Dodaj do ulubionych

Czym jest SIDS?

19.09.08, 08:41
SIDS to totalna sciema, coraz wiecej autorytetow na swiecie jest tego zdania.
Ten uroczy skrot sluzy za parawan dla prawdziwej przyczyny zgonow noworodkow :
"przedawkowania" szczepionek. Kropka. Mozecie mnie linczowac, ale chociaz
zastanowcie sie chwile i poczytajcie na ten temat gdzie sie da.
Obserwuj wątek
    • dusia25 Czym jest SIDS? 19.09.08, 08:59
      hehehe... ja jak urodziłam i jeszcze byłyśmy w szpitali, któregoś wieczoru
      nakarmiłam maleńką, odłożyłam do szpitalnej "wanienki" i zgasiłam światło. Młoda
      spała w najlepsze, ja też chciałam odpocząć. Wtedy wpadła "ętelygętna" inaczej
      pielęgniarka i zrobiła mi wykład na temat tego, że absolutnie NIE WOLNO GASIĆ
      ŚWIATŁA bo dziecko może umrzeć od tego nagłą śmiercią łóżeczkowa!!! Na moje
      argumenty, że jeśli będzie zapalone, a ja i tak zasnę i młoda się udusi (nie
      wiem, jakim cudem, bo dziecko poprawnie odłożone, bez poduszeczki itepe) to i
      tak nie zauważę, a światło zapalone jej absolutnie nie uratuje - nie było
      odzewu. Kobieta wbijała mi te bzdury do głowy tak natarczywie, ze skończyło się
      potworną awanturą i interwencją u jej przełożonego (szefa neonatologii). Dostało
      jej się po głowie za szerzenie zabobonów i straszenie matek... Ale to był
      najbardziej absurdalny pomysł na przyczynę SIDS jaki w życiu słyszałam... ;P
    • matysiaczek.0 Re: Czym jest SIDS? 19.09.08, 09:04
      a gdzie się da? dajcie linki..
      • ma_dre Re: Czym jest SIDS? 19.09.08, 11:07
        a przeczytaj chocby o tym chlopczyku, co go ostatnio pochowali bez zgody
        rodzicow, to bylo na gazecie... a poza tym jakimi jezykami wladasz? moglabym ci
        podrzucic lekturke, ale nie po polsku...
        • matysiaczek.0 Re: Czym jest SIDS? 19.09.08, 11:10
          dawaj angielski..smile
          • osmanthus Tak to wyglada w Australii 19.09.08, 12:38
            www.sidsandkids.org/index.html
    • golfstrom Re: Czym jest SIDS? 19.09.08, 12:12
      Zapomnieli dodać, że - jeśli dziecko nie śpi w śpiworku tylko pod
      kocykiem albo innym przykryciem, pod którym może się zagrzebać -
      zaleca się kłaść dziecko w "dolnej" części łóżeczka, czyli żeby
      nogami dotykało szczebelków, a nie główką.
    • titta Re: Czym jest SIDS? 19.09.08, 21:08
      Z tym, ze SIDS wystepowalo i bylo opisywane na dluuugo przed
      wymysleniem szczepionek. Tylko, ze wtedy mowiono, ze "matka dziecko
      we snie przygniotla".
    • figrut Re: Czym jest SIDS? 19.09.08, 21:16
      O śmierci łóżeczkowej mówiło się jeszcze przed czasami szczepionek. Wystarczy
      się tylko zagłębić w lekturę z tamtego okresu.
      • markizzella Re: Czym jest SIDS? 21.09.08, 18:39
        Jestem mamą (25l.) 14 miesięcznej córeczki i sama również zetknęłam się z
        problemem SIDS. W tym momencie mogę powiedzieć, że zachowując podstawowe (uważam
        bardzo mądre i rzeczowe) porady można zminimalizować ryzyko wystąpienia sids.
        Ale ja niestety dałam się zwariować będąc w ciąży. Naczytałam się o śmierci
        łóżeczkowej i oczywiście już widziałam tragedię przed oczyma pod swoim
        dachem.... Będąc bodajże w 7m. ciąży kupiłam monitor oddechu. Niby ok, ale na
        moją paranoję nie było siły, zaczęłam sprawdzać czy przypadkiem wszystko działa
        itp. Nie wiem w jaki sposób ale do mnie dotarło, że doprowadzam się do
        szaleństwa... tak więc sprzedałam monitor oddechu. Oliwka wyrosła na zdrową
        dziewczynkę i wyszła z grupy ryzyka. Jedynie czego ściśle się trzymałam to nie
        kładłam jej spać na brzuszku, bo gdy odwróciła buźkę do materacyka nie umiała
        się ruszyć. Teraz niejednokrotnie smacznie zasypia na brzuszku, ale widząc jak
        to robi, spokojnie jej na to pozwalam. Pozdrawiam Wszystkie Mamy!!! Głowa do góry!
    • siasiunia1 Re: Czym jest SIDS? 21.09.08, 20:58
      SIDS występował zanim były szczepionki.
      I niestety coś takiego istnieje bo przytrafiło sie dziecku mojej znajomej. przyczyny niezane, dziecko zmarło przy matce. Ale takie przypadki są baaardzo rzadkie.
      Tak naprawdę to trzeba zachowywać wszelkie środki ostrożności - np nie kłaśc dziecka na brzuszku na poduszce czy luźnej pieluszce zeby sobie nosa nie zatkało etc etc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka