blackja 19.03.09, 09:31 Gdy np. śpi i potrzebujecie cos z pobliskiego sklepu?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
memphis90 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 19:12 Nie, nie zostawiam i nie zostawiłabym. Zbyt bujną mam wyobraźnię. Starszaka- może, ale też od pewnego wieku. Sama pamiętam jak zostawiona w domu malowałam obrazki lakierem do paznokci (mało niebezpieczne, ale lakier zdobyczny był) i przypiekałam torebki foliowe o gorący prodiż. A raz ciachnęłam się żyletką- dobrze, że wtedy ktoś był w domu... Odpowiedz Link Zgłoś
ziomas.1 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 21:14 Nie zostawiam, bo mieszkam w bloku na 10 piętrze i cokolwiek by to było to mam za daleko, żeby skoczyć na minutę. Poza tym Króliczek zwykle budzi się z płaczem. Jak miał tak 3, 4 mies. to jak gdzieś z nim jechałam dalej samochodem i brałam wózek, to zostawiałam go pod karuzelką i znosiłam wózek do samochodu, a potem pędem wracałam; raz się zdarzyło że wróciłam i płakał; potem się scwaniłam i wkładam go w nosidełku na wózek (jeszcze gondolowy), dzięki czemu schodzę na jeden raz. Nie zostawiam teraz samego jak czuwa, bo już staje, raczkuje i jest na tyle silny, żeby np. przewrócić na siebie krzesło, a w łóżeczku raczej już nie chce siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
skierka27 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 21:37 No nie mogę...Przecież większość tu osób nie mówi o wychodzeniu na nie wiadomo ile czasu.Są takie sytuacje typu ten nieszczęsny pies,że trzeba wyskoczyć na minutkę.Dziecko wówczas nie płacze,tylko śpi.Zanim by zdążyło zapłakać,ja już jestem z powrotem.Wyluzujcie troche.Przecież to tak,jakby ono spało,a Ty siedzisz na (za przeproszeniem)kiblu.Nawet jak się obudzi,to są sytuacje,kiedy nie wylecisz z tego kibla już teraz,w tej sekundzie.Nie przesadzajcie,że taką zbrodnie wyrządza dziecku ten,kto wyjdzie z psem,czy na chwile do skrzynki.Ja też mam bujną wyobraźnie i kiedy tylko mogę to do małej zaglądam,ale nigdy nie uwierze w to,że wy(którzy tak się dziwicie,że można wyjść na minutke) macie swoje dzieci na oku w każdej...powtarzam każdej minucie.Pzebywanie na końcu mieszkania,czy w ogrodzie,to też bycie nie przy dziecku.Chyba nikt nie jest taki głupi,żeby wyjść na pół godziny.Nie popadajmy ze skrajności w skrajność. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Zostawiacie dzieci same?? 20.03.09, 08:43 jaka to skrajnosc? pilnowanie niemowlecia? jak cos sie stanie t z tego kibla zeskoczysz i dobiegniesz zajeta psem poza domem nie uslyszysz i nie mow o minutce to nie jest minutka z zegarkiem w reku zejscie do skrzynki na listy zajmuje mi sporo wiecej tyle ze ja ide z dzieckiem naprawde da sie pilnowac dziecka i chalupe obrobic i psa nakarmic Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia no nie wiem 20.03.09, 09:49 moze to dlatego ze na 6tym pietrze mieszkam i od pól roku wychodze własciwie tylko z dzieckiem, nie wyobrazam sobie jak wyjscie miałoby mi zajac tylko 5 minut. czasami na winde dłuzej czekam a jak siedze na kibelku i zapłacze to wołam do niej zeby wiedziała ze jestem, albo ide uspokajam, sadzam w fotelik i przynosze do kibla Odpowiedz Link Zgłoś
skierka27 Re: Zostawiacie dzieci same?? 20.03.09, 10:59 Z wątku wynika,że dobra mama nigdy,przenigdy nie opuszcza dziecka,a zła mama porzuca,pozwala ryczeć w samotności i w ogóle ma w nosie co się z nim dzieje.To są skrajności,o które mi chodzi.Wszystko w temacie dla przeciwniczek sytuacji typu ten spacer z psem(a raczej szybkie siku,bo trudno mówić o spacerze)jest białe lub czarne.Nie ma nic pomiędzy.Uwierz mi,że można wyjść na minute.Mam do pokonania krótki rząd schodków i drzwi do klatki,a pies siusia na trawe obok klatki i biegiem na góre.Nie robię tego zawsze,tylko sporadycznie.Jak naprawdę muszę.Nie zawsze można pogodzić dziecko i spacery z psem,bo jeśli psu się zachce teraz,to jak ja mam mu powiedzieć,że nie mogę?Przecież to nie maszyna,nacisne guzik i poczeka.Osobiście czuwam nad małą non stop(nawet pisałam w innym wątku,jak zeschizowałam wczoraj,gdy długo spała),ale pewne sytuacje wymagają ode mnie zachowania takiego,a nie innego.Na dłużej9czyli nawet 5 min)bym jej nie zostawiła. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 23:05 Nie zostawiam. Jak byl niemowlakiem i spal, to z upewniwszy sie, ze niania dziala jak nalezy wycodzilam czasem do sasiadki, ona robila to samo, mamy dzieci w tym samym wieku. Nie wyszlabym jednak do sklepu, od domu nie oddalam sie dalej niz 10-20m. Odkad mlody nie spi w dzien i w nocy spi w lozeczku bez szczebli, to nie zostaje nigdy sam w domu. Znam troche mam, ktore z 2 dzieci musza czasem jedno odebrac z przedszkola jak drugie spi i dzieci zostaja same w domu, w razie gdyby cos sie stalo, bo wypadki chodza po ludziach, nosza w portfelu informacje o tym, ze dziecko jest samo w domuz adresem, informacja, kto ma klucz do domu i numerem kontaktowym partnera. Wydaje mi sie to calkiem rozsadnym rozwiazaniem, bo niechby tak ktoras z mam nagle zaslabla, stracila przytomnosc i nie bedzie w towarzystwie kogos, kto ja doskonale zna i wie o praktykach zostawiania dziecka, to nikt telepatycznie sie nie domysli, ze tam moze maluch pluca w placzu wypluwa Odpowiedz Link Zgłoś
skierka27 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 23:10 No tak,ale podąrzając tym tropem,to również w domu coś się może zdażyć(zasłabnięcie,omdlenie itp)i też do dziecka nie pójdziemy...Nie dajmy się zwariować. Odpowiedz Link Zgłoś
tanoshii Re: Zostawiacie dzieci same?? 20.03.09, 08:57 Przez prawie 9 m-cy zdarzyło mi się kilka razy. Wcześniej był w domu stary pies, z którym trzeba było często wychodzić. Przez dzień brałam synka ze sobą, ale o 22 wychodziłam już bez niego, no bo ja inaczej? Raz musiałam lecieć do sklepu o 21 zaraz obok, Kuba juz spał. Ale mimo wszystko za bardzo się denerwowałam, żeby to powtórzyć. Od tej pory proszę sąsiadkę, żeby podeszła na te 5 minut. A.. zostawiam go jeszcze samego w kojcu, jak muszę np wynieść wózek z piwnicy, albo coś innego. Ale wtedy się o niego nie obawiam, bo jestem praktycznie za ścianą. No i do kibla też ze sobą nie zabieram (bo słyszałam o takich, co tak robią ) Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia to ja taki perwers 20.03.09, 09:52 ale tylko jak ja musze a dziecko akurat musi, ale to musi byc ze mną. wole wpatzone we mnie oczy kiedy siedze na kibelku niz płacz za scianą Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: Zostawiacie dzieci same?? 20.03.09, 11:58 nie, chyba, ze zostawiamiem tez okresle, kiedy mam kontakt wzrokowo-sluchowy, czyli ja w ogrodzie a mloda mnie przez drzwi widzi, niemowlaka nie zostawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Zostawiacie dzieci same?? 20.03.09, 12:23 zrobilam tak 2 razy - raz wlasciwie noca wybieglam na parking przed dom bo zostawilam komorke a to byl jedyny kontakt ze swiatem i mezem. I raz do piwnicy. Za kazdym razem bylam mocno wystraszona choc maluch spal i niczego nie zauwazyl. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-krystyna Re: Zostawiacie dzieci same?? 20.03.09, 14:36 nigdy... mam zbyt duza wyobraznie i doswiadczenie z dziecmi,zeby tak beztrosko postapic... poza tym tu gdzie mieszkam za pozostawienie dziecka ponizej 12 roku zycia bez opieki groza mi zbyt duze nieprzyjemnosci a nawet odebranie dziecka.... poza tym nie ma nic wazniejszego czego nie moglabym zalatwic z dzieckiem lub co by nie moglo poczekac... w domu mala pozostaje czasami sama w jej pokoju a ja jestem na parterze,ale wtedy mam wlaczona nianie a ona siedzi badz lezy w kojcu lub lozeczku Odpowiedz Link Zgłoś
beatazet Re: Zostawiacie dzieci same?? 20.03.09, 17:25 Nie. Bujna wyobraźnia podpowiada właśnie takie przypadki jak np.zatrzaśnięcie się drzwi Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 09:33 Tak. Śpi w łóżeczku, sklep mam pod klatką, mieszkam na parterze, wyjście kosztuje mnie 2 min, jak jest kolejka to sprzedawczyni obsługuje poza - zna temat i wie czemu muszę szybko. A jak starsza (5l.) zostaje z dzieciem w domu, to nawet mogę sobie pozwolić na stanie w kolejce (10 min) Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 09:35 tak. z lozka na pewno nei wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
kredens2 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 11:45 Nigdy w życiu- chyba umarłabym z nerwów w tym sklepie i pogubiła wszystkie drobne z garści!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 14:11 > Nigdy w życiu- chyba umarłabym z nerwów w tym sklepie i pogubiła > wszystkie drobne z garści!!!!! no ja tez prawie umieram z nerwow, ale jak mus to mus ale zawsze wychodze kiedy maly spi... Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 09:38 tak, ale tylko na minutkę jak muszę wózek z pakamery wyciągnąć. jak muszę skoczyć do sklepu pod domem, to młoda zawsze idzie ze mną. Odpowiedz Link Zgłoś
dominissima Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 09:47 nie nigdy,bo (moze to glupie dla niektorych),ale zawsze wyobrazam sobie np. pozar i wtedy nie ma znaczenia,ze wyszlas/wyszedles tylko na 2minutki... Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 09:50 Do sklepu to nie ale mieszkam w domku i zdarza mi się wyjść na podwórko. Nie ma mnie max 2 minuty. Jak kupię elektroniczną nianię będę wychodziła na dłużej Odpowiedz Link Zgłoś
beliska Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 09:55 Zdarzyło się kilka razy, jak musiałam coś kupić. Wokół domu, po ogrodzie oczywiście poruszam się. Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 09:55 nie nie zostawiam z mózgiem mam wszystko ok. tylko śmieci wyrzucam ale do kosza i z powrotem mam jakieś 30 sekund czasem wieszam pranie przed oknem dziecka-a okno otwarte Odpowiedz Link Zgłoś
zimka_s Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 10:07 Mnie się raz zdarzyło, ale to był wieczór, mały po kąpieli i kolacji już spał, a ja musiałam wyjść z psem i akurat mąż wyjechał. A teraz kupiłam nosidełko i jeśli potrzebuje do sklepu skoczyć to mały ze mną. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 10:11 Nie!!!!!!!! Córkę sześcioletnią zdarzyło się pare razy zostawić mi na 2 minuty, ale nie spała - oglądała telewizję, wiedziała, że ja wychodzę i zaraz wrócę, no i szłam tylko do piwnicy, np. po słoiki. Znam matke, która chodzi na zakupy jak jej 2 letnia córka ma poobiednia drzemkę ... koszmar, nie zrobilabym nigdy czegos takiego Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 moja piecioletnia to sama po zakupy chodzi 19.03.09, 10:23 a jak młodego nie było na świecie, to zostawała sama w domu bardzo często, myslę, ze jak miała cztery lata, to swiadomie została pierwszy raz, czekała w oknie na mnie. Zamknęłam wszystkie drzwi, zakazałam czegoś tam i poszłam. Świat się nie zawalił a i z głową moją też wszystko ok kwestia podejścia do dziecka i zaufania, a także świadomości na co stać własne dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia jak ja miałam 4 lata 19.03.09, 11:42 zostawałam z bratem-niemowlakiem kiedy mama odprowadzała moja starsza siostre na autobus. siostra miala lat 6. kiedy siostra miała lat 8 odbierała mnie z zerówki i prowadzała doń. raz zapomniała mnie odebrac wiec poszłam do domu sama - jakies póltora kilometra wzdłuz trasy '50'. ta trasa pomyka tranzyt z terespola do berlina i odwrotnie. takie to kiedys były madre dzieci, panie dziejku Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: moja piecioletnia to sama po zakupy chodzi 20.03.09, 10:09 wiesz co innego 4-latka co innego niemowlę moi rodzice wspominali ostatnio jak to szli się bawić na sylwestra do sąsiadów w bloku obok i zostawiali nas samych w nocy (mogliśmy mieć +/- 6 i 4 lata). Mnie w tej chwili wydaje się to nie do pomyślenia a z drugiej strony nigdy nic złego się nie stało Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 10:10 nie, nigdy nie bylo na tyle pilnych spraw zebym musiala male dzieci same zostawic a juz pies, czy zakupy? w zyciu nie Odpowiedz Link Zgłoś
bedada Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 10:29 Zdarzylo mi sie tydzień temu zostawić 7 letniego syna na 5 min,bo potrzebowalam wyjść do sklepu pod blokiem. Ubrałam jego 10 miesiecznego brata zapakowałam go w chuste i pomaszerowalam do sklepu,po drodze pukajac do sasiadki,ze wychodze na 5 min,a starszy syn jest sam w domu i żeby miala jakby co na niego oko. Siedmiolatek zostal pierwszy raz sam w domu i byl dumny i szczęsliwy,że jest juz "taki dorosły". Mlodszego dziecka nigdy bym nie zostawiła samego w domu,bo moze sie zdarzyc milion rzeczy ktore nie jestesmy w stanie przewidziec. A juz na pewno nie zostawilabym staszego brata z mlodszym. Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 10:32 ja moje pieciolatce ufam, jest rozsądna, jak zostaje z młodym, to tylko jak on spi, starsza ma nasłuchiwać, czy nie budzi się, jak coś to iść i zagadać zanim wrócę. Każda jednak matka po swojemu robi. eh nie chce mi sie juz dyskutowac nt Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia ja tam cie nie oceniam 19.03.09, 11:47 moja matka tak robiła i zyje chociaz jak miałam te 11-12 lat i brat samodzielne do szkoly chodzil to sie zamartwiałam ze on nieswiadom zagrozen na pewno i cos mu sie stanie Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 10:31 zgadzam się że nie ma chyba na tyle pilnych zakupów, które by wymagały zostawienia dziecka w domu (nie mówię o 5 czy 6 letnich brzdącach tylko o noworodkach/niemowlakach no może wyskoczenie do apteki po leki dla dziecka, ale zakładam ze w takiej sytuacji można poprosić o pomoc np. zaprzyjaźniona sąsiadkę ale co do psa to się nie zgodzę - niestety pies ma swoje potrzeby i trzeba to wtedy logistycznie zorganizować tak by nikt nie ucierpiał Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 10:33 w sensie ze pies wazniejszy jest? bo nie zaczailam Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 13:51 moofka napisała: > w sensie ze pies wazniejszy jest? bo nie zaczailam mam nadzieję że nie jesteś właścicielką psa W sensie że potrzeby psa (np. fizjologiczne) są istotne i nalezy się zorganizować w taki sposób aby nie narażając dziecka umożliwić psu np. wysikanie się "jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś" i takie tam chyba ze masz psa który korzysta z toalety Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 14:37 annubis74 napisała: > moofka napisała: > > > w sensie ze pies wazniejszy jest? bo nie zaczailam > > mam nadzieję że nie jesteś właścicielką psa > W sensie że potrzeby psa (np. fizjologiczne) są istotne i nalezy się > zorganizować w taki sposób aby nie narażając dziecka umożliwić psu > np. wysikanie się zostawiajac w tym czasie samotnie niemowle w domu? > "jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś" i takie tam > chyba ze masz psa który korzysta z toalety Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 15:49 moofka, plisss wysil wyobraznie, bo mi sie nie chce tak duzymi literami i jeszcze z przypisem ci wyjasniac np. dziecko w wózek/nosidełko, psa na smycz? jesli zdecydowałas sie na posiadanie psa, to twoim obowiązkiem jest go wyprowadzać na spacer JASNE? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 16:46 a skad tu nosidelko? jak zrozumialam z tego watku potrzeba psa tlumaczy zostawianie dziecka samego w domu Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: Zostawiacie dzieci same?? 20.03.09, 10:05 moofka, napisałam tylko że zwykle zakupy nie są sprawa tak ważną i arcypilną, aby nie można było scedować tego zaszcytu na męza zamiast narażać dziecko skacząc po masełko czy smietanę mozna się bez tych rzeczy obyć jesli masz psa, trudno mu tłumaczyć że niestety nie wyjdziesz z nim na spacer bo nie masz z kim dziecka zostawić, nie mozesz zmusić zwierzaka by wytrzymał ileś tam godzin bez załatwiania swoich potrzeb fizjologicznych. nie napisalam że w tym celu należy potomka zostawić bez opieki Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Zostawiacie dzieci same?? 20.03.09, 11:34 > jesli masz psa, trudno mu tłumaczyć że niestety nie wyjdziesz z nim > na spacer bo nie masz z kim dziecka zostawić, nie mozesz zmusić > zwierzaka by wytrzymał ileś tam godzin bez załatwiania swoich > potrzeb fizjologicznych. nie napisalam że w tym celu należy potomka > zostawić bez opieki alez napisalas w tym wtaku dyskutujemy wlasnie kwestie jakoby posiadanie psa bylo okolicznoscia tlumaczaca pozostawianie dziecka bez opieki w domu otoz dla mnie nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 16:57 no jesli zdecydowałaś się na dziecko, to chyba powinnaś się nim opiekować i nei zostawiać samego Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: Zostawiacie dzieci same?? 20.03.09, 10:01 > no jesli zdecydowałaś się na dziecko, to chyba powinnaś się nim opiekować oraz jesli zdecydowałas sie na psa to powinnaś sie nim opiekować oraz jeśli zdecydowałaś sie na dziecko i na psa to powinnaś opiekować się jednym i drugim? Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: Zostawiacie dzieci same?? 20.03.09, 11:01 to chyba oczywiste a co to za problem ubrac dziecko do wyjścia i zabrac psa? Odpowiedz Link Zgłoś
black_08 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 11:33 Pies to tez członek rodziny, musi kiedyś iść się załatwić. Skoro mam psa to muszę uszanowac tez jego potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: Zostawiacie dzieci same?? 20.03.09, 11:56 no zgoda powiedzmy ale wszak dziecko nie spi caly dzien a i pies w jakims rytmie na spacery wychodzi, normalnie nie czekasz kiedy pies da sygnal, ze wlasnie ma potrzebe tylko w pewnych ustalonych porach idziesz na spacer. Stad rozumiem, ze tu psa podporzadkowujesz pod rytm dziecka a nie zostawiasz malucha, bo pies Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 10:25 Nie być może mam zbyt bujną wyobraźnię, ale mam świadomość że w ciągu tych kilku minut maluch może np. zwymiotować i zakrztusić się jedyną (minutą?) kiedy zostawiam małą samą jest moment wychodzenia na spacer. Znoszę wózek i wracam po malucha, myślę ze przy okazji biję jakiś rekord świata jeśli chodzi o szybkość całej operacji Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 13:23 Masz rację. Może i lepiej jak ktoś wówczas jest w domu jednak. Może to się rzadko zdarza, ale...zdarza się. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 10:34 NIE. nigdy nie wiem kiedy się obudzi, a do najbliższego sklepu mam ok. 10min w obie strony. nie wyobrażam sobie, że dziecko mogłoby płakac te 10min i być przerażone, że nikt na wołanie nie reaguje. Dla mnie to sytuacja nie do przyjęcia. Zdarzało mi się zabrać dziecko w wózku do sklepu, a tam zaprzyjaźniona ekspedientka wychodziła do mnie i wynosiła mi rzeczy, które potrzebowała. Zdarzyło mi się także prosić sąsiadów o pomoc w mini zakupach Gdy Mała śpi, a ja wychodzę np. do ogrodu biorę nianię elektroniczną lub po prostu pakuję jeszcze nieśpiącą i zabieram do ogrodu, gdzie zasypia na święzym powietrzu Odpowiedz Link Zgłoś
carolinecat Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 11:28 noworodka, niemowlaka - nigdy w życiu. starsze dziecko - moze na chwile, ale uprzedzajac, ze wychodze! nie ma nic gorszego od zostawienia spiacego dziecka. mnie rodzice zafundowali taka traume, jak mialam 4 lata. bylismy na wakacjach, obudzilam sie nagle zupelnie sama w obcym pokoju. do dzisiaj pamietam, co wtedy przezylam. Odpowiedz Link Zgłoś
skierka27 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 11:33 Pies nie jest ważniejszy od dziecka,ale skoro zdecydowałam się go mieć,muszę uwzględniać jego potrzeby.Zawyczaj organizuję to tak,zeby ktoś był,jak wychodzę z psem,ale było kilka sytuacji,gdy pies wył,że chce na dwór i wtedy podczas dzemki małej wyskoczyłam na mimutke na szybkie siusiu.Mimo to,nie jestem za tym,żeby zostawiać ją samą,bo nawet jak bawi się w łóżeczku,czy śpi,to ciągle zaglądam do niej.Są jednak sytuacje pilne,ale to trwa minute,nigdy dłużej.Bałabym się. Odpowiedz Link Zgłoś
zimka_s Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 12:06 Skierka ma racje, przecież pies to nie przedmiot tylko obowiązek, ja mogę iść do łazienki i po sprawie, a on co biedny?? Jasne, że miałam duszę na ramieniu i pies sikał prawie w locie. Ale udało mi się pogodzić te dwie sprawy. A mój synek rzadko budzi się z płaczem, raczej budzi się najpierw sobie pogada, a dopiero potem się złości. Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: Zostawiacie dzieci same?? 20.03.09, 12:01 a jak pies sobie radzi kiedy ludzie ida do pracy? pytam, bo mam kota i brak takich dylematow - albo wylazi na dwor sam albo ma kuwete. Odpowiedz Link Zgłoś
skierka27 Re: Zostawiacie dzieci same?? 20.03.09, 13:58 Hmm...wiesz,z psami to troche tak jak z ludźmi.Jeśli musisz,to wytrzymasz,no bo przecież nie nasikasz w gacie,ale jeśli tylko masz możliwość to pójdziesz się załatwić.Pies jak musi,bo wszyscy poza domem to wytrzyma,ale jak jestem i widze,że mu się chce,to byłabym nie człowiekiem,gdybym spokojnie na to patrzyła.Przecież on się wtedy męczy.To tak,jakbyś Ty już po nogach sikała,ubikacja była pod nosem,a ktoś Ci nie pozwalał zrobić.trzeba być człowiekiem.Ja nie mówie o sytuacjach,kiedy wiem,że za godzine mąż wróći,czy np dziecko wymaga mojej uwagi.Nie zostawie wtedy.Ubrałabym i wyszła z dzieckiem.Mówię o sytuacji,gdy dziecko śpi i wiem,że na tę jedną minutę mogę wyjść.Masz racje.Pies wychodzi o określonych porach i jest to raczej z góry określony plan,ale:psu ma prawo się zachcieć już-przecież zdarza się,albo:mąż w delegacji,wieczór,pies chce siusiu na spanie.I co?Mam wziąć małą po kąpieli,ubierać,targać na dół na te 1 minutę?No ludzie nie przesadzajmy.I jeszcze raz powtarzam,że takie sytuacje to nie codzienność,a tylko sporadyczne przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia co tam ze sklepu 19.03.09, 11:34 mi sie ostatnio sniło ze wróciłam na studia i w przerwie miedzy wykladami sobie uswiadomiłam ze dziecko samo w domu zostało czasem chodze do zsypu ze smieciami, ale zadko, raczej biore córke ze soba Odpowiedz Link Zgłoś
frida-marzec08 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 11:38 zostawiałam noworodka, kory grzecznie spał cały dzień w łóżeczko; po 2-3 m-cach już nie. Sklep mam pod blokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 11:58 jak moja córka miała kilka miesięcy to podczas jej popołudniowej drzemki wyskakiwałam na 2-3 min. karmiliśmy wtedy bezdomnego kota, mąż nie zawsze był w domu, a była zima i szkoda zwierzaka. take wyjście trwało chwilę i mała ani razu sie nie obudziła w tym czasie. uprzedzam z góry pytania kto ważniejszy, kot czy dziecko. wiadomo- dziecko, ale była możliwość, kot przyzwyczajony, że ma puszkę no i jak pisałam była zima, a dla takiego futrzaka to żarcie było jego być albo nie być... Odpowiedz Link Zgłoś
nastoletnia-mama Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 14:17 silje78 napisała: > uprzedzam z góry pytania kto ważniejszy, kot czy dziecko. wiadomo- > dziecko, ale była możliwość, kot przyzwyczajony, że ma puszkę no i > jak pisałam była zima, a dla takiego futrzaka to żarcie było jego > być albo nie być... Dobrze, że kobiety tak myślą. Zwierzęta w sumie nie rozumieją, że nagle pojawia sie coś ważniejsze od nich i potrzeb, które muszą być spłnione. Mam przykład mojej kuzynki, która nie mogąc zajść w ciąże kupiła na pocieszenie psa,jak sie okazało po jakimś czasie w ciążę zaszła,z psem był problem, załatwiał się w domu aż w końcu wydała go koleżance...Szkoda zwierza,bo naprawde był kochany, dlatego co do zwierząt uważam, że przez tą chwilę na wyjście na krótkie siku dziecku nic si nie stanie a i pies będzie szczęśliwszy Odpowiedz Link Zgłoś
majeczka_27 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 11:55 Zostawiam tylko wtedy, gdy mamy gdzieś z Małym jechać i idę po samochód do garażu, który jest pod domem. Albo jak idę na półpiętro do skrzynki pocztowej. Odpowiedz Link Zgłoś
bukmacherka34 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 12:04 Tylko gdy znoszę wózek,wówczas jest w łóżeczku,żadne zakupy nie są warte nerwów,czekam na starszą córkę lub męża Odpowiedz Link Zgłoś
zefirekk Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 12:16 nie zostawiam, bo nie mam po co. Ale pewnie jakbym mieszkała w mniejszym mieście to może by mi sie zdarzyło. Ja natomiast zostawłam z moim 3 miesięcznym bratem wieczorami jak rodzice gdzieś wychodzili (12l miałam) i tragedii nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
sloooneczko bez wyobraźni.. 19.03.09, 13:16 matki których pomysłowe dzieci wyskoczyły z któregoś tam pietra też poszły tylko na chwilę, też pod blok, też myśłały, że miały rozsądne dzieciaki dziewczyny, dziecko to dziecko i nigdy nie wiadomo kiedy mu przyjdzie taki pomysł do głowy.. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 kpisz czy o droge pytasz??? 19.03.09, 13:32 do żadnego pobliskiego sklepu nie wychodze, jesli nie mam z kim zostawic dziecka. jak sie dziecku cos stanie, to ty idziesz siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 13:33 Nie zostawiam dzieci nigdy samych w domu. Uważam, że nie ma tak ważnych zakupów, przez które miałabym zostawić dziecko samo w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
natamaj1 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 13:45 nie zostawilabym spiacego niemowlaka po to aby wyjsc do sklepu (czy gdziekolwiek nawet na pare minut). Dziecko napewno by spalo i raczej nie obudzilo sie, ale ... przeciez zawsze jest nawet minimalne ryzyko ze moge nie wrocic wychodzac z domu. Dlatego tego dnie robie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 14:32 nie, tylko kiedy idę za potrzebą zostaje na chwilkę sam w bezpiecznym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
tscina Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 15:48 do sklepu zabieram ich po prostu ze sobą, ale mam do niego z 5 minut więc co innego ale wychodzę np. sprzątać ogród a oni śpią w swoim pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 18:06 nie... pamietam, jak mnie mama kiedys zostawila... mialam moze ze 2 latka, byly to czasy, gdy sie nie zamykalo domow na klucz, samochodow na ulicy nie bylo ale mimo wszystko... wyszlam z domu, stalam pod plotem i plakalam sasiadki upomnialy mame w sklepie, ze dziecko wola mama mowi, ze takie czasy byly... ja tego nie zrobie nigdy, choc mieszkanie zamykamy na klucz, jak wszyscy... Odpowiedz Link Zgłoś
tonio888 Re: Zostawiacie dzieci same?? 19.03.09, 18:24 Dla mnie osobiście, gdy ktoś zostawia dziecko choćby na 5 minut samo, jest jawnym idiotą. Bo tak naprawdę tu nie chodzi o dziecko ( jak ktoś zauważył z łóżeczka nie wyjdzie ), ale o nas samych. Wszystko się może zdarzyć, jakiś napad, zaciąć się w windzie można drzwi do domu się mogą zaciąć itp itd Odpowiedz Link Zgłoś