olamaj29 17.10.07, 09:36 1.Dziewczynki od ktorego miesiaca zageszczalyscie mleko swoim dzeciaczkom Sinlaciem 2.Czy kupuje sie go w sklepie czy w aptece 3.Ile kosztuje Dzieki.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocio-kocio Re: trzy pytania o Sinlac 17.10.07, 09:57 Sinlac to pełnowartościowy posiłek ZAMIAST mleka! W żadnym razie nie wolno go dodawać do mleka. Rozrabia się go z wodą. Kupisz w każdym supermarkecie. Na opakowaniu wszystko jest napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
avanitta Re: trzy pytania o Sinlac 17.10.07, 10:10 Chyba można gdzieś od piątego miesiąca stosować Sinlac. Ja miałam problem z kupnem. Nie wszędzie go mieli. W końcu udało mi się kupić w Kauflandzie. Kosztował koło 20 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: trzy pytania o Sinlac 17.10.07, 10:51 W aptekach kupowałam za 30 zł, w Realu za 20. Odpowiedz Link Zgłoś
alkara Re: trzy pytania o Sinlac 17.10.07, 10:57 Ja robiłam małej sinlac na mleku modyfikowanym i podawałm łyżeczką.Mała miała jakieś 5 miesięcy ale po prostu wcześniej nie wpadłam na to że mogę jej to dawać.Lekarka (alergolog, gastroenterolog) poleciła mi robić sinlać na mleczku bo chodziło żeby małą troszkę podtuczyć.Mała po prostu to uwielbiała i zawsze chętnie jadła.Kosztuje różnie.Można dostać od 18,99 do 22,99 pawie w każdym supermarkecie.U nas jest w tesco, real, auchan, carrefour Odpowiedz Link Zgłoś
jkorszen Re: trzy pytania o Sinlac 17.10.07, 12:21 1. nie zageszcza sie sinlaciem mleka. w ogole nie laczy sie sinlaca z mlekiem, lecz z woda i podaje lyzeczka jako kaszke. posiada wlasciwosci odzywcze jak kaszka na mleku. po skonczeniu 4 miesiaca czyli w trakcie trwania 5. 2.kupuje w sklepie - w auchan, bo najtaniej 3.ok 19 zl w auchan Odpowiedz Link Zgłoś
alkara Re: trzy pytania o Sinlac 17.10.07, 14:59 A niby dlaczego nie można zrobić Sinlac na mleku ??? Przecież jedynie co to będzie to bardziej pożywne.Ja chcąc małą podtuczyć to mleko nawet do obiadków i zupek dodawałam.A doradziła mi to lekarka którya pracuje w klinice alergologi i gastroenterologi i ufam jej w 100% . ps:ja nie piszę o zagęszczaniu mleka sinlaciem ale o robieniu Sinlacu na mleku i podawaniu go łyżeczką.jak dla mnie jest to różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
jkorszen Re: trzy pytania o Sinlac 17.10.07, 15:37 bedzie nadmiar wapnia ( a jest go duzo w sinlacu), co zle wplywa na nerki Odpowiedz Link Zgłoś
olamaj29 Re: trzy pytania o Sinlac 17.10.07, 12:49 To w takim razie czym zageszczac alergikowi (skonczone 4 m-ce} dodam ze po kleiku ryzowym miala zielona zadka kupke. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: trzy pytania o Sinlac 17.10.07, 13:39 Z pewnością na to pytanie odpowie Ci pediatra. Odpowiedz Link Zgłoś
anet77 Re: trzy pytania o Sinlac 17.10.07, 15:12 Sinlak sporzadza sie an wodzie. Ma on wartość odżywcza zbliżoną do mleka. Ma zastąpić mleko a nie kasze, wiec nalezy go rpzygotrowywac tak jak mleko na wodzie. Co innego dodac mleko do zupki czy innego dania (ja tez tka robię) a co innego dodac mleko do sinlaca. Sinlac tez mozna dodawac do wielu potraw. Można robic z nim desrki, dodawac do kotletów, nawet kisielek mozna zrobić, placki ziemniaczane. Odpowiedz Link Zgłoś
anet77 Re: trzy pytania o Sinlac 17.10.07, 15:14 A co do zagęszczanie mleko to moze spróbuj jeszcze kleik kukurydziany. Odpowiedz Link Zgłoś
figamarta Re: trzy pytania o Sinlac 17.10.07, 19:13 Jezeli dziecko zle toleruje kleik ryzpwy, to sprubuj kleik kukurydziany. Jest tez kaszka Bifidus ryzowo-kukurydziana tez od 4 miesiaca. Nutriton zageszcza, owszem, ale nie posiada wartosci odzywczych, takich jak kleiki. jest tez prawie bezkaloryczny, szczegolnie w takich ilosciach jak zalecane na opakowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
blueberry77 Re: trzy pytania o Sinlac 18.10.07, 15:02 Zależy jaki jest cel zagęszczania. Jeżeli chodzi o ulewanie, to najlepiej stosować Nutriton. A jeżeli chodzi o "podtuczenie" dziecka, to może podawaj Sinlac na wodzie, albo próbuj dalej z kleikiem, bo zielona kupa po wprowadzeniu nowych pokarmów nie musi świadczyć o alergii. Z resztą dzieci karmione samym lekiem modyfikowanym, szczególnie hypoalergicznym też robią często zielone kupki i jest to normalne. olamaj29 napisała: > To w takim razie czym zageszczac alergikowi (skonczone 4 m-ce} dodam ze po > kleiku ryzowym miala zielona zadka kupke. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: trzy pytania o Sinlac 17.10.07, 19:27 1. od 7m-ego i sunlac jest na WODZIE a nie mleku 2. obojetnie 3. ceny rozne, w leclercu kupowalam za 18,70 Odpowiedz Link Zgłoś
jolkab0 Re: trzy pytania o Sinlac 17.10.07, 20:05 sinlac jest od 5 miesiąca ,pisze na opakowaniu.koszt ok 20 zł .ja podaje jako kaszkę poniewaz córka ma skaze białkowa a to jest jedyny produkt który nie zawiera białka mleka krowiego.robi się na wodzie a nie na mleku. Odpowiedz Link Zgłoś
poemi123 Re: trzy pytania o Sinlac 18.10.07, 14:54 Przepis na zagęszczanie mleka sinlakiem (od alergologa). Zamiast jednej miarki mleka - jedna sinlaku. Odpowiedz Link Zgłoś
deela ej no pytanie bylo 18.10.07, 16:23 od kiedy dawalyscie a nie od kiedy mozna dawac wiem ze od 5 go mozna dawac tylko ze ja dawalam od 7 m-ca :o Odpowiedz Link Zgłoś
yoggi87 Re: trzy pytania o Sinlac 18.10.07, 20:39 Ja kupuje Tesco, kosztuje 19,99 i robi się go na wodzie, nie wolno dodawać mleka! Odpowiedz Link Zgłoś