Dodaj do ulubionych

jestem nowa, potrzebuje info:)

27.08.09, 12:08
drogie mamy, jesstem tak jak i Wy mamą, moja córeczka ma 12 dni. Od
kilku dni męczą ją wzdęcia, ale nie o tym chciałam na tym forum.
Interesuej mnie ile takie maleństwo jednorazowo zjada? Bo coś mi się
wydaje, że nie dojada z piersi, w efekcie bardzo często się budzi -
czasem co godzinę, czasem co pół. W efekcie jestem nieprzytomna.
Dziś ją nakarmiłam piersią (oczywiscie na raty, dwa razy co pół
godziny) i odciągnęłam resztę - wyszło tego jakieś 20 ml z obu.
Podajcie plis technikę jak i kiedy odciągać, ile tego mniej więcej
powinno być dla prawie dwutygodnoiowego maleństwa na jedno jedzenie.
no i jak to przechować i potem podać.
I jeszcze jedno - jaki konkretnie model smoczka pasuje na butelki
medeli do zciągaia mleka? Słyszałam, ze nuk lub mr brown. Jest jakaś
konkretna nazwa tych smoków, rozmiar? Ja mam laktator medela mini
electric.
będę Wam bardzo wdzczna za odpowiedzi. Pozdrawiam, Aga
Obserwuj wątek
    • moonik1 Re: jestem nowa, potrzebuje info:) 27.08.09, 21:10
      mi w szpitalu kazali synka karmic tak: 3 doba - po 30 ml jednorazowo, 4 doba -
      40 ml itd. az do 100 ml jednorazowo. Jednak moj synek po 100 ml zaczal zjadac
      dopiero jako w koncu drugiego miesiąca i rzeczywiscie wtedy zaczal jesc co 2
      godziny, bo wczesniej chcial butel co chwila i wisial na niej niczym na piersi.
      Teraz potrafi wciagnac juz i 200 ml, taki z niego smok mlekopij wink

Generalnie widze, ze dzieci na mleku mamy zjadaja mniej wiecej tyle, ile dzieci
      na mieszankach. Czyli pierwszy mc zycia to ok. 90 - 120 ml jednorazowo (choc
      zdarza sie ,ze sie szybciej mecza i zasypiaja i nie zjedza tyle, czego efektem
      jest czeste jedzenie).

Co do odciagania to jest system 7-5-3: 7 minut jedna piers, 7 minut druga piers,
      5 minut pierwsza, 5 minut drua i 3 minuty pierwsza, 3 minuty druga. I tak co 3
      godziny...
      Pamietaj, ze czesc odciagania moze byc "na sucho" i sie tym nie zniechecaj.
      Aa no i uwaga na szybkie przejscie na butelke - mala moze sie prestawic na butle
      i nie bedzie chciala piersi.
    • arachnela Re: jestem nowa, potrzebuje info:) 27.08.09, 22:41
      Każde dziecko jest inne i może jeść inaczej. Są ogólne normy ile takie maleństwo
      je ale mój syn ma je gdzieś i tak na początku jadł bardzo mało i często. Do
      butelki dawałam około 50 ml i zjadał ile chciał, raz 20 raz 40, teraz ma prawie
      3 miesiące i zdarza mu się jeść raz 60 a raz 120 i nie przejmuję się tym,
      przecież ja też raz jem mniej a raz więcej. Na szczęście teraz przerwy są dłuższe.
      Ja po odciągnięciu daję do lodówki, potem podgrzewam żeby było lekko ciepłe,
      ewentualnie jak zgłodnieje zaraz po odciągnięciu to od razu podaję.
      Na wzdęcia możesz spróbować którychś kropelek, ja stosuję infacol.
      Uważaj jeśli chcesz karmić piersią, może (ale nie musi) się okazać, że dziecko
      przyzwyczai się do butelki i będzie cyrk przy piersi. Ostrzegam ale są wyjątki -
      mój syn, ciągnie i z butli i z piersi i gdzieś ma ostrzeżenia, że przez butlę i
      smoczek psuje się technika ssania (u mnie się poprawiła bo nie umiał na początku
      i dlatego zaczęłam odciągać).
      Chyba wszystkie byłyśmy nieprzytomne na początku, to, że dziecko chce jeść co
      godzinę nie oznacza, że nie dojada, ono może tyle chcieć i nie ma co z tym
      walczyć, próbowałam smile
      Ja odciągam co 4 godziny, ale na początku odciągałam co 3.
      Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka