Dodaj do ulubionych

tolerancja glukozy

08.03.05, 11:05
no wiec po godzinie mam 143mg% przy obciazeniu 50g glukozy sad
teraz pewnie mi kaza przylazic na test z 75gramami sad
czy ktoras z was ktora ma juz dzidzie miala cukrzyce ciazowa? i jak wyglada
postepowanie w razie wykrycia tej choroby, czy jest to okreslona dieta, czy
tez jakies leki...
troche sie martwie, ale ok, test zrobiony, wazne ze wykryte i mozna cos
dzialac zeby bylo ok, jakos nie chce mi sie wierzyc zeby po obciazeniu 75
gramami wyszly wyniki w normie, zwlaszcza ze od jekichs 2 tygodni sie
doslownie "rzucam" na czekolade i slodkie sad
sie zalamalam normalnie sad
swieta bez ciacha sad
napiszcie mi cos na pocieszenie

pozdrowka
elka
Obserwuj wątek
    • ewucha28 Re: tolerancja glukozy 08.03.05, 12:24
      elza to jeszcze o niczym nie świadczy
      po rozpoznaniu ciąży przez ginekologa należy oznaczyć w surowicy krwi stężenie
      glukozy na czczo. W przypadku wartości wyższej 105 mg% należy wykonać test
      obciążenia glukozą (75 g). Ciężarne z rozpoznaną cukrzycą należy skierować do
      Regionalnego Ośrodka Diabetologiczno – Położniczego.

u wszystkich ciężarnych między 24 a 28 tygodniem ciąży należy wykonać test
      doustnego obciążenia glukozą (50 g) i oznaczyć stężenie glukozy we krwi w 60.
      minucie – przy wykonywaniu tego testu bez znaczenia jest pora dnia i czas jaki
      upłynął od ostatniego posiłku (tzn. że ciężarna nie musi być na czczo i
      wykonuje się oznaczenie poziomu cukru tylko w 60. minucie po doustnym zażyciu
      50 g rozpuszczonej w wodzie glukozy – dla celów tego testu nie ma potrzeby
      wykonania oznaczenia poziomu cukru na czczo, do czego często nakłaniają
      laboratoria).
      Interpretacja tego testu oraz postępowanie jest następujące:
      stężenie glukozy w surowicy krwi, oznaczone 60 minut po zażyciu 50 g glukozy,
      poniżej 140 mg% jest wartością prawidłową. Przy poziomach cukru między 140 a
      180 mg% należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Nieprawidłowy wynik testu
      po obciążeniu 75 g glukozy lub stężenie glukozy powyżej 180 mg% po obciążeniu
      50 g glukozy jest wskazaniem do skierowania pacjentki do Ośrodka
      Diabetologiczno – Położniczego.

jeżeli test przesiewowy (obciążenie 50 g glukozy) jest nieprawidłowy, a wynik
      testu diagnostycznego (obciążenie 75 g glukozy) jest prawidłowy – należy
      wykonać w 32. tygodniu ciąży ponowny test diagnostyczny.

Z tych słow wynika ze mozesz zacząc sie denerwowoac po teście z obciązeniem 75
      i słabym wynikiem
      • elza78 Re: tolerancja glukozy 08.03.05, 12:47
        znam procedury, sama kiedys te badania wykonywalam od tej "drugiej strony"
        jednak wynik mnie troche zaskoczyl...
        chyba tak jak mowisz zaczne sie dopiero martwic w nastepny wtorek jak mi zrobia
        obciazenie 75 g indifferent puki co nie jem slodyczy i kupuje slodzik, a w czwartek
        wizyta u gina i pewnie sie pociesze, ze wszystko na usg jest ok,
        grunt to miec pozytywne nastawienie smile
        nawet jesli test wyjdzie nie tak, to juz "znamy wroga" i wiemy z czym walczyc smile
    • maral97 Re: tolerancja glukozy 08.03.05, 13:34
      A ja odrazu miałam robione obciażenie 75 g glukozą
      i na czczo wynik 82
      po 1 godz 130
      po 2 godz 118.
      Ze względu na normy po 1 godz max do 126 dostałam skierowanie do poradni
      cukrzycowej sad
      Czy to normalne czy moja lekarka przesadza kierujac mnie z takim wynikiem???
      • elza78 Re: tolerancja glukozy 08.03.05, 13:50
        to znowu jakis inny "wariant" krzywej, przy 75 gramach oznaczaja zwykle tylko
        po 2h w celu wykluczenia cukrzycy ciazowej, wiesz skoro po godzinie norma jest
        przekroczona i dostalas skierowanie do poradni, to lepiej "na zimne dmuchac"
        pewnie nic nie jest, ale ginka postanowila cie skierowac "na wszelki wypadek"
        cukrzyca ciazowa jak jest nieleczona to moze byc niebezpieczna dla malenstwa...
        ja sie juz zapisalam na obciazenie 75 gramami sama bo zanim dostane skierowanie
        i zrobie badania to 3 tyg znow mina zaplace to osiem zeta i wynik bede miala
        juz na wizyte u gina w czwartek, wtedy wszystko pojdzie szybciej jakby co...
        • lolo09 Re: tolerancja glukozy 08.03.05, 14:16
          na pewno wszystko bedzie dobrze. ja w poprzedniej ciazy mialam po 50 g 145 i po
          tygodniu po 75 g ponizej normy. zawsze moze byc jakies zachwianie rownowagi. na
          drugim czerwcowym forum jest dziewczyna cruk ktora po 50g miala 200 i od razu
          dali jej glukometr, a teraz okazuje sie ze co by nie jadla to ma wyniki w
          normie.smile))))))) zatem nie ma co sie marwic na zapas smile)))))
          ale jesli skierowanie sie juz ma to chyba lepiej pojsc (tak dla spokoju
          wlasnego sumienia )
          buziaczki smile)))))))))
          • olina77 Re: tolerancja glukozy 08.03.05, 17:21
            Ja miałam od razu glukozę 75. Po 2 godzinach wynik 212. Leżałam kilka dni w
            szpitalu i robili mi badania 10 razy dziennie. Obyło się bez insuliny, dietą
            udaje się zachować wynik poniżej 140 w domowych warunkach. Ale po każdym
            posiłku latam z glukometrem. Piszę dokładnie co jadłam i tak mogę kontrolować
            po czy mi skacze, a co mogę jeść. Wiadomo, że cukier odpada (owoce, słodycze,
            soki itd.), nabiału też nie za dużo bo to cukry proste. Jakoś od prawie dwóch
            miesięcy tak funkcjonuję i jest ok. Generalna zasada to jeść mało, ale często.
            5-6 posiłków dziennie, czyli to co byś zjadła na śniadanie czy kolację -
            podziel na pół i zjedz tą drugą część godzinę po pierwszej. A obiad mniejszy,
            albo najpierw zupa, a po godzinie drugie. Jakoś da się żyć. Ja jestem głodnawa
            między posiłkami smile
            • ewucha28 Re: tolerancja glukozy 08.03.05, 17:57
              A co z węglowodanami dziewczyny,chodzi mi o to ze to tez cukry,czy zalecaja
              jeśc ciemne pieczywo,razowe makarony i duzo warzyw,wiem ze warzywa obnizają
              indeks glikemiczny potraw czyli jakby ich "cukrowatość" i wpływ na trzuustke.W
              metodzie jedzenia ktora stosuje jest tak ogolnie że :zero cukru (dostarczam pod
              postacią fruktozy w owocach,sprawdzam etykietki bo cukier dodaja do wszystkiego
              nawet do musztardy,majonezu i gotowych produktow) kupuje te bezcukrowe,jem
              ciemne pieczywa bez dodatkow słodu ,karmelu itp.,nie jem ziemniakow ,gotowanej
              marchwi i weglowodanow ktorych indeks glikemiczny przekracza 50.Z tłuszczami
              łacze weglowodany o indeksie glikemicznym do 35.DZiele posiłki na tłuszczowe i
              weglowodanowe,no i owoce jem przewaznie na czczo,a jeśli w ciągu dnia to na
              pol godziny przed posiłkiem nigdy po.
              • elza78 Re: tolerancja glukozy 08.03.05, 18:22
                dieta ma byc cukrzycowa, na portalu przychodnia.pl pisza, ze podstawa tej diety
                sa wlasnie zlozone weglowodany, czyli kasze ciemne pieczywo, makarony, trzeba
                ograniczyc cukry proste w jakiejkolwiek postaci...
                • ewucha28 Re: tolerancja glukozy 08.03.05, 21:06
                  elza z tego wynika ze ja jadam właśnie tak,albo podobnie , jeśli Twoje
                  ograniczenia jedzeniaowe mają tak wyglądac to powiem Ci na pocieszenie ze jem
                  tak z wyboru juz prawie 3 lata i jestem bardzo zadowolona ze zdrowego
                  jedzenia,dobrego samopoczucia i trzymania stałej wagi ciała.
                  • elza78 Re: tolerancja glukozy 08.03.05, 21:23
                    ja sie diety nie boje, bo w koncu to tylko 4 miesiace niecale, martwie sie zeby
                    nie trzeba bylo brac insuliny bo nie chcialabym sie kluc codziennie, no i
                    martwi mnie to ze w 50% u dzewczyn z cukrzyca ciazowa rozwija sie pozniej
                    cukrzyca II typu, z reszta mam teraz metlik w glowie troszke... jak w czwartek
                    zrobie badanie i pojde do lekarza to wam powiem co i jak, bo moze wszystko
                    bedzie ok, tak jak u lolo smile no i zrobie wywiad u gina wink
                    co do dietki, to lubie brokuly i bede wpychac jak bede na diecie hihi
                    • ewucha28 Re: tolerancja glukozy 08.03.05, 21:29
                      Jasne,trzeba myślac pozytywnie,a kalafiorek ,brokułki i szpinak są pysznewink
            • elza78 Re: tolerancja glukozy 10.03.05, 12:52
              a teraz olinka do ciebie, jesli by byla koniecznosc leczenia insulina, to
              podobno niektore firmy zajmujace sie dystrybucja pomp insulinowych organizuja
              terapie pompowa dla kobiet w ciazy - wypozyczaja ci pompe insulinowa na jakis
              czas (pozostaly do porodu) a za wklucia sama placisz (to okolo 500 pln/miesiac,
              duzo, ale warto dla zdrowia dziecka i swojego)...
              musialabys sie podowiadywac...
    • magdalenka77 Re: tolerancja glukozy 08.03.05, 21:02
      Kurcze, ja dziś robiłam obciążenie 50 g i jestem załamana - wyszło 166 !!!
      Na czczo było 93, to skąd się tego tyle wzięło?
      • elza78 Re: tolerancja glukozy 08.03.05, 21:04
        no to magdalenka witaj w klubie, ja tez mam ponad norme po obciazeniu sad musimy
        powtorzyc z 75g po 2 godzinach i jak bedzie > 140 to diabetolog...
        spoko ja juz sie nie martwie, grunt ze wykryte...
        • magdalenka77 Re: tolerancja glukozy 08.03.05, 21:07
          No dobra, ale co będzie, jak się potwierdzi? (Ja jestem z tych co wolą wszystko
          wiedzieć zawczasu - przynajmniej teoretycznie)
          Słyszałam o drakońskich dietach i wywoływanych wcześniej porodach (żeby dziecko
          nie urosło za duże). I czy trzeba do szpitala?
          • elza78 Re: tolerancja glukozy 08.03.05, 21:15
            cooo ??smile
            czytalam ze wtedy oznaczaja ci glikemie w ciagu dnia, jesli po posilkach
            przekracza jakies tam konkretne wartosci, to leczneie insulina, jesli nie, to
            dietka...
          • ewucha28 Re: tolerancja glukozy 08.03.05, 21:15
            Nie sądze aby to były drakonskie diety a chyba kontrolowanie tego co sie
            wkłada do buzi,mam znajomą ktora urodziła w terminie dziecko mimo ze miała
            cukrzyce ciążowa.Najpierw trzeba potwierdzic badania,dziewczyny głowa do gory
            bedzie dobrze.
    • elza78 Re: tolerancja glukozy 10.03.05, 12:49
      hihi wyniki mam po 2 godzinach przy 75g nizsze niz na czczo smile
      chyba sobie mozemy podac lapki z lolo09 smile ale co sie nastresowalam to moje smile
      bylam u gina, wszystko wporzadku jest, dzidziol rosnie, ale podobno maly jak na
      chlopaka sad 720g /27tc (poczatek 27) ale looz tato tez w koncu jest nieduzy
      facio - z ato z wielkim serduchem, z reszta ja nie biore zadnych swinstw w
      typie materna itp, tylko zwykly feminatal od czasu do czasu i szpinaczek jem,
      morfologia jest ok, "siki" tez, ale mam slad bialka nie wiem skad bo generalnie
      mocz jest oki...ale doktor powiedzial ze spoko jest bo cisnienie mam ok i nie
      mam obrzekow ani innych takich tam...
      jedno co mnie martwi to to, ze dzidziolek dalej jest pupeczka do dolu a juz
      wlasciwie sie powinien byl odwrocic...
      • lolo09 Re: tolerancja glukozy 10.03.05, 14:42
        no to gratulacje !!!!!!
        a chlopaczek faktycznie drobniutki (moj dwa tygodnie starszy wazy 1500g), ale
        nie to najwazniejsze, wazne ze zdrowiutki i jego maam tez smile))))) a obrocic sie
        moze nawet w 36tc wiec spokojnie, ma jeszcze duzo miejsca smile))))))
        • magdapik Re: tolerancja glukozy 11.03.05, 08:09
          Witam dziewczyny!
          Wczoraj odbrałam wynik swojego testu obciążenia glukozą i jakoś w żaden sposób
          nie mogę na podstawie Waszych postów wywnioskować czy u mnie jest ok.
          Mój wynik jest podany chyba w innych jednostkach niż Wasze.
          Na czczo wyszło mi 3,89 mmol/l a po 1h (50 g glukozy) wyszło 6,01 mmol/l.
          Czy ktoś mi pomoże to zinterpretować?
          • elza78 Re: tolerancja glukozy 11.03.05, 11:35
            jak poprzeliczam to ci powiem wink ... zartowalam, musze znalezc normy dla tego
            stezenia w milimolach smile w sumie czesciej uzywaja w mg%...
            juz szukam smile
            • elza78 Re: tolerancja glukozy 11.03.05, 12:13
              twoje wyniki po przeliczeniu na mg/dl, biorac pod uwage mase molowa glukozy
              =180mg/mmol wychodza ok smile bo jest to 70.02 mg/dl na czczo i 108,18 mg/dl po
              godzinie od obciazenia smile chyb aze sie trzepnelam, ale raczej nie smile
        • elza78 Re: tolerancja glukozy 11.03.05, 11:50
          jest drobniutki, ale sie uspokoilam, bo lekarz podobno powiedzial ze miedzy
          750 - 800g wazy, to tak jakby byl tydzien "do tylu" a ja zawsze mialam dluzsze
          cykle i mniej wiecej wiem kiedy zesmy go powolali do zycia i to z pewnoscia
          bylo pozniej niz wylicza lekarz, takze sie nie stresuje, nawet ten przyblizony
          termin z 12 tygodnia byl pozniejszy o 3 dni smile
      • magdalenka77 Re: tolerancja glukozy - niedobrze ze mną! 11.03.05, 08:50
        A u mnie totalny klops!
        W środę od razu poleciałam do mojej lekarki, ale kazała tylko powtórzyć 50g
        (poprzednio 166mg/dl po godzinie), zamiast 75g. No więc wczoraj zrobiłam ten
        obrzydliwy test jeszcze raz i wyszło jeszcze gorzej: 175mg/dl.

Mam się zatem zgłosić do jakiejś specjalistycznej poradni cukrzycowej na
        Starynkiewicza 2 (Warszawa). Czy któraś z Was może wie, co to za miejsce i co
        mi tam mogą zrobić?
        • elza78 Re: tolerancja glukozy - niedobrze ze mną! 11.03.05, 11:33
          nic ci zlego nie zrobia, dadza ci najwyzej glukometr i kaza mierzyc poziom
          cukru w okreslonych porach po posilku...
          wiesz, po obciazeniu 50g po godzinie dopiero wynik powyzej 180mg% wskazuje na
          cukrzyce ciazowa, a twoj jest nizszy, pewnie zrobia ci obciazenie 75g po 2h,
          moze wyjdzie tak jak u mnie i lolo...
          • magdalenka77 Re: tolerancja glukozy - niedobrze ze mną! 20.03.05, 17:19
            Cieszę się, że Wam fajnie wyszło.
            Ja odebrałam dziś wyniki obciążenia 75g: na czczo 86, po 1h - 201, a po 2h -
            179. Czyli katastrofa na całej linii sad(((
            Co do diety, to już sobie trochę poczytałam zaleceń (da się przeżyć), ale
            najbardziej mnie dodatkowo martwi, że może miałam taką cukrzycę już dawno,
            tylko nigdy nikt mi nie kazał robić badań, no i po porodzie też się będę
            musiała użerać z cukrzycowymi atrakcjami.

• aagulek do magdalenki 77 20.03.05, 20:19
          czesc, pewnie jestes pod opieka poradni, daj znac jak sie sytuacja rozwinela,
          jak dieta?ja w piatek wyszlam ze Starynkiewicza po profilu glikemii, czekam na
          glukometr, diete zaczelam stosowac, a do poradni wybieram sie na kontrol 4
          kwietnia, pozdrawiam, Agnieszka i Magdalenka smile
          • magdalenka77 Re: do magdalenki 77 22.03.05, 10:10
            U mnie podobnie - kazali trzymać dietę, mierzyć glukometrem (też czekam -
            zdecydowałam się kupić, a nie wypożyczyć) 4 razy dziennie i wszystko zapisywać.
            Wizytę kontrolną mam też 4 kwietnia (poniedziałek). Może jakoś zsynchronizujemy
            czas, żeby się spotkać? [Jak przyszłam wczoraj ok 11:00, to z gabinetu wyszłam
            parę minut przed 14:00 - okropnie dużo ludzi, tzn. ciężarnych było w kolejce]

Pozdrowionka!
            Magda i synek (ale jeszcze nie wymyśliliśmy imienia)
            • aagulek Re: do magdalenki 77 22.03.05, 20:42
              Magdo, mi mowili zebym byla miedzy 10 a 12 ale ja ide wtedy do pracy wiec
              chcialabym wczesniej, nie wiem od ktorej przyjmuja, wiesz?pozdrawiam, Aga
              • magdalenka77 Re: do magdalenki 77 22.03.05, 20:57
                Z tego, co się orientuję, to przyjmują od 9 (ale najlepiej spróbuj jakoś tam
                zadzwonić i potwierdzić). Może jak przyjdziesz dużo przed, to się załapiesz na
                początek. Jak zjawisz się 10-12, to minimum godzinkę-dwie spędzisz w
                poczekalni. Daj znać na co się zdecydujesz.
                Magda
    • mamalgosia a czy któraś z Was ma 11.03.05, 12:17
      na czczo za niski poziom cukru?
      • elza78 Re: a czy któraś z Was ma 11.03.05, 14:02
        bywa i tak, to sie nazywa "hipoglikemia" wiesz co, bo moze ty jakos szlas
        spacerem na te badania, moze jakis wysilek zrobilas przed pobraniem, czy
        zupelnie wypoczeta bylas jak ci krew pobierali? wiesz, glukoza sie szybko spala
        jak podejmiesz jakis wysilek fizyczny... tez bywa ze np wypijasz herbatke z
        cukrem i masz potem nizej jak na czczo bo insuline trzustka wyprodukowala...
        a jesli nic nie jadlas ani nie "bieglas" na badania, to nos ze spoba cukierki
        na wszelki wypadek, bo moze ci sie robic slabo z powodu niedoboru cukru... i
        nie wychodz z domu bez sniadania!!!!!!!!!!!
        • magdapik Re: a czy któraś z Was ma 12.03.05, 07:30
          Wielkie dzieki elza78 za przeliczenie mi tych wartosci.
        • mamalgosia Re: a czy któraś z Was ma 12.03.05, 10:00
          wiem, że to się nazywa hipoglikemia i żeby jej zapobiec, mam ostatni posiłek
          konumować po 22giej, czujesz to? Nienawidzę opychać się na noc. Na początku
          ciąży przestrzegałąm tego, ale ostatnio zaniedbałąm i kolacyjkę wsuwam około
          20.30. Najwyraźniej to są efektysad( Musze się poprawić, bo dla dziecka to
          niebezpieczne
    • anna.michal Re: tolerancja glukozy 16.03.05, 13:57
      Ja już też po tym badaniu.
      Stwierdzam nawet, że w tej ciąży bardziej mi "drink cukierkowy" smakował.
      Wyniki glukozy na początku ciąży 4,41, a po obciążeniu 3,92.
      Nie wiem jak mają się one do tych drugich jednostek, ale wystarcza mi
      świadomość, że jest OK. (w pierwszej ciąży miałam odpowiednio 74 i 71)

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka