stokroteczki2 19.02.08, 13:03 Czy Wasze maluchy 11msc. karmione piersią budzą się często w nocy? jak sobie z tym radzicie ?ja jestem niewyspana padnieta.Co robicie żeby przespały nieco dłużej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renatte3 Re: sen w nocy 19.02.08, 23:04 O widze, ze masz ten sam problem co ja. Bardzo czesto je w nocy i nie chce jesc w dzien. Moja ma skonczone 10 miesięcy. I zastosowałam metode samodzielnego zasypiania z książki Tracy Hogg "Jak rozwiązywać problemy wychowawcze". Generalnie chodzi o to aby wieczorem dziecko zasypiało samo w łóżeczku (bez piersi, bez zadnych pomocy), tylko wtedy gdy obudzi sie w nocy bedzie potrafilo samo zasnąć. Niestety w tym wieku przyzwyczajenie jest bardzo silne i nielatwo tego dokonac. W tej ksiazce jest opisane co powinnas zrobic. Niestety musisz sie przygotowac ze dziecko bedzie sie buntowalo i dlugo plakalo. Ja ucze zasypiac juz 2 tygodnie, bo robie to malymi kroczkami (niezupelnie jak jest w ksiazce). Ale widze juz efekty. Dzis wieczorem mala zasnela o 21 sama bez placzu. Po prostu polozylam a ona lezala bawiac sie szczebelkami i zasnela. Sukcesem jest to ze teraz obudzi sie dopiero o 2 w nocy (wczesniej byly 2 lub 3 pobudki do tej godziny). Niestety jeszcze dlugo placze o 2 ale to dlatego ze wczesniej chcialam ja za szybko uciszyc i znowu pomoglam jej zasnąc( czasami dawalam jesc z piersi).I pozniej budzi sie miedzy 5 a 6.(kiedys o tej porze potrafila sie budzic co pol godziny) I o tej godzinie daje jesc z piersi bo nie wiem ile moze wytrzymac bez jedzenia. Moze nie powinnam dawac piersi w ogole, nie wiem. Ale z butelki nic nei chce. Sa tez gorsze noce, gdzie budzi sie czesciej ale wtedy nei placze tak dlugo. I jak zje o 6 to spi do 9. ale tez nie zawsze. Jak widzisz ciezka praca cie czeka jak sie zdecydujesz. Ale w dzien chetnie jada, a myslalam ze jest niejadkiem. Mozna tez czekac az dziecko samo zmieni nawyki. Ja czekalam 2 miesiace i juz nie moglam dluzej. Teraz mam nadzieje ze przestanie sie budzic o 2. I nie wiem czy dobrze robie ze daje jesc o 5 lub 6. Odpowiedz Link Zgłoś
renatte3 Re: sen w nocy 20.02.08, 09:59 Wow, wczorajszej nocy moja obudzila sie o 2. pomarudzila troche w lozeczku i zasneła. Tak samo bylo o 5. Wtedy pomarudzila troche dluzej, kilka razy usiadla wiec ją polozylam. Ale zasnela i spala do 9 bez jedzenia w ogole w nocy. Widze ze robilam wczesniej bledy w nauce samodzilnego zasypiania, dlatego zajeło mi to az 12 nocy. Bedzie coraz lepiej. Oczywiscie jak bedą wychodzic zęby to bedzie sie budzic czesciej, ale juz wiem co robic. Odpowiedz Link Zgłoś
stokroteczki2 Re: sen w nocy 20.02.08, 10:13 gratuluje!!! raz jest lepiej raz gorzej ciesze się chyba troszke wypoczełaś jak udało sie troszke przespać miłego dzionka Odpowiedz Link Zgłoś