natus56 05.02.09, 12:05 Wczoraj po kąpieli zauważyłam, że mój synek ma suche, popękane (lekko!) kolanka. Nigdzie więcej. A po kąpieli zawsze smaruję oliwką. Co jest nie tak? Czym to smarować? Może być to alergia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniniaw Re: Suche kolanka. 05.02.09, 17:21 moja mala jest alergiczka i miala suche popekane na czerwono kolanka,ale jesli Twoje dziecie nie ma kolek nie ulewa nie ma innych zmian skornych np na twarzy za uszami na glowce czy tez na calym cialku to bym sie nie przejmowala i smarowala czyms co nawilza a nie oliwka ktora natluszcza Odpowiedz Link Zgłoś
230408k Re: Suche kolanka. 06.02.09, 11:46 Nie piszesz i smyk ma miesięcy. Może jest to efekt raczkowania? Tak czy inaczej powinnaś niezwłocznie nawilżyć małemu kolanka. Najlepiej kremy nawilżające oilatum, emolium, czy balneum, ale jeżeli nie masz, do codziennej pielęgnacji to myslę że zwykła ciekła parafina powinna załatwić sprawę - o ile to nie jest uczulenie... Odpowiedz Link Zgłoś
krychas2 Re: Suche kolanka. 08.02.09, 23:50 Czysta wazelina z nagietkiem -maść ,bez żadnych dodatków. Odpowiedz Link Zgłoś
skierka27 Re: Suche kolanka. 09.02.09, 10:23 Do wanny polecam ciekłą parafinę,a po kąpieli emolium emulsja specjalna.U nas się sprawdziło,a problem był taki sam.Nie pomogło oilatum,oilan,balneum krem,oliwka,maść na receptę z eurycyną i witA.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś