coronella 30.11.04, 20:02 Bo rózne terminy słyszałam, i czytałam. Kiedy jest najlepszy czas? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lolo09 Re: W którym tygodniu na badanie przezierności ka 30.11.04, 22:31 hej miedzy 11 a 14 tc od om. i najlepiej jak dzidzia ma przynajmniej 5 cm pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agablues Re: W którym tygodniu na badanie przezierności ka 30.11.04, 22:58 Nam wyznaczono na 12 tydzień, jako optymalny. Ale doktor najpierw sprawdził, czy wiek z OM = wiekowi z usg. Zgadzał się i badanie było w 12 tyg. Pozdrawiam, aga Odpowiedz Link Zgłoś
monika_oli badanie przezierności karku - inne pytanie 01.12.04, 09:50 W wielu wątkach spotkałam się z tym badaniem, wiem że wykrywa się podczas niego ewentualne wady genetyczne maleństwa. Powiedzcie mi jednak proszę - czy badanie to może być wykonywane podczas standardowego USG czy wymaga jakiegoś specjalnego sprzętu? Odpowiedz Link Zgłoś
martaglowacka Re: badanie przezierności karku - inne pytanie 01.12.04, 12:11 Podczas normalnego badania. Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
agablues Re: badanie przezierności karku - inne pytanie 01.12.04, 12:42 monika_oli napisała: > W wielu wątkach spotkałam się z tym badaniem, wiem że wykrywa się podczas niego > > ewentualne wady genetyczne maleństwa. Powiedzcie mi jednak proszę - czy badanie > > to może być wykonywane podczas standardowego USG czy wymaga jakiegoś > specjalnego sprzętu? Powiedziałabym, że raczej wymaga doświadczonego lekarza. Słyszałam o kilku historiach, kiedy lekarz powiedział, ze fałd jest za gruby, a potem okazało się, ze wcale nie. Generalnie, na takie poważne usg ( właśnie przezierność, potem połówkowe) - ja wybieram specjalistów. Niestety, nie ma u nas wymogów, ze trzeba być specjalistą od usg, by zakupić sprzęt i wykonywać badania. I zdarza się, ze taki lekarz, którego było stać na b. dobry sprzęt wykonuje badania, choć ma niewielkie doświadczenie. I zdarza się, ze np nie zobaczy poważnej wady serca dziecka, którą gdyby się wcześniej zauważyło, mogłaby byc operowana zaraz po porodzie. Jakiś miesiąc teu był na ten temat reportaż w Expressie Reporterów w Dwójce. Połówkowe z Igą robiłam u Roszkowskiego i wyszły nieprawidłowości. Teraz jadę do Łodzi, do dr Dudarewicza. Na echo serduszka, które będę chciała zrobić, choć może nie będzie wskazań, umówię się z dr Dangel na Karowej ( moja koleżanka jeśdzi do prof. Respondek do Łodzi). Jak wiecie, żyła jestem okropna ) i chodzę do lekarza na Fundusz, nie prywatnie. Badania tez staram się robic na ubezpieczenie, ale na te ważne usg nie żałowaliśmy nigdy pieniędzy ( a specjaliści się cenią....). Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
monika_oli Re: badanie przezierności karku - inne pytanie 01.12.04, 13:18 Dzięki za odpowiedzi. Agablues ja też jestem "oszczędna" i chodzę do ginekologa mającego umowę z NFZ, a na USG idę prywatnie - znalazłam kiedyś (jak walczyłam z niepłodnością) bardzo fajnego, mądrego, komunikatywnego lekarza któremu można zadać każde pytanie mając pewność że na nie odpowie i coś doradzi. Tak mi kołatało w głowie że kiedy byłam w pierwszej ciąży coś mówił podczas USG o karczku ale że byłam w szoku spowodowanym widokiem mojego maleństwa, więc pewności nie miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
lesia28 Re: badanie przezierności karku - inne pytanie 08.12.04, 16:42 ja mialam w 11,3 tyg dzidzia miala 5 cm ,a przezierność wyszla 1,1mm , podobno moj lekarz ma specjalny certyfikat na robienie przeziernosci (tylko 9 osob w Polsce),szkolil sie u jakigos Greka , ktory wlasnie wymyslil badanie NT. Odpowiedz Link Zgłoś
coronella do agi 01.12.04, 16:17 Agnieszko, ile płaciłas za USG z przeziernością? Normalnie 80 zł? Wybieram sie do Dudarewicza za 2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
olina77 termin badania 08.12.04, 12:20 Badanie takie robi się między 11,12 a 14 tc. Robi je lekarz na standardowym badaniu usg, ale nie zawsze dobrze odczytuje. Ja byłam w 13tc u bardzo dobrego ginekologa-położnika, ale miał słaby sprzęt. Odczytał, że fałd karkowy ma 4,8mm (norma 2,5-3mm), także możesz sobie wyobrazić co przeżyliśmy. Po 4 dniach udało nam się dostać do specjalisty pod tym kątem i wyszło 1,8mm! --- Bartuś Odpowiedz Link Zgłoś
agablues Re: do agi 08.12.04, 15:41 coronella napisała: > Agnieszko, ile płaciłas za USG z przeziernością? Normalnie 80 zł? > Wybieram sie do Dudarewicza za 2 tygodnie. > jejka!! znowu nie zobaczyłam postu do mnie! Ale w którymś chyba Ci odpowiedziałam na to pytanie. Idę do wątku o numerach gg, chyba tak bedzie łatwiej mnie złapać ) aga Odpowiedz Link Zgłoś