Dodaj do ulubionych

W którym tygodniu na badanie przezierności karku?

30.11.04, 20:02
Bo rózne terminy słyszałam, i czytałam. Kiedy jest najlepszy czas?
Obserwuj wątek
    • lolo09 Re: W którym tygodniu na badanie przezierności ka 30.11.04, 22:31
      hej
      miedzy 11 a 14 tc od om. i najlepiej jak dzidzia ma przynajmniej 5 cm
      pozdrawiam
    • agablues Re: W którym tygodniu na badanie przezierności ka 30.11.04, 22:58
      Nam wyznaczono na 12 tydzień, jako optymalny.
      Ale doktor najpierw sprawdził, czy wiek z OM = wiekowi z usg. Zgadzał się i
      badanie było w 12 tyg.
      Pozdrawiam, aga
    • monika_oli badanie przezierności karku - inne pytanie 01.12.04, 09:50
      W wielu wątkach spotkałam się z tym badaniem, wiem że wykrywa się podczas niego
      ewentualne wady genetyczne maleństwa. Powiedzcie mi jednak proszę - czy badanie
      to może być wykonywane podczas standardowego USG czy wymaga jakiegoś
      specjalnego sprzętu?
      • martaglowacka Re: badanie przezierności karku - inne pytanie 01.12.04, 12:11
        Podczas normalnego badania.
        Pozdrawiam
        Marta
      • agablues Re: badanie przezierności karku - inne pytanie 01.12.04, 12:42
        monika_oli napisała:

> W wielu wątkach spotkałam się z tym badaniem, wiem że wykrywa się podczas niego
        >
        > ewentualne wady genetyczne maleństwa. Powiedzcie mi jednak proszę - czy badanie
        >
        > to może być wykonywane podczas standardowego USG czy wymaga jakiegoś
        > specjalnego sprzętu?

Powiedziałabym, że raczej wymaga doświadczonego lekarza. Słyszałam o kilku
        historiach, kiedy lekarz powiedział, ze fałd jest za gruby, a potem okazało się,
        ze wcale nie.
        Generalnie, na takie poważne usg ( właśnie przezierność, potem połówkowe) - ja
        wybieram specjalistów. Niestety, nie ma u nas wymogów, ze trzeba być specjalistą
        od usg, by zakupić sprzęt i wykonywać badania. I zdarza się, ze taki lekarz,
        którego było stać na b. dobry sprzęt wykonuje badania, choć ma niewielkie
        doświadczenie. I zdarza się, ze np nie zobaczy poważnej wady serca dziecka,
        którą gdyby się wcześniej zauważyło, mogłaby byc operowana zaraz po porodzie.
        Jakiś miesiąc teu był na ten temat reportaż w Expressie Reporterów w Dwójce.
        Połówkowe z Igą robiłam u Roszkowskiego i wyszły nieprawidłowości. Teraz jadę do
        Łodzi, do dr Dudarewicza. Na echo serduszka, które będę chciała zrobić, choć
        może nie będzie wskazań, umówię się z dr Dangel na Karowej ( moja koleżanka
        jeśdzi do prof. Respondek do Łodzi).
        Jak wiecie, żyła jestem okropna smile) i chodzę do lekarza na Fundusz, nie
        prywatnie. Badania tez staram się robic na ubezpieczenie, ale na te ważne usg
        nie żałowaliśmy nigdy pieniędzy ( a specjaliści się cenią....).
        Pozdrawiam, Aga
        • monika_oli Re: badanie przezierności karku - inne pytanie 01.12.04, 13:18
          Dzięki za odpowiedzi.
          Agablues ja też jestem "oszczędna" i chodzę do ginekologa mającego umowę z NFZ,
          a na USG idę prywatnie - znalazłam kiedyś (jak walczyłam z niepłodnością)
          bardzo fajnego, mądrego, komunikatywnego lekarza któremu można zadać każde
          pytanie mając pewność że na nie odpowie i coś doradzi. Tak mi kołatało w głowie
          że kiedy byłam w pierwszej ciąży coś mówił podczas USG o karczku ale że byłam w
          szoku spowodowanym widokiem mojego maleństwa, więc pewności nie miałam.
          • lesia28 Re: badanie przezierności karku - inne pytanie 08.12.04, 16:42
            ja mialam w 11,3 tyg dzidzia miala 5 cm ,a przezierność wyszla 1,1mm , podobno
            moj lekarz ma specjalny certyfikat na robienie przeziernosci (tylko 9 osob w
            Polsce),szkolil sie u jakigos Greka , ktory wlasnie wymyslil badanie NT.
    • coronella do agi 01.12.04, 16:17
      Agnieszko, ile płaciłas za USG z przeziernością? Normalnie 80 zł?
      Wybieram sie do Dudarewicza za 2 tygodnie.
      • olina77 termin badania 08.12.04, 12:20
        Badanie takie robi się między 11,12 a 14 tc. Robi je lekarz na standardowym
        badaniu usg, ale nie zawsze dobrze odczytuje. Ja byłam w 13tc u bardzo dobrego
        ginekologa-położnika, ale miał słaby sprzęt. Odczytał, że fałd karkowy ma 4,8mm
        (norma 2,5-3mm), także możesz sobie wyobrazić co przeżyliśmy. Po 4 dniach udało
        nam się dostać do specjalisty pod tym kątem i wyszło 1,8mm!
        ---
        Bartuś
      • agablues Re: do agi 08.12.04, 15:41
        coronella napisała:

> Agnieszko, ile płaciłas za USG z przeziernością? Normalnie 80 zł?
        > Wybieram sie do Dudarewicza za 2 tygodnie.
        >

jejka!! znowu nie zobaczyłam postu do mnie!
        Ale w którymś chyba Ci odpowiedziałam na to pytanie.
        Idę do wątku o numerach gg, chyba tak bedzie łatwiej mnie złapać smile)
        aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka