oczko-i 20.09.07, 21:05 Proszę o Wasze opinie, czy codzienna kąpiel to mus? Ja gdy jest w domu chłodno, zanim zaczną grzać, albo mały ma sapkę to go nie kąpię. Lecz dręczą mnie wyżuty sumienia, czy słusznie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaa13 Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 20.09.07, 21:18 watek o takim tytule i tresci poruszany byl wielokrotnie na forum, zapraszam na drugi raz do wyszukiwarki a teraz polecam opinie innych mam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=65572099&a=65586028 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=56457344&a=56515654 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=53574669&a=53962274 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka283 Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 20.09.07, 21:20 nie musisz miec zadnych wyzutow! Moja mala ma teraz 11miesiecy i ja jej tez nie kopie codzienie tylko co drugi dzien! To jest tylko szkoda tej mlodej skory ktora sie niestety niszczy przy takim czestym kapaniu!!! Jak julia miala 3miesiace to byla 2razy w tygodniu kapana, a tak tylko ja sie podmywalo przy przewijaniu na calym cialku!! Dzieci sie nie brudza!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oli77 Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 20.09.07, 21:36 Mnie sumienie nie dręczy z tego powodu, bo wiem, że codzienna kąpiel nie jest obowiązkiem. Zawsze myję pod bieżącą wodą pupę przy zmianie pieluszki a wieczorem jest albo kąpiel albo przetarcie ciałka mokrą myjką. Odpowiedz Link Zgłoś
gmajerek Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 20.09.07, 21:59 ja synka kapie codziennie odkad sie urodzil, jak jest zimno w domku to wlaczam farelke w lazience i tam go kapie i przebieram. Jednak nie ma co sie zadreczac - dziecko przeciez mozna umyc na tzw. sucho, mokra pieluszka bez wkladania do wanienki, natomiast jedyne co bym na twoim miejscu robila jesli nie chcesz maluszka kapac codziennie to myla codziennie tyleczek pod kranem, siucki i kupa to najgorsza maseczka na mala pupcie i jak wytrzesz tylko zwilzona husteczka to moim zdaniem za malo. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
ciesia Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 21.09.07, 21:32 Nam w szpitalu powiedzieli(maly jest skrajnym wczesniakiem), ze male dziecko mozna kapac co drugi dzien. Dopiero jak bedzie wieksze to codziennie bo wtedy potrafi sie wybrudzic Odpowiedz Link Zgłoś
m-jak-magi Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 20.09.07, 22:09 moj maly nie byl kapany 3 razy w zyciu a ma 7miesiecy. pokoj przed kapiela dogrzewam suszarka do wlosow Odpowiedz Link Zgłoś
lilavati123 Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 20.09.07, 22:33 Moja Maja ma 3miesiące i uczulenie na białko, kąpię co drugi dzień w Balneum i takoż samo smaruję, pytałam pediatry i powiedziała, że nie ma potrzeby kąpać codziennie, chyba, że jest gorąco i dziecko się poci. W dni, w które nie kąpię, wycieram mokrą, ciepłą myjką. Odpowiedz Link Zgłoś
ania20071 kurcze, dziewczyny 21.09.07, 14:40 oczywiscie, ze trzeba kapac codziennie! same sie kapcie co drugi dzien, szczegolnie latem gdy jest upal, a maluszek lezy w wizku i sie poci, siusia itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
haja197222 Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 20.09.07, 22:57 Mój synek ma prawie roczek i jeszcze nigdy nie poszedł spać bez kąpieli. Na marginesie mam do Was pytanie: czy też kąpiecie się 3 razy w tygodniu??? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapfk Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 21.09.07, 14:27 hihih NIE KĄPIEMY się wcale, bo bierzemy prysznic ale powaznie: kąpię małego codziennie, jak również nakazuję swoich starszym dzieciom prysznic też codziennie(inna rzecz, że czasem nie mam zdrowia awanturować się jak nie wezmą prysznica raz na jakiś czas). Z najmłodszym to raczej rytuał, w pozostałych przypadkach potrzeba higieniczna. Odpowiedz Link Zgłoś
gizmaaa Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 20.09.07, 23:05 Ja kąpię codziennie, po prostu chodzi mi o zachowanie tych samych rytuałów każdego dnia, raz chyba nie wykąpałam starszego jak wróciliśmy troszkę późno od znajomych, ale tylko dlatego że przynieśliśmy go śpiącego do domu Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 20.09.07, 23:13 Ja tez kapie Bartka (6 mcy) codziennie - zeby utrzymać codzienny rytuał. Wieczorem jest kąpiel a potem butla i spanie. Raz mi się zdarzyło go nie kąpać (wróciliśmy późno do domu) i szanowny kolega obudził się jak po dziennej drzemce, czyli po godzinie i był gotów do zabawy DD. Odpowiedz Link Zgłoś
agata2000 oczywiscie, ze codziennie 21.09.07, 14:41 przeciez maluszek robi kpy, siusia! nie wyobrazam sibie kapac co drugi dzien! Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka283 Re: oczywiscie, ze codziennie 21.09.07, 20:44 agata2000 napisała: > przeciez maluszek robi kpy, siusia! nie wyobrazam sibie kapac co > drugi dzien! to mozesz dziecku umyc, tylek a nie musisz do wany calej skory meczyc woda! pozniej maja dzieciaki,jak sa dorosle sucha skore, bo byly za czesto kapane! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
niunka25 Re: oczywiscie, ze codziennie 21.09.07, 23:01 ja też nie wyobrażam sobie żeby nie kąpać codziennie przede wszystkim zdarza mu się ulać i strasznie się poci przy jedzeniu i te kupki, koniecznie codziennie chyba że gdzieś jestem i mały zaśnie na noc ale to mi się zdążył dwa razy Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 21.09.07, 14:41 Ja nie kąpię córki codziennie, tak jak nie kąpałam codziennie synka w niemowlęctwie. Zaczęłam dopiero wtedy, gdy zaczął pełzać po domu i wycierać sobą wszelkie brudy. A do tego czasu tylko pupa i rączki, ew. buźka codziennie, a kąpiel mniej więcej co trzy dni. No, chyba że była specjalna potrzeba typu umazanie się kupą na znacznej powierzchni ciała... Odpowiedz Link Zgłoś
panna.sarabella Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 21.09.07, 14:52 ja kąpię codziennie od urodzenia. Mała to uwielbia i po prostu nie chcę jej tego zabierać. Wyjątkiem jest choroba - wtedy nie kąpię. Wszystkie wyjścia z domu planujemy tak, zeby o wyznaczonej porze byc juz w domu i żeby kąpiel się nie przesunęła (dajemy sobie margines półgodzinny). Odpowiedz Link Zgłoś
lilka11333 Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 21.09.07, 14:58 Nie zgodzę sie ze takie dzieci sie nie brudzą. Przecież podczas jedzenia mleko cieknie po brodzie, dostaje sie do fałdek w szyi, juz nie wspomnę o dziecku jedzącym inne pokarmy, wiem bo moją 7 mies. córkę nieraz muszę umyć prawie całą parę razy dziennie. Natomiast co do mniejszych dzieci, to faktycznie, nawet wskazane byłoby nie kąpać codziennie, ale np. co drugi dzień, wtedy naturalna warstwa ochronna na skórze ma szansę sie wytworzyć Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 21.09.07, 18:05 Kochana, najlepiej kąpiel tylko w Wielkanoc i Boże Narodzenie. Wody oszczędzisz, skórę dziecka przed zniszczeniem uchronisz. To rada także dla ciebie. Cóż to za fanaberie kąpać się codziennie! Odpowiedz Link Zgłoś
skarbus81 Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 21.09.07, 18:14 ja kąpię codziennie, nam też 2 razy zdarzyło się nie kąpać bo była przeziębiona i nie chciałam ją kąpać w chłodnej łazience, to potem było niczym w dzień, pobudka co 3 godz mniej więcej do jedzonka, po prostu dziecko kojarzy kąpiel, jedzonko i spanie...a po drugie po co odbierać tą przyjemność dziecku, jak to jest sama radość dla NIej, nasza Gabi to uwielbia, już tylko wejdziemy do łazienki to od razu uśmiech i jest wesolutka, wogóle uwielbia być wyrozbierana...więc moja sugestia...kąpać, Odpowiedz Link Zgłoś
haja197222 Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 21.09.07, 22:00 Jakie zniszczenie skóry???????????? O czym Wy piszecie??????? Chyba, że szorujecie maluchy jakąś szczotą Są tak wspaniałe preparaty do kąpieli w aptece......., zresztą co ja będę kogoś namawiać do codziennej higieny osobistej swojej czy malucha, po co???? Dziecko to też człowiek, a paszki, zagięcia pod kolankami, główka, miejsca za uszami, pępek..... no tak, ale przecież tam nie robi kupy to myć nie trzeba ))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martunka77 Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 21.09.07, 22:17 jak czytam takie brednie to mi wlosy deba staja. przypomina mi sie jak kilka lat temu bylam u mojej cioci, musialam sie u niej zatrzymac na noc i pytam czy moze mi dac troche pasty do zebow bo nie planowalam spania poza domem i niemam a ona na to "a po co ci pasta woda preplucz, od tych wynalazkow tylko szkliwo sie zdziera"---bez komentarza ... Odpowiedz Link Zgłoś
zaisa Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 22.09.07, 01:50 To my w drugą stronę mamy W szpitalu, gdzie rodziliśmy - oprócz pierwszej kąpieli, maluchy przez cały pobyt były tylko "ocierane" chusteczkami. jedynie dzieci z problemami skórnymi były kąpane w krochmalu - po zaleceniu tego przez pediatrę. Od dwóch zaufanych lekarzy-pediatrów otrzymaliśmy zalecenie, żeby NIE kąpać codziennie, tylko 1-2x w tygodniu. Gdy synek miał zapalenie oskrzeli (ok. 3,5 mies.) wręcz zakazano nam kąpieli w tym czasie. W Niemczech też są takie zalecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: czy codziennie kąpać 3 m-czne niemowlę? 22.09.07, 09:08 Ja kąpię codziennie. Tym bardziej że po kąpieli mała bardzo ładnie śpi. Odpowiedz Link Zgłoś