misiaczek-7 02.02.09, 15:18 j.w.tz.próbować siadać i siedzieć samo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
einztrunzende Re: Kiedy dziecko powinno siedzieć? 02.02.09, 15:20 misiaczek-7 napisała: > j.w.tz.próbować siadać i siedzieć samo? Moja corka ma 4 i pol miesiaca i siedzi od jakiegos czasu. Nawet jak jej podaje rece do siedzenia to usztywnia nozki i juz chce po prostu stac. Mysle, ze 4 miesiac jest ok jak siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulka1990 Re: Kiedy dziecko powinno siedzieć? 02.02.09, 15:25 Moja corcia miala 5,5 miesiaca jak zaczela sama siedziec Odpowiedz Link Zgłoś
dare-czka Re: Kiedy dziecko powinno siedzieć? 02.02.09, 15:28 nie ma sztywnych regul.Moj probowal siedac ok 3-4 miesiaca,do tej pory probuje).A ma 7,5 mies.Sam jeszcze nie usiadl,zastanawia mnie jak dziecko samo saida?z jakiej pozycji,jak sie go postawi w tej pozycji to sie utrzymuje,ale po pewnym czasie przechyla sie na bok lub do tylu wiec jeszcze czekamy... Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Kiedy dziecko powinno siedzieć? 02.02.09, 15:37 mniej wiecej tuz przed raczkowaniem a przynajmniej gdy nauczy sie swobodnie przewracać z pleców na brzuszek i odwrotnie i zaczyna sie wspinać na mamę, zabawki, oparcie kanapy..dziecko uczy się samodzielnego siadania najpierw podpierajac sie coraz wyzej na jednej rączce, siadając na jednym półdupku z leżenia na brzuszku i przekręcając na bok, potem z czasem nabiera wprawy i siada prosto Odpowiedz Link Zgłoś
mela-blonda Re: Kiedy dziecko powinno siedzieć? 04.02.09, 01:09 Moja cørka raczkuje, ale nie siada. Podparta siedzi, ale bez podparcia się przewraca. A jednocześnie podciąga się przy meblach i staje. To chyba rzeczywiście się dziedziczy. Syn, teraz 6-letni, też długo nie siadał. Choć siedział. Sam z siebie usiadł, jak zaczął chodzić. Do tamtej pory bawił się, leżąc na brzuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: Kiedy dziecko powinno siedzieć? 02.02.09, 15:34 Dziecko powinno samo usiąść z pozycji czworaczej, na ogół wykształca tę umiejętnośc między 7 a 9 miesiącem życia. Tu ciekawy link do poczytania: vojta.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=2 Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Kiedy dziecko powinno siedzieć? 02.02.09, 15:34 > j.w.tz.próbować siadać i siedzieć samo? moj misiek wlasnie skonczyl 3 miesiace i jak nie posiedzi to sie zaczyna irytowac. Przynajmniej przez kilka minut musi sobie posiedziec..z lekka podtrzymanka..trzyma mnei za kciuka ale mysle, ze kolo 6 miesiaca. Odpowiedz Link Zgłoś
waflinka Re: Kiedy dziecko powinno siedzieć? 04.02.09, 10:51 A Ty rozumiesz pytanie? kiedy samo zaczyna siadać. Cieszysz się, że ma 3 m-ce i siedzi? Po co go sadzasz? chyba Ty się cieszysz:\ Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia moja ma 4 miesiace 04.02.09, 11:01 i sadzanie wywołuje u niej dziką radosc. ale to sa sekundy - i oczywiscie trzymana pod pachami. siedziec same dzieci zaczynaja koło 6tego miesiaca, siadac koło 8mego... Odpowiedz Link Zgłoś
dare-czka Re: Kiedy dziecko powinno siedzieć? 02.02.09, 15:44 a czy to nie jest czasem dziedziczne tak jak termin wyrzniecia sie zeba?no nie wiem u kazdego dziecka jest inaczej ogolnie to mysle ze ok 6 mies,ale sa tez dzieci ktore w wieku 9 mies zaczynaja siadac tak wiec rozbieznosc jest rozna. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 Re: Kiedy dziecko powinno siedzieć? 02.02.09, 17:02 istotna różnica między siadaniem samodzielnym a siedzeniem jak dziecko posadzone u mnie też mała posadzona siedzi (skończone 7 miesięcy) a jeszcze sama nie usiadła, więc bidulka męczy si.ę próbując, ale nie ma łatwo, aj jestem z przeciwników sadzania, podpierania itp., więc dzielnie pełza i turla się i kombinuje co z tą rączką zrobić żeby usiąść Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna Re: Kiedy dziecko powinno siedzieć? 02.02.09, 18:01 Moja miała skończone 5 miesięcy jak usadła sama,a pózniej przestała siadać.Zaczęła znów tydzień temu.Ma skończone 7 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
maja-pl Re: Kiedy dziecko powinno siedzieć? 04.02.09, 10:33 Moj synus ma konczone 7 miesiecy i jeszcze sam nie sidzi.Wychodze zzalozenia,ze na wszytko przyjdzie odpowiednia pora Odpowiedz Link Zgłoś
orlik.a Re: Kiedy dziecko powinno siedzieć? 04.02.09, 11:31 Mój sam zaczął siadać pod koniec ósmego miesiąca. Nadal nie raczkuje, ma 9 miesięcy. Jak raz usiadł to robi to ciągle. Nawet jak go kładę do łóżeczka wiecorem to mi nie chce leżeć tylko siada ciągle ... ) Odpowiedz Link Zgłoś
mamajulusi Re: Kiedy dziecko powinno siedzieć? 04.02.09, 11:45 Moja zaczęła sama siadać niedawno jak miała 7,5 miesiąca.Na razie podpiera się rączką. Odpowiedz Link Zgłoś
anita_zu Re: Kiedy dziecko powinno siedzieć? 04.02.09, 12:09 Moj synek ma 6 mc (w krotce bedzie mial 7 mc) i trzy dni temu usiadl sam. Wrocilismy z zakupow, zostawilam go na podlodze na kocyku w pozycji na czworaka (juz nie da sie polozyc na brzuszek tylko zaraz podgina rece i nogi zeby na czworaka zostac), zaczelam rozpakowywac zakupy, zerkam na niego a on siedzi. Maz sie mnie jeszcze zapytal czy na pewno zostawilam go na czworaka a nie na siedzaca- no na pewno. Wczesniej siedzial sadzany przez nas (bez podparcia, bez przechylania na boki), od 3 mc zycia jezdzil w spacerowce (polsiedzaco), sadzalam go sobie na kolanach jak mielismy gosci np, i widac mu nie zaszkodzilo w nauce samodzielnego siadania. Od tego slawetnego wydarzenia gdy po raz pierwszy sam usiadl powtarza ta sztuke dosyc czesto (z roznym skutkiem, bo nie raz usiadzie bez problemu, a nieraz zablokuje sie w pozycji na jednym poldupku i trzeba go podciagnac- moze to dlatego ze syn jest z tych bardzo dlugich). Ale sie rozpisalam. Pozdrawiam. Acha, poki co raczkuje do tylu i buja sie w pozycji na czworaka albo calkiem nogi prostuje i taki mostek robi (ale wygiety w przeciwna strone). Odpowiedz Link Zgłoś
bafami Re: Kiedy dziecko powinno siedzieć? 04.02.09, 20:25 Kiedy będzie na to gotowe. Zwykle jest to po ukończeniu 6 miesiąca życia do 8 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
frida-marzec08 Re: Kiedy dziecko powinno siedzieć? 05.02.09, 08:33 Teraz, jak się naczytałaś tych bzdur o "siedzących" trzy- i cztero-miesięczniakch, to pewnie jesteś w stresie, że Twoje nie siedzi? Dziecko usiądzie wtedy kiedy będzie SAMO do tego gotowe. NIE: podtrzymywane przez rodziców pod pachami, za palce itp. Nie podpierane poduchami, nie opierane o coś. SAMO - najlepiej z pozycji raczkującej. Ma na sporo czasu, nawet do ok. 9 m-ca... Odpowiedz Link Zgłoś
ingebjorg Re: Kiedy dziecko powinno siedzieć? 05.02.09, 08:45 Popieram koleżankę Fridę w 100%. Jak czytam o siedzących 3-4 miesięczniakach to mnie krew zalewa - jak mozna robic coś takiego włąsnemu dziecku!! Nie wolno sadzać tak małych dzieci! Dziecko siada samo zazwyczaj z pozycji raczkowania - jak stoi na czterech to przechyla się na bok i siada pupką na ziemi. Moja zaczeła siadać jak miała 8 miesięcy - najpierw raczkowała a potem zaczeła siedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
marsupilami_08 Re: Kiedy dziecko powinno siedzieć? 05.02.09, 09:14 Moja ma skonczone szesc miesiecy.Trzymana za raczki sama pewnie podciaga sie do siadu;w spacerowce potrafi uniesc glowke i polowe pleckow-i tak sobie sama cwiczy.Chetnie siedzi na kolanie trzymana pod paszki ale nie chce siedziec podparta poduszkami.Nie zmuszam wiec.Pewnie kiedys przyjdzie pora ze bedzie gotowa na samodzielne siedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś