Dodaj do ulubionych

Posciel, spiworek, rozek ????

06.10.08, 09:43
Może to głupie pytanie, ale mam nadzieje, że ktoś moze mi pomóc. Z
racji, iż mam w większosći czasu ciąże leżącą, nie moge sobie
pozwolić na wędróki po sklepach stąd te pytania. Chciałam kupić
komplet pościeli dla niemowlaka z miękkiej bawełny i aby był
przyjemny w dotyku, ale nie moge nigdzie znaleźc w realu aby
obejrzeć rozmiarów 90x120. Czy kupuje się od razu 100x130? Na
allegro widziałam komplety kilkunastoelementowe w niskiej cenie, ale
jaka jest ich jakość ? Czy możecie polecic jakąś milutką pościel?
Poza tym czy rożek kupować z usztywnieniem czy zwykły?
I ostatnie pytanie, czy lepiej pościel czy śpiworek, bo słyszłąm
rózne opinie i jestem już skołowana. Czy ewentualnie też jakiś
konkretny model mozecie polecic?
Z góy dziekuje za jakies konkretne informacje
Obserwuj wątek
    • juliza Re: Posciel, spiworek, rozek ???? 06.10.08, 09:52
      Ja przeleżałam całą ciążę i doskonale Cię rozumiem. Całą wyprawkę (łącznie z
      wózkiem i łóżeczkami) kupiłam przez Internet. Z pościeli na początek kupiłam
      tylko prześcieradła frotte. Pościel (poszewki i wypełnienie) zaczęłam używać
      dopiero, kiedy małe skończyły 10 miesięcy, więc odradzałabym Ci ten zakup w tej
      chwili. Kupiłam pościel 100x130. Rożek polecam nieusztywniany (ja miałam 4, ale
      też dwoje dzieci) - przydaje się do karmienia i przenoszenia maluszka. Śpiworki
      też używałam, ale krótko i to też dopiero, kiedy dzieci skończyły 7 miesięcy.
      Polecam za to kocyki - moje maluchy spały pod nimi do czasu ukończenia 10
      miesięcy. Pozdrawiam
      • paula29 Re: Posciel, spiworek, rozek ???? 06.10.08, 09:56
        termin mam na grudzień, więc to zimowe dzieciaki będą i sam kocyk
        czy śpiworek by wystarczył ?
        Do kiedy tak mniej więcej dziecko powinno spać bez poduszki ?
        • marenika Re: Posciel, spiworek, rozek ???? 06.10.08, 10:11
          witaj!
          ja urodziłam córcię w lutym, więc też miałam zimowe maleństwo. Od samego
          początku moja córka śpi w śpiworku. Ja jestem spokojna, że mi dziecko nie
          zarzuci sobie niczego na głowę i sie nie odkryje. Teraz muszę kupić już większy
          bo mi z tego wyrasta. Podobno lepiej, żeby dziecko zaczęło sypiać w śpiworku
          jeszcze zanim zacznie wstawać, bo może później traktować go jako przeszkodę i
          nie chcieć w nim spać. Ja kupiłam prześcieradło i komplet pościeli no i pościel
          do tej pory nie była jeszcze użyta, więc na pewno przy drugim dziecku nie
          popełnię tego błędu. A poduszki nie używam w ogóle, bo każdy lekarz mówi, że
          dziecko nie powinno spać na poduszce bo może się nią poddusić no i niezdrowe
          jest to dla jego kręgosłupa. Ja podkładam dziecku pod główkę pieluszkę tetrową
          bo łatwiej ją wymienić i wyprać niż od razu całe prześcieradło. Kocyk też
          kupiłam i użyłam go kilka razy w wózku a potem kupiłam gruby śpiwór do wózka i
          kocyk stał sie zbędny. Rożek miałam usztywniany i szczerze mówiąc zakup ten
          wydał mi sie całkowicie zbędny. Użyłam go tylko kilka razy i teraz leży i
          miejsce tylko zajmuje. Ale są też osoby, które nie wyobrażają sobie
          funkcjonowania bez rożka, więc to wolny wybór. Ja podzieliłam się z Tobą moimi
          doświadczeniami. Życzę zdrowia dla Ciebie i maleństwa!!!
        • juliza Re: Posciel, spiworek, rozek ???? 06.10.08, 10:25
          OOO, też bliźniaki? Gratuluję!!! Dzieci rodziłam w listopadzie, spały ubrane w
          pajace i przykryte dwoma kocykami. Zresztą, w domu jest ciepło, więc co za
          różnica, czy lato czy zima? Co do wózka - moje dzieci przejeździły zimę w
          siedziskach spacerowych rozłożonych na płasko, na które kładłam złożony na pół
          rożek. Ubrane były w kombinezony i przykryte dwoma kocykami. Spacerowałam
          codziennie po 1,5-2 godz., dzieci jeszcze nigdy nie chorowały.
    • osa551 Re: Posciel, spiworek, rozek ???? 06.10.08, 10:26
      Rożka używałam przy pierwszym dziecku przez jakiś miesiąc. Drugie od razu mi się
      z niego wykopało. Ja do roku nie używam pościeli tylko śpiworków. Dosyć drogie,
      ale naprawdę rewelacyjne są śpiworki Sterntaler, mają odpinane rękawki i dużo
      miejsca do machania nóżkami:

www.amko.com.pl/spiworek-zimowy-emmi-70cm-sterntaler-cat-583-id-1574.aspx
      • elle2006 Re: Posciel, spiworek, rozek ???? 06.10.08, 10:46
        Moja córcia (teraz 2-miesięczna) przez 1,5 miesiąca spała w rożkach (mam 2, jeden sztywniejszy i grubszy, drugi cienki). Teraz śpi pod kołderką, nie wiem jaki to rozmiar ale jest dość duża, rogi wkładam w szczebelki łóżeczka. Aha kupiłam cały zestw na allegro (łóżeczko,materac,posciel,prześcieradło,kołederka i poduszka) za około 400zł. Moim zdaniem dość dobrej jakości.
    • mamulenka Re: Posciel, spiworek, rozek ???? 06.10.08, 11:02
      Z doświadczenia i praktycznie:
      1. Rożka nie polecam (służy na bardzo krótko, a czasami nawet wcale, jeśli
      dziecko urodzi się duże). Jeżeli okaże się, że dzieciątko potrzebuje
      "przytulności", to można je zawinąć w kocyk.
      2. pościele odpadają: na poduszce krzywi kręgosłup i łatwiej o śmierć łóżeczkową
      sad, bo jeśli dziecko "zapadnie się" w miękkości, to może zatkać nosek i nie
      może oddychać, a kołderka z czasem zaczyna bardziej słuzyć do przykrywania
      łóżeczka, a nie dziecka wink (dzieciak wykopuje się). Poza tym, tak jak pisała
      poprzedniczka w kołderkę dziecko tez może się zaplątać.
      Jedyne, co - to prześcieradło (najpraktyczniejsze z gumką)
      3. Do spania idealny jest śpiworek - dziecko się nie wykopuje. Na chłodniejsze
      noce można przykryć dodatkowo kocykiem. My kupiliśmy taki wielki śpiworek i
      służył synkowi bardzo długo.
    • memphis90 Re: Posciel, spiworek, rozek ???? 06.10.08, 16:32
      IMO kocyk, ewentualnie śpiworek całkowicie wystarczy, nawet zimą. Wszelkie
      beciki odradzam, tym bardziej podczas karmienia, kiedy dziecko trzeba raczej
      odkryć, a nie zawijać w dodatkowy piernat. Ssanie to dla malucha znaczny
      wysiłek, ściśle opatulony tylko się spoci. Kołderka- raczej jak będzie starsze,
      poduszka o ile dobrze pamiętam- po 2 rż.
      • bweiher Re: Posciel, spiworek, rozek ???? 06.10.08, 18:36
        Pościel raczej narazie zbędna,nam kocyk bardzo się przydał,dzieci urodzone
        zimą,kaloryfery grzały na maxa a więc wystarczył.Rożki dostałam(usztywniane)ale
        kupiłam sobie grube,bo szczerze powiedziawszy te usztywniane są do niczego.Nie
        czujesz dziecka,gdy chcesz je podnieść albo przytulić,bo ta wkładka
        przeszkadza.Jak maluchy wyrosły z rożków to kładłam(te grube)na podłodze i
        maluszki sobie na nich leżały i nie cisnęło ich w głowęsmile)
        Teraz mam zamiar kupić śpiworki bo strasznie się odkopują w nocy.Zobaczymy co z
        tego wyjdzie.
    • anialit Paula29! 06.10.08, 21:28
      Ja też jestem grudniówką (no może końcową listopadówką), tyle, że ubiegłoroczną.
      Dla Magdy mam pościel, rożek i śpiworek. Pościeli nie używałam jeszcze wcale, a Magda ma już 10 miesięcy. Od samego początku w użyciu był rożek, zresztą przy starszej córce tak samo. Magda bardzo lubiła być ownięta rożkiem, zresztą malutkie dzieci czują się bezpieczniej mocno otulone, bo 9 miesięcy spędziły w ciasnym brzuszku. Gdy skończyła około 5 miesięcy w użycie poszedł śpiworek i bardzo go sobie chwalę, bo Madzia się z niego nie wykopuje. Ochraniacze na łóżeczko zaczęłam używać też około 5 m.ż. bo chciałam widzieć niunię leżącą w łóżeczku, a ochraniacz mi ją tylko zasłaniał.
      Ale wybór należy do Ciebie, bo ile dziewczyn, tyle zdań na ten temat.
      Pozdrawiam i życzę spokojnej końcówki ciąży i lekkiego porodu smile
      • paula29 Re: Paula29! 07.10.08, 20:08
        dziekuje wszystkim za odpowiedz i pomoc w podjeciu decyzji. Posciel
        sobie odpuszcze a zainwestuje w rozek i spiworek. Rozek do szpitala,
        pozniej bedzie jako lekka kolderka, no i wezme tez spiworek
        wielie dzieki i pozdrawiam
    • smerfetka8801 Re: Posciel, spiworek, rozek ???? 07.10.08, 20:41
      ja mam pościel spiworka nigdy nie używalam przynajmniej mała może sie
      odkryć jak jest jej za gorąco.a rożek...lepiej mi się w nim karmiło
      ale mialam taki bez usztywnienia.mala ma 9 tyg i już nie jest nam
      potrzebny
Inne wątki na temat: