Dodaj do ulubionych

kiedy zmienić fotelik?

22.07.09, 09:58
czy kierować się wagą dziecka (od 9kg) czy wiekiem czy jeszcze
czymś innym?
Obserwuj wątek
    • aga_wer Re: kiedy zmienić fotelik? 22.07.09, 11:28
      3. Kiedy zmienić fotelik na większy?
      Podstawowe kryteria zmiany fotelika na większy to:

1) waga dziecka przekracza limit dopuszczalny dla danego fotelika

2) głowa dla fotelików 0-13 kg lub linia oczu dla pozostałych fotelików wystaje
      ponad górną krawędź oparcia fotelika

3) pasy uprzęży fotelika nie dają się poprawnie zapiąć,
      (problem zbyt krótkich pasów pojawia się głównie w wąskich fotelikach 0-13kg,
      najczęściej w okresie zimowym)

źródło:www.fotelik.info.pl
      • gocha500 Re: kiedy zmienić fotelik? 22.07.09, 13:36
        a u mnie jest taki problem ze mala jeszcze nie siedzi nie ma 9 kilo
        tylko cos 7-7,5 dowiem sie za poltora tyg,a pasy w foteliku 0-13 sa
        na styk az mam wrazenie ze jest nadmiernie nimi sciagnieta!!!

mialam zamiar kupic jej fotelik 9-36 kg chicco neptun we wrzesniu
        ale chyba musze kupic juz w sierpniu tylko czy moge przewozic
        dzieciaka w pozycji siedzacej jesli samo nie siedzi cchoc rwie sie
        juz do siadania ze szok!!!konczy wlasnie 4 m-ce!!!!
        nie chce kupowac fotelikow posrednich bo on z tego bardzo szybko
        wyrosnie!! jej bardziej we wzrost idzie niz w wage.
        • reteczu Re: kiedy zmienić fotelik? 22.07.09, 13:46
          gocha500 napisała:
          pasy w foteliku 0-13 sa
          > na styk az mam wrazenie ze jest nadmiernie nimi sciagnieta!!!

A regulacja pasów?Wystarczy odrobinę poluźnić.
        • leneczkaz Re: kiedy zmienić fotelik? 22.07.09, 15:11
          4 m-ce a ty chcesz ją do neptuna sadzać? Pogięło?
          Szybko wyrośnie z przedziału 9-18? Ty wiesz keidy dziecko ma 18 kg? Mam kyzyna 4
          lata i ma 15 kg. !!
          Nie bądź już taka oszczedna i kup dzieciakowi 0-18, narazie tyłem do kierunku
          jazdy, takie co można do pozycji leżącej rozłożyć i nie wymyślaj..
          Neptun na 4 m-ce. GENIALNE! Ja bym tam 2-latka dopeiro myślała sadzać.
          • vivianna_82 Re: kiedy zmienić fotelik? 22.07.09, 15:28
            4 miesiące to ZDECYDOWANIE ZA WCZESNIE na zmianę fotelika. Raz że niema tej
            wagi, ale to w zasadzie chyba mniejszy problem. Sama piszesz, że nie siedzi
            samodzielnie To że się do tego rwie nie ma znaczenia. jeżeli samodzielnie nie
            siedzi, to nie jest w stanie utrzymać główki przy ewentualnym uderzeniu, a to
            wyklucza jazdę przodem do kierunku jazdy. Zaleca się by dzieci jeździły tylem do
            kierunku jazdy do skonczenia roku. Jeżeli faktycznie nie jesteś w stanie
            poluxnić jej pasów w foteliku 0-13, to najlepszym wyjściem dla ciebie byłoby
            kupno fotelika 0-18 z pozycją leżącą i zamontowanie tyłem do kierunku jazdy.
            Wydaje mi się że bezpieczenstwo dziecka to nie jest coś, na czym powinno się
            oszczędzać. Foteliki 9-36 ogólnie nie są zalecane, własnie ze względu na zbyt
            duży przedział. Znasz powiedzenie - jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego?
            poczytaj sobie www.foteliki.info popatrz na wyniki testów fotelików, pooglądaj
            filmiki. Może pomysł wożenia 4-miesięcznego dziecka w foteliku 9-36 wyjdzie z
            Twojej głowy, bo najlepszy nie jest...
            • gocha500 Re: kiedy zmienić fotelik? 22.07.09, 15:40
              wlasnie tu poluznienie pasow chyba nic nie da bo ona jest skulona na
              maxa w tym foteliku a pasy wg instrukcji powinny byc odrobinke nad
              ramionkami a sa juz za nimi uncertain
              po za tym zadaje pytanie po to zeby sie dowuiedziec co zrobic a nie
              zebo opieprz zebrac!!!!
              • gocha500 Re: kiedy zmienić fotelik? 22.07.09, 15:56
                acha przegladam allegro i co widze fopteliki 0-18 montowane sa
                przodem do kierunku jazdy!!!!!!!!a ktos sie tu burzyl ze nie powinno
                dziecko byc tak ustawiane!
                wiem moja ma dopiero skonczone 4 miechy ale we wrzesniu moze ten
                neptun juz sie nada!!!
                a ten fotelik co ja mam to syn mojej znajomej jezdzil w nim do roku
                prawie tylko ze on teraz ma 15 miesiecy i 85cm a moja ma skonczone 4
                i 68cm wiec nie ma o czym mowic!!!moja jest dluuuga jak nei wiem co,
                a ponadto w tych do 18 kg to widze ze wcale wyzej te pasy nie
                sa uncertain!!!

po za tym widzac jak sie rozwija moja cora to mam nadzieje ze we
                wrzesniu juz da rade w nim jezdzic, no chyba ze w tym foteliku wytne
                dziury powyzej tych co juz sa i tam te pasy poprowadze bo naprawde
                mala jest za ddluga na te ich niby regulacje uncertain
                • embeel Re: kiedy zmienić fotelik? 22.07.09, 16:03
                  nikt nie powiedział, ze nie można przodem montować - można, tylko zależy od
                  jakiej wagi.
                • aga_wer Re: kiedy zmienić fotelik? 22.07.09, 16:47
                  > acha przegladam allegro i co widze fopteliki 0-18 montowane sa
                  > przodem do kierunku jazdy!!!!!!!!a ktos sie tu burzyl ze nie powinno
                  > dziecko byc tak ustawiane!

kupiłam tydzień temu fotelik 0-18 kg dla małej, która ma jakieś 8700kg i wierz
                  mi jest możliwość zamontowania tyłem do kierunku jazdy i tak mam zamiar ją wozić
                  jeszcze jakiś czas.fotelik concord ultimax
                  • leneczkaz Re: kiedy zmienić fotelik? 22.07.09, 19:49
                    0-18 można montować tyłem, a jak potem będziesz chciała obrócić to i tak nawet
                    nie ma porównania z neptunem. moj jeździ w 0-18 przodem (9m-cy 9 kg) ale w
                    pozycji póleżacej, dużo wygodniejszej dla dziecka oraz bezpieczneijszej.

a posluży i tak długo tak jak już pisałam.

co się stanie jak mały zasika forelik, nakupka, zaleje, porysuje, potnie...
                    zabijesz dziecia bo kupiłaś mu jedno do 18-stki?
                • silje78 Re: kiedy zmienić fotelik? 26.07.09, 18:34
                  nie jest przesadnie, dluga a nieco większa niż dzieci w jej wieku.
                  dzieci przynajmniej do roku czasu powinny jeździć TYŁEM do kierunku
                  jazdy. to jest najwcześniejszy wiek kiedy można dziecko przesadzić
                  do fotelika ustawionego przodem. foteliki 0-18 są montowane tyłem,
                  trzeba się tylko wczytać w opisy fotelików. pomysł aby 4-6
                  miesieczne dziecko przesadzać do fotelika 9-36 jest poroniony. po
                  pierwsze jest to niebezpieczne dla dziecka, po drugie córce nie
                  będzie wygodnie w tym foteliku. będzie zjeżdżała na boki. poza tym
                  wczytaj sie w opis tego fotelika. jest on od roku. moja córka jest
                  duza, w wieku twojej miała ponad 70cm, ale do głowy by mi nie
                  przyszło żeby robić taką głupotę. nie obraź się, ale to byłby bardzo
                  głupii pomysł i narazisz tym swoje dziecko na duże ryzyko przy
                  najmniejszej stłuczce.
              • embeel Re: kiedy zmienić fotelik? 22.07.09, 16:01
                miałam podobny problem - wielkości malucha. Kupiliśmy Britax First Class Plus
                0-18, montujemy tyłem.
                • gonia-4 Re: kiedy zmienić fotelik? 22.07.09, 21:18
                  a nie wystają Waszym dzieciom nóżki poza fotelik? Moja ma 5 mies.i
                  już tak delikatnie.mam maxi cosi 0-9kg. Kolejny kupiłam maxi cosi
                  priori,ale wiem że muszę poczekać. Tylko co z wystającymi nóżkami w
                  foteliku zamontowanym tyłem?
                  • embeel Re: kiedy zmienić fotelik? 22.07.09, 21:26
                    w 0-18 nie maja prawa jeszcze wystawać wink
                  • aniasa1 Re: kiedy zmienić fotelik? 22.07.09, 22:50
                    no własnie! Podbijam pytanie. U nas ten sam problem - za dlugie nozki, 5 m-cy.
                    Moim zdaniem trza juz zmienic - myle sie?.
                    Drugie pytanie, wlasnie zmienilismy auto i w tym nie mozna wylączyc poduszki
                    pasazera. Zastanawiam sie jak to rozwiazac. Przeciez jak ja prowadze a synek z
                    tylu tylem do mnie to ja go nie bede widziala. Jak Wy rozwiazujecie ten roblem?
                    Kiedys w przejezdzającym aucie widzialam taką mate z lusterkiem polozoną na
                    tylnym siedzeniu przodem do dziecka.... ale nie zdążyłam sie przyjrzec. Czy to
                    dobre rozwiązanie?
                    • gocha500 Re: kiedy zmienić fotelik? 23.07.09, 06:53
                      bylam wczoraj u kumpeli z bloku co ma dzieciaka o 3 miechy starszego
                      tylko ze mloda jest pulchna ale krotka!ma dopiero 64 cm.no i
                      przymierzylam swoja do tego fotelika i pasy na ostatnim ustawieniu
                      sa idealne jak na teraz czyli troche nad ramionkami wiec jaki jest
                      sens kupowania tego fotelika jak wystarczy na 2 miesiace moze
                      mniej!!!wtedy jak zamierzam kupic neptuna to juz bedzie wrzesien.

po za tym wlasnie ja mam fotelik do 13kg i juz jest maly wiec na
                      chlopski rozum te 5 kilo wiecej to tak jakby jedna regulacja wyzej i
                      namala jest to na teraz juz na wczoraj!!!!!

mama niestandardowe dziecko i nic na to nie poradze!po prostu
                      jestklopot z fotelikiem i juz uncertain
                      • gonia-4 Re: kiedy zmienić fotelik? 23.07.09, 08:36
                        Jeśli poduszki nie można wyłączyć to na pewno nie może jechać z
                        przodu. Też słyszałam,że się montuje na oparciu tylnego siedzenia
                        lusterko.
                      • kamilla-1 Re: kiedy zmienić fotelik? 23.07.09, 11:49
                        moj starszy mial 8,5kg jak mial pol roku, 9kg na roczek, 11 kg na dwa
                        lata , a 18 chyba jak mial 6 lat.... to tylko na poczatku dzici tak
                        tyja, poza tym dlugosc tulowia sie az tak nie zmienia, rosna nozki.
                        spojrz na siatki centylowe.
                        w foteliku 0-13 jezdzil do 4ego msca, 0-18 od 4ego msca do 5lat, a
                        teraz ten ostatni.
                        fotelik 0-18 to jedyny ktory przydaje sie najdluzej i najbardziej (wg
                        mnie) i warto zainwestowac w dobry.
                      • embeel Re: kiedy zmienić fotelik? 23.07.09, 11:53

> po za tym wlasnie ja mam fotelik do 13kg i juz jest maly wiec na
                        > chlopski rozum te 5 kilo wiecej to tak jakby jedna regulacja wyzej i
                        > namala jest to na teraz juz na wczoraj!!!!!

mój Britax ma 4 poziomy wysokości.
                      • leneczkaz Re: kiedy zmienić fotelik? 23.07.09, 12:12
                        bardzo chłopski ten rozum.. indifferent
                        allegro.pl/item684407766_iseos_neo_napinacz_bebe_confort_2009_organizer.html
                        mam ten fotelik i uważam, że spokojnie kilka lat można w nim pojeździć. a
                        roskłada się do leżenia i nadaje się już dla was, nawet na te 4 m-ce, coby się
                        młody nie kisił.
                        jak już sam siedzi to wyjmujesz wkładkę i pasy są długie. zmienia się też
                        wysokośc...

neptun to najgorszy wybór z możliwych.
                      • silje78 Re: kiedy zmienić fotelik? 26.07.09, 18:39
                        rzadko bywam chamska, ale niestandardowy to masz rozumek. problem
                        nie jest w foteliku, a w twojej głowie. jak pisałam, moja córa była
                        dłuższa i nadal jest jednym z najwyższych rówieśników, a jakoś
                        problemu z fotelikiem nie było i nie ma.
                        troll z ciebie czy jaka cholera, bo aż trudno uwierzuć w to co
                        wypisujesz...
                    • habibeti Re: kiedy zmienić fotelik? 23.07.09, 09:45
                      u mnie nie nmozna wymontowac poduszki i woze synka na tylnim siedzeniu, tylem
                      dfo kierunku jazdy. mam niby zabe firmy tiny love z lusterkiem, ale nie moge go
                      dobrze ustawic i synka nie widze. mimo wszystko jakos jezdze. albo gada po
                      swojemu znaczy sie wszystko jest ok, albo marudzi, albo spi.
                      • embeel Re: kiedy zmienić fotelik? 23.07.09, 11:50
                        moja jeździ tyłem od pocżatku i jest przyzwyczajona. Nie mam żadnego lusterka,
                        nie mam potrzeby jej widzieć (widzę tylko kępkę włosów). No a jak będzie wyć to
                        trudno - na razie się jeszcze nie zdarzyło prawdziwe wycie.
                        Czasem czekając na światłach pogłaszczę ja po głowie, to wie, ze jestem niedaleko.
                        • gonia-4 Re: kiedy zmienić fotelik? 23.07.09, 21:14
                          ja uważam,że konieczne jest widzieć dziecko na tylnym siedzeniu
                          (wtedy lusterko).Niedawno mała jechała z tyłu sama,a my z
                          przodu.Niedaleko było,grzeczna jak zawsze..odwrróciłam się do niej
                          a ona bordowa!Zachłysnęła się wymiocinami! Nigdy sama już nie
                          siedzi,albo przód albo tył ze mną...
                          • gocha500 Re: kiedy zmienić fotelik? 24.07.09, 07:21
                            ktos mi tu polecil fotelik za 912zl!!!!!!dostalam szoku!!!w zyciu
                            nie kupie czegos co tyyyyle kosztuje nawet mnie nie stac na taki
                            wydatek.pewnie podniosa sie glosy ze na bezpieczenstwie sie nie
                            oszczedza ale jest mnostwo tanszych fotelikow kotre spelnia to samo
                            zadanie co ten drogi tylko niebedzie jkais super firmowy.
                            ja pierwszy fotelik kupilam za 110zl!!!!moja zanjoma ta co jej dziec
                            jezdzil prawie do roku w nim miala wypadek i fotelik sprawdzil sie
                            super!z reszta jesli fotelik ma atesty to musila byc sprawdzony i
                            cena tu nie gra roli!!!!a jak wypadek bedzie bardzo powazny to i
                            fotelik dzieciaka nie uchroni!

tylko ze nie wiem czy tu ktos nie doczytal pislaam ze bylam u
                            znajomej z bloku ktora ma fotelik od 0 do 18kg i mala na ostatnim
                            zapieciu pasy ma idealnie na teraz!!!!czy li ile ona w tym pojezdzi
                            miesiac dwa????????a co potem????nie ma bardziej posredniego
                            fotela!!!!moja mala ma naprawde dluuutgi tulow!!!
                            body 68 juz jej nawet nie kupuje i to od dawna a wiele 74 robia sie
                            juz male!!!!
                            • ciociacesia a moze kup jej 24.07.09, 07:52
                              tzw poddupnik? posłuzy jej juz do konca 'fotelikowania' i zaoszczedzisz bo to
                              takie tanie
                              czy nie rozumiesz ze twoje dziecko skooro nie siedzi nie moze jeszcze jezdzic
                              przodem?
                              • gocha500 Re: a moze kup jej 24.07.09, 08:12
                                rozumiem tylko ze w tej chwili malo jezdzimy i do wrzesnia badz do
                                konca wrzesnia na tych 15 min trasach to sie jakos przemeczy jeszcze
                                w tym co ma ale we wrzesniu mala juz bedzie siedziec.

a tak na marginesie jest to powazny problem z dopasowaniem fotelika
                                i nie na miejscu sa tu jakies durne teksty,nie potraficie napisac
                                jakiejs konstruktywnej porady???
                                • embeel Re: a moze kup jej 24.07.09, 10:15

znalazłam na stronie Dino.pl Britax First class za 659. pln. Ja kupowałam za 175
                                  euro ( w promocji - bo normalna cena to 250 euro - jakby nie było promocji to
                                  zapłaciłabym to 250 euro) . Kupując kierowałam się testami i opiniami ekspertów
                                  i rodziców. Oszczędzanie na bezpieczeństwie jest moim zdaniem nierozsądne.
                                • krasulas Re: a moze kup jej 24.07.09, 10:28
                                  A skąd Ty wiesz, że Twoja córa (naprawdę jeszcze wiekowo!!! maleńka)
                                  będzie we wrześniu siedzieć??? Tymbardziej jak jest duża i być może
                                  ciężka???? Ja też myślałam, że mojego ponad 6,5 m-cznego syna (waga
                                  ponad 8kg) przewiozę nad morze za tydzień w foteliku 9-18... Ale
                                  myliłam się.
                                  I szczerze - moja 5 latka należała do bardzo dużych niemowląt -i nie
                                  chce mi się wierzyć, że Twoja paromiesięczna córeczka na styk mieści
                                  się się w większym foteliku. Rety! Nic nie poradzę - zrobisz jak
                                  uważasz. Może kup używany, a bardzo dobrej jakosci. Używany też nie
                                  jest najlepszym pomysłem, ale...
                                  ps. ja swojego syna przesadzę m.in. w duuuży fotelik nie 9-18, a 9-
                                  25 (Casualplay). Jest szeroki, wysoki i duży. Na allegro można kupić
                                  poniżej 300zł. Widziałam nawet w super stanie po 220zł. Może to jest
                                  rozwiązanie? I nie wiem czy nie było tam opcji montażu tyłem do
                                  kierunku jazdy.
                                • ciociacesia konstruktywnie 24.07.09, 10:33
                                  nie masz zadnych znajomych z dziecmi - moze ktos by ci pozyczyl ten 0-18? moze
                                  faktycznie kup uzywany?
                                  chociaz ja bym kupiła jakis tanszy nawet, nie super-hiper za 1000, ale montowany
                                  tyłem do kierunku jazdy, to naprawde wazne u tak małego dziecka
                                  a co do tego zxe we wrzesniu bedzie siedziec. bedzie albo i nie bedzie. moja
                                  siadła jak miała 9 mies, ale nawet teraz bym nie powiedziała ze siedzi na tyle
                                  stabilnie zeby ja w fotelik przodem zapakowac
                                • donkaczka Re: a moze kup jej 25.07.09, 20:46
                                  dziewczyno, nie wiem co za badziew za 110 zlotych kupilas, ale nie dziwota ze
                                  sie dziecko nie miesci

dzieci tylem powinny jezdzic jak najdluzej, bo nie sa w stanie utrzymac glowy w
                                  razie uderzenia, do roku zaleca sie conajmniej, w szwecji do 3 lat dzieci jezdza
                                  tylem i maja najnizsza smiertelnosc w wypadkach

przesadzajac dziecko w wieku 5 miesiecy przodem w zasadzie kladziesz na nim
                                  krzyzyk, byle stluczka i bedzie mialo powazne urazy glowy i szyi
                                  a oszczedzanie na foteliku, no comments, chyba ze wychodzisz z zalozenia, ze
                                  jakby co to zrobisz sobie nowe dziecko...
                                  zalamka normalnie, skoro was nie stac na dobry fotelik, to moze lepiej autobusem
                                  czy pociagiem jezdzic..
                                  fotelik to nie zabawka, gadzet, to polisa na zycie dla dziecka

i nie masz problemu z dopasowaniem, nie masz tez niestandardowego dziecka, po
                                  prostu chinski badziew ogladasz
                                  w 0-13 moje dzieci do 15 miesiecy jezdzily, ale mialam najwiekszy fotelik na
                                  dlugosc i szerokosc, roemer

PS a nozki moga wystawac i w koncu wystaja, to glowa nie moze z 0-13
                                  • wiola_wd Re: a moze kup jej 26.07.09, 04:57
                                    donkaczka napisała:

> dziewczyno, nie wiem co za badziew za 110 zlotych kupilas, ale nie dziwota ze
                                    > sie dziecko nie miesci
                                    >
                                    > dzieci tylem powinny jezdzic jak najdluzej, bo nie sa w stanie utrzymac glowy w
                                    > razie uderzenia, do roku zaleca sie conajmniej, w szwecji do 3 lat dzieci jezdz
                                    > a
                                    > tylem i maja najnizsza smiertelnosc w wypadkach

...

> i nie masz problemu z dopasowaniem, nie masz tez niestandardowego dziecka, po
                                    > prostu chinski badziew ogladasz

>
                                    > PS a nozki moga wystawac i w koncu wystaja, to glowa nie moze z 0-13
                                    >

potwierdzam wszystko!
                                    my jako pierwszy fotelik 0-13 kupiliśmy taki bezfirmowy (chiński), w zestawie z
                                    wózkiem - córka miała w nim już ciasno mając pół roku i ważąc 6,3kg (wzrost
                                    jakieś 65cm). Kupiliśmy wtedy Maxi Cosi Cabrio (0-13), z bazą, wydatek spory ale
                                    fotelik posłużył nam bardzo długo, córka wyrosła z niego mając 87cm (wyrosła na
                                    długość - głowa już zaczynała wystawać, nózki wystawały już dawno ale
                                    zamontowany na bazie fotelik nie ma pasa przechodzącego nad nóżkami więc nie
                                    przeszkadza) i ważąc 10kg - czyli dokładnie w tym tygodniu smile, mając trochę
                                    ponad 3 latka! (mam wyjątkową drobinkę)
                                    Dwa dni temu przesiadła się do Romera 9-18kg.
                                    Jeździła tyłem do kierunku jazdy przez ponad 3 lata, bez marudzenia smile
    • emissy Re: kiedy zmienić fotelik? 24.07.09, 18:09
      Przede wszystkim powinnaś kierować się bezpieczeństwem dziecka. I
      tak jak pisały dziewczyny wyżej najlepsza opcja to fotelik 0-18
      montowany tyłem, po roku (ew. kiedy osiągnie 9 kg) przodem. Dziecko
      do roku powinno jeżdżic tyłem, generalnie jeżdżac tyłem ma
      największe szanse na przyżycie wypadku. W Szecji, także w USA są
      foteliki przeznaczone dla dzieci do lat 4 monotowane tyłem do
      kierunku jazdy. U nas nie, więc problem sam się rozwiązuje. I
      uwierz mi, warto zainwestować parę groszy w porządny fotelik.
      Ostatnio ledwo, dosłownie o włos uniknęłam zderzenia czołowego, nie
      z mojej winy, jakiś świr wyskoczył mi na zakręcie na czoło. To były
      sekundy. Nigdy nie wiesz co może Cię spotkać na drodze. pozdrawiam
      • vickk do embeel 25.07.09, 10:14
        Hej, planuje wlasnie zakup fotelika britax first class plus lub si ultra i
        poszukuje opinii, nie mam mozliwosci zeby obejrzec go w sklepie. Czy mozesz
        napisac cos na temat tego fotelika? jak sie sprawdzil, jaka ma tapicerke (wiem
        ze si ultra ma system comfi flex i comfi cool), co z montazem i pozycjami dla
        dziecka?
        moja mala ma 5 mies. Z gory dzieki. Pozdrawiam
        • embeel Re: do embeel 25.07.09, 13:20
          mogę sie wypowiadać tylko ad. first class. jak dla mnie jakościowo b. dobry - tapicerka porządna, miła w dotyku,, mam wersję czarno-czerwoną, bo taka akurat była w sklepie, ochraniacze na pasy miękkie. Niestety, jak w większości pod spodem styropian, więc latem młoda poci się jak mysz, bo materiał nie oddycha jak trzeba. Co do montażu to na razie jeździ tyłem to kierunku jazdy, więc nie montowaliśmy z isofixem (samochód ma taką opcję) - tylko pasem - jak już rozpracujesz instrukcję z czarno-białymi zdjęciami to zajmuje to naprawdę 3 minuty.

Co do stabilności :delikatnie się chybocze na boki , przód-tył b. stabilny (do montowania tyłem masz pod spodem dodatkową wysuwaną wkładkę blokującą) ale sprawdzałam na francuskim forum i pytałam szwagra, który przeczytał chyba wszystko, co się da, że ten typ fotelików (0-18)podobno tak ma.

Ad. opcji odchylenia - tzw. pozycja półleżąca dla młodszych dzieci - to tu jestem trochę zawiedziona - bo dla mnie to nie jest półleżąca ale półsiedząca. Ale to też zależy od kąta nachylenia tylnego siedzenia.
          Podsumowując jednak, ogólnie jestem zadowolona, a Młodej chyba wygodnie się w nim jeździ. Fotelik kupiliśmy kiedy miała 6,5 mca - dziecko typu długie i szczupłe - nie korzystaliśmy z wkładki dla niemowląt do 5,5 kg.

Mam nadzieję, ze trochę pomogłam.
          M
          • vickk Re: do embeel 27.07.09, 10:32
            Dzieki za informacje, najbardziej martwi mnie pozycja polsiedzaca, nie wiem czy
            5-miesieczniak moze tak jezdzic. Foteliki 0-18 raczej nie maja dobrych opinii,
            ale jestem zmuszona do zakupu wlasnie takiego, zastanawialam sie jeszcze nad
            bebe confort iseos neo, ale britax wydaje mi sie bardziej komfortowy, niestety
            nie mam mozliwosci obejrzec na zywo zadnego z fotelikow. Do konca tygodnia musze
            podjac decyzje i dokonac zakupu, wiec jesli ktos ma jeszcze jakies wskazowki i
            rady to prosze o podpowiedz. Pzdr
            • embeel Re: do embeel 27.07.09, 10:59
              co do pozycji - możesz ewentualnie spróbować posadzić dziecko bez zdejmowania
              wkładki - wtedy nie wpada tak głęboko. I tak jak pisałam, zależy to też od
              nachylenia tylnej kanapy - nasza niestety ma dość duży kąt.
              Szkoda, że nie możesz ich obejrzeć - ja inaczej bym się nie zdecydowała. Iseos
              neo wygląda właściwie tak samo, trochę inna kolorystyka (oglądałam obydwa - ale
              decyzja była podjęta tak naprawdę już wcześniej) cenowo jest jeszcze trochę
              wyżej, przynajmniej we Francji, osiągi mają podobne. Z tego co przeczytałam,
              firma Britax pierwsza zaczęła się specjalizować w tej wersji(0-18).
              Powodzenia w podejmowaniu decyzji.
            • leneczkaz Re: do embeel 27.07.09, 11:10
              co do bebe confort (nie wiem jak w przypadku tego drugiego) to sprawdź czy nie
              masz w samochodzie lekko pochyłek kanapy, po wtedy po ptokach jeśli chodzi o
              wożenie tyłem. dlatego mój młodzian jeździ przodem w pozycji leżacej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka