Dodaj do ulubionych

Robicie same zupki maluszkom?

22.08.03, 17:46
Obserwuj wątek
    • nulusia Re: Robicie same zupki maluszkom? 22.08.03, 17:55
      Witam. Słuchajcie, synek ma 5 m-cy i zaczęłam podawać jemu zupki- najpierw
      kupcze(było ok) a teraz sama zaczęlam robić. Sa nawet smaczne ale problem w
      tym ze żaden smoczek nie jest dobry. Nie wiem co zle robie. Warzywa ucieram
      drobno mikserem. Są male skrawki marchewki czy pietruszki i one zatykaja
      wszystkie smoczki(te do papek- z krzyzykiem,z większą dziurką). Dzecko się
      mocno denerwuje - chce jesc a nie leci. Szkoda mi jego- zaczęłam karmic go
      łyżeczką- wszystko brudne. Jak Wy robicie? Dzieki za rady.
      Pozdrawiam
      Kaska mama Kacpra
      • meme1 Re: Robicie same zupki maluszkom? 26.08.03, 08:55
        mysmy w 5 mies jedli juz lyzeczkasmile
    • mamusiaolusia1 Re: Robicie same zupki maluszkom? 22.08.03, 18:23
      Zupki zawsze dziecko powinno jeść łyżeczką, to jest zupełnie inna technika
      jedzenia, ale bardzo wazna w rozwoju, jeśli mu to jeszcze kiepsko idzie to
      trzeba ćwiczyć i niestety wszystko brudne. Teraz jest lato, to rozbieraj
      dzidzie do golasa, potem łatwo wszystko umyć. Zanim przyjdzie jesień, bedzie
      sobie świetnie radzić. Jak będziesz dawać zupki butelką to się nigdy nie
      nauczy i co wtedy zrobisz?
    • miniutka Re: Robicie same zupki maluszkom? 22.08.03, 22:11
      Ależ oczywiście! Zupki tylko łyżeczką! Co z tego, że brudny? Krzesełko i malca
      umyjesz a ubranko upierzesz. Owijaj dużym śliniakiem, ubieraj do jedzenia
      w 'jedzeniowe' ciuszki, latem rozbieraj do golasa i cieszcie sie oboje
      dorosłym jedzonkiem smile
      Nauka jedzenia, a właściwie karmienia nie trwa długo. Mojej małej (7m-cy) mało
      co skapnie po brodzie, tak się już wprawiła. No ale my już zaczynamy jedzenie
      samodzielne więc znowu zaczyna być brudno smile Ale jest wesoło smile
      Nie podawałabym zupki z butelki bo zupka to przygotowanie do jedzenia
      normalnych obiadów a nie soczek do popijania.
      Powodzenia
      M
      • danka39 Re: Robicie same zupki maluszkom? 25.08.03, 22:22
        Oczywiscie, ze zupki lyzeczka, po to wlasnie sa!
        Moj Lukasz ma 4 miesiace, jak mial 3 pediatra powiedzial mi, zebym mu juz
        dawala do pieciomiesieczniakow, zmieszane z woda i odrobina cukru. Oczywiscie
        nie po to, zeby Maly sie tym najadl, ale zeby nauczyl sie, ze lyzeczka sluzy do
        jedzenia i jak sie tego uzywa. Dawalam mu codziennie po troszeczce i teraz po
        miesiacu Maluszek je pokazowo deserki i zupki ze sloika. Chociaz przyznam sie,
        ze z karmieniem go z lyzeczki najlepiej sobie radzi moja najstarsza corka
        Patrycja. Nawet nie musi uzywac sliniaczka smile))
    • aniamr Re: Robicie same zupki maluszkom? 26.08.03, 08:13
      Ja sama gotuję już zupki dla małej. Ale gdy była w wieku Twego synka to
      jeszcze kupowałam i podawałam z butelki, bo Amelka nie chciała znać łyżeczki.
      podawałam przez smoczek z krzyżykiem Nuka i dodawałam trochę wody by zuka była
      bardzoej płynna. Później gdy mała załapała jedzenie łyżeczką to wiązałam jej
      na szyi pieluszę tetrową i rozkładałam jej na brzuszku i nogach - tak, że mała
      była cała zasłonieta tylko rączki miała na zewnątrz. Ostatnio dostałą taki
      duży śliniak z rękawkami - bardzo polecam. Aha, a zupki ucieram Braunem - są
      gładziutkie, aż może za bardzo.
      A plam to nie unikniesz.

Pozdrawiam
      Ania
      • skylight Re: Robicie same zupki maluszkom? 26.08.03, 10:23
        JA dla swojej już blisko 7 mies. córuni kupuję zupki i deserki, wiadomo, że
        początkowo dziecko broni się rękami i nogami przed nowościami, ale tak jak
        powyżej zostało napisane należy takie rzeczy podawać wyłącznie łyżeczką. I ja
        również staram się rozbierać małą do pieluszki, zakładam tylko śliniaczek i
        jemy!
        Kiedy dziecko będzie jadło wszystko to co dorośli wtedy już rezygnuje się z
        kupna zupek i jada się rodzinnie przy jednym stole, ale póki co każdy ma swoje
        jedzonko i jest to bardzo wygodne...
        pozdrowionka!
      • mamasita Re: Robicie same zupki maluszkom? 26.08.03, 10:45
        Zupki jak mam czas robie sama lub maz nasz maly ma 8 miesiecy i juz od 6
        meisiaca lyzeczka jadl zupki i owoce. Robimy mu czesto przeciery i zupe krem z
        kalfiora czy tez puree ziemniaczane z dodatkami.
        Uwilebia delikatne curry a osttnio jadl razowy chleb z guacamole. Avocado
        dojrzale roztarte i puree zeimniaczane do zdrowe is sycace danie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka