Dodaj do ulubionych

krzywa stopa i gips

27.09.08, 16:38
Hej dziewczyny,
moja córeczka ma 11 tyg i byliśmy dziś na drugiej kontroli u ortopedy. Przy pierwszej wizycie lekarz stwierdził że mała ma krzywe stopy (wygięte do środka). Zalecił ćwiczenia. Wykonywaliśmy je regularnie i lewa stópka jest ok. Natomiast prawa nadal krzywa. Określił to jak "stopa przywiedziona" i w poniedziałek chce jej założyć gips w celu korekty. Narazie na tydzień i potem zdecydujemy co dalej.
Jestem załamana, że taki mały człowieczek będzie z gipsem leżeć. Kąpiele już nie będą takie same , a poza tym myślę już co dalej. Lekarz mówił, że niektórym dzieciom to się operuje, a u innych leczenie trwa nawet do 9 miesiąca...
Czy któraś z was miała podobyny problem ?

Obserwuj wątek
    • otrzewna Re: krzywa stopa i gips 27.09.08, 17:21
      ja tylko pomoge odnosnie kapieli - reklamowka na nozke i bedzie Ci
      latwiej mala opluskac, duzo zdrowka
    • mama_frania1 Re: krzywa stopa i gips 27.09.08, 23:13
      moj maly mial stope wygieta do gory, wlasciwie prawie calkowicie przygieta do nogi. na szczescie udalo sie to wyprostowac samymi cwiczeniami. ciagle miesien lydki jest troszke mniej rozwiniety w tej stopie, ale to sie ma wyrownac, jak maly zacznie chodzic. fizjoterapeutka, ktora sie malym opiekowala mowila mi, ze czasem sie operuje - niektore dzieci maja np. przesuniete kosci w stopie. paradoksalnie mysle, ze jak gips to lepiej teraz niz pozniej, kiedy malutka zacznie byc bardziej ruchliwa. no i jesli to tylko tydzien, to mozna obmyc troche, ale nie kapac, jakos sie to bedzie dalo wytrzymac (pod warunkiem oczywiscie, ze na tygodniu sie skonczy).
      duzo zdrowia malutkiej zycze!
      • mmr26 Re: krzywa stopa i gips 28.09.08, 17:19
        Osobiście proponowała bym Ci pójśc na wizytę do dr, Okłota. To świetny
        fachowiec. Ja też miałam przygody z innymi lekarzami. Chcieli mi 7 miesięczne
        dziecko wsadzić w poduszkę Frejki. Dr. Okłot (do którego mam pełne zaufanie) już
        na pierwszy rzut oka stwierdził że to nie możliwe jest żeby dziecko miało
        problemy z panewką biodrową, bo inaczej nie mógł by stać(przy meblach
        oczywiście). Po wykonaniu zleconych przez Niego badań potwierdziło się jego zdanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka