a.stalowa Re: Spocone plecki 05.05.08, 21:49 A moze te body nie sa w 100% bawelniane tylko z jakims dodatkiem? Dziwi mnie to,gdyz jak napisalas wczeniej nie bylo tego problemu.A czy spi spokojnie podczas zabkowania?Moja mala skonczyla 6 mies i spi jakos tak niespokojnie od dwoch dni i tez mam wrazenie,ze ma spocone plecki.W sypialni chlodno ok 20st-ma na sobie luznego pajacyka w 100%bawelnianego,moze to rzeczywiscie zabki sa przyczyna Odpowiedz Link Zgłoś
karolek59 Re: Spocone plecki 05.05.08, 23:32 Dziś śpi w samym pajacyku i równiez jest spocony kupuje tylko bawełaniane ubranka.Śpiąc budzi sie co 15 min popłakuje generalnie jest rozdrażniony.Mam nadzieje ze to efekt ząbkowania.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
soilew Re: Spocone plecki 06.05.08, 09:43 Moj malutki miał takze spocone plecki,niestety okazało się,że ma objawy krzywicy ( to jest jeden z zauważalnych i rozmiękanie potylicy).Zauwazyła to lekarka,która leczy go prywatnie,bo pani dr w przychodni nic w tym nie widziała złego.Zrobiono mu wyniki i okazało sie rzeczywiscie, że wszystko idzie w kierunku krzywicy.Dostał więcej kropelek vigantolu i wapno,i teraz jest ok.Tak więc jeżeli czujesz ze nie ubierasz dziecka za ciepło,lub w domku nie jest za ciepło skontaktuj sie z lekarzem.Pozdrawiam.trzymaj sie ciepło! Odpowiedz Link Zgłoś
kinia69 Re: Spocone plecki 06.05.08, 12:21 Napisz mi proszę co to były za badania. Mam ten sam problem i chciałabym jakoś wpłynąć na lekarkę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Spocone plecki 06.05.08, 13:35 w diagnozowaniu krzywicy robi sie badania: -USG ciemiaczka -z krwi: poziom wapnia, fosforu, fosfatazy alkalicznej oraz metabolitow witaminy D3 -rentgen nadgarstka jesli wyniki powyzszych badan bylyby zle, to nalezy zrobic jeszcze: -dobowa zbiorke moczu i okreslic stezenia jonow, w tym jonow wapnia Odpowiedz Link Zgłoś
soilew Re: Spocone plecki 06.05.08, 13:54 Zgadza się to były te badania.Może wymienie to jak ja miałam zlecone TSH,pFe,Na,K,Ca,P,fosfotaza alkaiczna,morfologia z rozmazem.Potem było robione dodatkowo Ft3,FT4 ale tych końcowych wyników nie jestem pewna bo maluszek ma wiotkość i moźliwe że były robione do tego.Problem powstaje,przy odczytaniu tych wyników.Normy na wynikach sa podawane dla dorosłych a nie niemowląt.Przy okazji szczepienia pokazałam go pediatrze w przychodni i stwierdził ,że sa prawidłowe.Przyszła do mnie ta Pani dr co zleciła i (długa praktyka kliniczna) okazało sie ze mały ma krzywice przyniosła ona inne normy tymi co sie posługuja lekarze w szpitalch same widzicie osoba która przyjmuje jako pediatra nie zna podstawowych norm dla niemowlat w badaniach.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Spocone plecki 06.05.08, 17:26 No czekałam tylko aż ktoś zaraz napisze,że to krzywica To wcale NIE musi oznaczać krzywicy. Bo również przy przedawkowaniu objawy typu pocenie też występuje. Zrób te badania co pisały poprzedniczki,a sie przekonasz jak zobaczysz wyniki czy nadmiar czy niedobór,albo jest oki. Wiec pocenie moze być bez konkretnej przyczyny. TSH warto zrobić,bo tarczyca moze sie też objawiać poceniem. Pzdr.GOśka Odpowiedz Link Zgłoś