie potrafi. z siedzeniem niech sobie troszke
      trenuje ale raczej nie powinna sama dluzej siedziec, tym bardziej bez podparcia
      plecków.
      ja tez sie martwie, bo nasza skonczyla 8 m-cy a jeszcze nawet nie "sprężynuje"
      jak się Ją weźmie pod pachy. Ale i neurolog i ortopeda mnie uspokajali, że
      każde dziecko inaczej, w swoim tempie sie rozwija. wiec czekam az wstanie na
      nóżki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka