martadziubek 17.11.07, 09:07 Moja kuzynka urodzila synka ma juz 4 tyg ciagle ma kolki zalatwilam jej sir sirylax inaczej sab simplex dawala po 15 kropelek troche pomoglo ale przestala dawac.Jak moge jej pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milena2504 Re: kolki pomocy 17.11.07, 09:58 na kolki nie ma rady trzeba to przetrzymac masowac brzuszek i przykladac ciepla pieluszke aby pomoc dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: kolki pomocy 17.11.07, 10:46 my wciaz dajemy sab simpex, teraz tylko wieczorem przed snem. corka ma pol roku. Wczesniej dawalismy do kazdego karmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
florka72 to po co przestala dawac?? 17.11.07, 11:23 nie rozumiem. macie lekarstwo i przestaliście podawać? bo co? macie najlepsze lekarstwo na kolki, wymagające JEDYNIE regularnego podawania, albo do każdego jedzenia (jak na ulotce), albo po prostu co 6 godzin (jak mi radziła neonatolog ze szpitala na Żelaznej). możesz jej pomoc zatem zadając pytanie "dlaczego nie dajesz swemu dziecku leku, ktory by mu pomogło" Odpowiedz Link Zgłoś
mlamon Re: to po co przestala dawac?? 17.11.07, 11:57 Mój lekarz (z prowincjonalnego miasteczka) przepisał mi rewelacyje kropelki robione na recepte w aptece. Zawierają jakiś środek rozkurczowy a nie same zioła. Działa rewelacyjnie, tylko trzeba się wstrzelić w odpowiedni moment tzn. podaś pól godziny przed atakiem kolki. Czasami to trudne. Ale po kilku atakach kolki juz się wie jak wyglądaja pierwsze objawy przepowiadające kolkę. W warszawie nie mogłam praktycznie zrealizowac tej recepty bo nigdzie w aptekach nie mieli wszystkich składników np belladonny. U mnie na prowincji wszystkie matki kolkowych dzieci na tym "jadę". Rewelacja. Jak mu pierwszy raz podałam to spał 10 godzin. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pocalina Re: to po co przestala dawac?? 18.11.07, 16:27 Ten srodek opisany przez Ciebie to nic innego jak papaweryna i luminal w kroplach - my podajemy to w proszku. Rewelacja, bo dziala, ale to niestety jest zdziebko narkotyczne Papaver to mak po lacinie Odpowiedz Link Zgłoś
onlymybaby Re: kolki pomocy 17.11.07, 12:53 sab simplex to rewelacyjne kropelki. podawaj je spowrotem maleństwu napewno pomogą Odpowiedz Link Zgłoś
donna28 Re: kolki pomocy 17.11.07, 16:55 nam sab simplex nie pomógł, pomógł za to debridat, po 3 dniach podawania kolki minęły. Odpowiedz Link Zgłoś
aniulek87 Re: kolki pomocy 17.11.07, 20:25 dobre sa tez suszone śliwkizalane wrzatkiem, alezapytaj lekarza czy 4 tyg dzieckojuz moze(tzn. mama jezeli kami piersia).u nas na kolki nic nie pomagało Odpowiedz Link Zgłoś
kamisa7 Re: kolki pomocy 19.11.07, 11:31 Ej śliwki są od piątego, miesiąca! Ja za to polecę ściąganie pierwszej fazy (rzadkie) pokarmu tej najbardziej laktozowej, która posądzaa jest o działanie kolkotwórcze. Powinno działać. U nas działał tez espumisan. Od ręki-po 10 może sekundach był spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
engel82 Re: kolki pomocy 17.11.07, 21:49 rewelacyjna jest herbatka z kopru włoskiego Odpowiedz Link Zgłoś
tobi00000 Re: kolki pomocy 19.11.07, 11:36 A u mnie pomógł Plantex. Po 3 podaniach przeszły bezpowrotnie. Ale tak naprawdę to każde dziecko jest inne i ciężko wyczuć, co pomoże dziecku Twojej kuzynki. Mogę jeszcze polecić częsteukładanie malucha na brzuszku i masaż. Ja tak robiłam 10 min przed każdym karmieniem. A czy pomagał maluszkowi ten Sab Simplex? Jeśli tak to czemu przestali podawać? Odpowiedz Link Zgłoś