milena2504 20.11.07, 14:22 witam mam 7-mc dziecko i nie siedzi i nie siada samo to cos zlego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwiatek02 Re: nie siedzi 20.11.07, 14:32 Moje ma 9 i dopiero niedawno sama siedzi. Że tak dość późno to trochę i moja wina - bo sztucznie była przez mnie utrzymywana w pozycji leżącej ) Odpowiedz Link Zgłoś
wiolka007 Re: nie siedzi 20.11.07, 14:39 Witaj nasza mala 7 miesiecy tez do wczoraj nie siedziala ( wczoraj sie jej udalo ) jak bylam z nia miesiac temu u lekarki to powiedziala ze jedne dzieci wczesniej drugie pozniej, kazala sadzac mala i podpierac poduszkami ale nie podnosic za raczki ( jak zazwyczaj robia to lekarze przy badaniu ) pozdrawiam.. Odpowiedz Link Zgłoś
d0oti Re: nie siedzi 20.11.07, 14:58 moja zacżęła siedzieć tak na całego jak już zaczeła raczkować,miała wtedy chyba 7,5 miesiąca i jeszcze często się przewracała. Teraz ma 9,5 i siedzi ładnie, ale upadki też się zdarzają, szczególnie jak się za mocno z czegoś ucieszy Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: nie siedzi 20.11.07, 16:49 Czekać należy. I poduszkami nie podpierać. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.dora Re: nie siedzi 21.11.07, 07:00 kazde dziecko ma swoj czas!moja mala ma 10 i pol miesiaca a nie raczkuje a ja jej do tego nie zmuszam. tylko nie sadzaj jej sama i nie obkladaj jej poduszkami bo to zle dla dziecka tak twierdzi rhabilitant malej bo ma od dziecka asymetrie lewostronna twierdzi ze jesli dziecko samo nie usiadzie to znak ze jego kregoslup nie jest na to przygotowany> Daj dziecku czas! a ty tez bedziesz miec wygodniej bo nie bedzie ci chcialc tak jak moje przy jedzeniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Re: nie siedzi 20.11.07, 17:09 Mój synek nie siedział jak miał 8 miesięcy. Sam zaczął siadać miesiąc później. Pełzał do 10 miesiąca, potem raczkował. Teraz ma 11 miesięcy i 2 tygodnie i już zaczyna chodzić (na krótkich dystansach bez trzymania). Wszystko zależy od dziecka i nic na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
saha_ra Re: nie siedzi 20.11.07, 23:16 fizjolodzy zabraniają sadzania na twardym dziecka, które samo nie dąży do tej pozycji. Dziecko ma leżeć i trenować (z nasza pomocą i opieką) turlanki i pełzanki na kocyku. Stopniowo wzmacniając mięśnie brzucha i kręgosłupa maluch sam dojrzeje do prawidłowego siadania. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.k81 Re: nie siedzi 21.11.07, 10:15 Mój synek ma skończone 8 miesięcy i tez sam nie siada. Jak go posadze to posiedzi chwilę ale zaraz sie przewraca. Doskonale idzie mu pełzanie i zabiera sie za wstawanie. Syn siostry usiadl dopiero jak nauczyl sie sam wstawac. Mial wtedy okolo 10 miesiecy. Nie masz sie co martic. Trzeba czekac Odpowiedz Link Zgłoś
mamagutka Re: nie siedzi 21.11.07, 10:33 Jasne, że to nic złego!! Jedne dzieci siadają szybciej, inne później. Przeważnie chłopcy troszkę później siadają. Sam Cię na pewno zaskoczy Odpowiedz Link Zgłoś