mirka125 19.11.07, 19:57 Moja kuzynka przekłuła uszy swojej siedmiomiesięcznej córeczce.Uważam że o tym nie może decydować nawet matka i powinno to być zabronione.Myślę że dziecko ma prawo decydować o tym samo.A Wy co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deela Re: Kolczyki dla niemowlaka 19.11.07, 20:07 mysle ze na rok powinna przebic jej łechtaczkę Odpowiedz Link Zgłoś
donna28 Re: Kolczyki dla niemowlaka 19.11.07, 20:34 polecam ten wątek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=575&w=71276160 Odpowiedz Link Zgłoś
jolkab0 Re: Kolczyki dla niemowlaka 19.11.07, 20:44 A nie uważasz że to jest jej sprawa? Odpowiedz Link Zgłoś
florka72 ja nie uwazam 19.11.07, 20:54 bo dziecko nie jest lalką. lalce niech sobie przekluwa, co chce. ale nie dziecku!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szamalka Re: Kolczyki dla niemowlaka 19.11.07, 20:56 Naprawdę, to nie żart? Moim zdaniem jeśli młoda mama ma potrzebe aby przekłuć uszy niemowlakowi i zamontować mu kolczyki (zapewne z "pięknie świecącego złota") to jest to jej potrzeba manifestacji, że ją stać. Według mnie jest to dosyć proste myślenie, tak jak Panie które obwieszają się złotymi pierścionkami, nieważne jakie ważne ile. Oczywiście niech się miłośnicy złota nieobrażają. Dla mnie to jest poprostu głupota. Ale zakaz niejest dobrą metodą, poto człowiek ma rozum aby z niego korzystać, wszystkiego niemożna zakazać. Osobiście niemowle z kolczykami w uszach kojarzy mi się z prowincjonalną mamusią, w białych kozaczkach, ztrzaskaną na brąz w osiedlowym solarium itd itp. Krótko mówiąc-szkoda dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
jolkab0 Re: Kolczyki dla niemowlaka 19.11.07, 21:05 i znów burza ,ten temat był już pare razy i tak samo się zaczyna .ciekawe jak teraz się skończy Odpowiedz Link Zgłoś
mirka125 Re: Kolczyki dla niemowlaka 20.11.07, 10:51 No własnie chodzi o to że to nie jej sprawa, dziecko nie jest własnością.Gdybym napisała że rodzice biją dziecko też powiedziałabyś że to ich sprawa? Odpowiedz Link Zgłoś
mearulezz Re: Kolczyki dla niemowlaka 19.11.07, 21:09 kolczyki -super ale jeszcze lpszy jest tatuaż taki na cale plecki 7-miesieczniaka. moim zdaniem super np. tatuaz -butla ze smokiem, albo ulubiona grzechota - pamiatka na cale zycie a kolczyki - mozna zdjac dziura zarosnie i g.wno nic nie zostanie. ZATEM KOCHANE MAMY---tatuujmy nasze dzeci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Mirka125 19.11.07, 21:24 Skoro o takiej rzeczy nie ma prawa decydować matka to o jakich jeszcze rzeczach nie powinna decydować? Może o wyborze religii do jakiej dziecko by chciało należeć też? Wątek był mase razy. Skoro dziecko ma prawo decydować samo o sobie (wg Ciebie), zróbmy tak i nie podejmujmy za nie żadnych decyzji. Niech samo wybiera. Tak apro po, nie podjełaś żadnej decyzji za swoje dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Mirka125 19.11.07, 22:42 ale ie takiej ktore zostawiloby trwale slaby na ciele dziecka slady ktorych dziecko moze sobie nie zyczy? a propos religii: moje dziecko samo sobie wybierze jak bedzie mialo chcec ja jestem ateistka maz chrzescijaninem moje dziecko moze wierzyc nawet w złe mzimu byleby dobrym człłowiekiem było BTW i nie mieszaj decyzji zwiazanych z wychowaniem dziecka z okaleczaniem dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Re: Mirka125 20.11.07, 00:33 Ale czy ja powiedziałam, że kolczyki to dobra rzecz. Ja bym nie przekłuła. Tylko wkurza mnie gadanie o tym żeby dziecko samo wybrało, kiedy większość rodziców podejmuje decyzje za nie. I dobrze że Twoje dziecko samo będzie mogło podjąć decyzję. Bardzo Ci zazdroszczę bo mi rodzice tej szansy w wielu sprawach nie dali. Odpowiedz Link Zgłoś
sabciass Re: Co do religii 20.11.07, 07:51 Wydaje mi się, że ja dałam mojemu dziecku możliwość wyboru religii. Ochrzciłam je, a co ono z tym w przyszłości zrobi, to już jego sprawa. Moja kuzynka była niechrzczona, a postanowiła brać ślub kościelny. Musiała najpierw dać się ochrzcić, potem komunia, bierzmowanie. Ja to wszystko mojemu dzicku dam, a czy jako dorosła osoba z tego skorzysta czy nie, to już inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Deela 20.11.07, 09:20 deela napisała: moje dziecko moze wierzyc nawet w złe mzimu )))))))))))))))))))))))))))))))))))) Umarłam ze śmiechu! Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Kolczyki dla niemowlaka 19.11.07, 22:22 Moim zdaniem powinno być to karalne, w końcu to zwyczajne okaleczanie czyjegoś ciała bez jego zgody. Odpowiedz Link Zgłoś
sabciass Re: Kolczyki dla niemowlaka 20.11.07, 08:06 Okaleczanie, nieokaleczanie, za czyjąś zgodą czy bez. Dla mnie to wygląda poprostu śmiesznie i pretensjonalnie. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak9 Re: Kolczyki dla niemowlaka 20.11.07, 17:24 w pewnych częściach polski jest taki zwyczaj, nawet wczesniej kolczykują.ostatnio modne sa jakies bransoletki na nogi i dzieci zyją. nie uwazam, żeby miało byc to zabronione (rozumie, że chodzi ci o jakies sankcje prawne) ale ja wole poczekac az córeczka skonczy jakies 3 latka. mam juz kolczyki dla niej, dostała od chrzestnej matki. oczywiscie, jak będzie ryk i kwik i nie będzie sie jaj podobało to nie przebijemy uszu. jak byłam mała to było moje marzenie miec kolczyki. co do niemowlat to bałabym sie, ze przy zabawie rozerwie sobie ucho. Odpowiedz Link Zgłoś