Dodaj do ulubionych

czkawka maluszka

04.05.05, 10:45
Męczy ta moja core juz kilka tygodni.Oczywiscie nie cały czas,ale tak z raz
dziennie po kilka minut.Lekarka powiedziała,że to wina zbyt niskiej glukozy i
mam jeść czekolade.Jem,ale nie pomaga.Moze macie jakies sposoby na czkawke
maleństwa.Czy to może jakoś jej zaszkodzic?
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: czkawka maluszka 04.05.05, 11:02
      Czkawka u płodu jest fizjollogiczna - maluch w ten sposób ćwiczy przeponę. Nic
      złego się nie dzieje, nie jest to również dla niego nieprzyjemne.
      PIerwszy raz słyszę o jakimkolwiek związku czkawki płodu z małą ilością cukru
      • emma_euro_emma Re: czkawka maluszka 04.05.05, 12:48
        Nie wiem jak to wygląda z medycznego punktu widzenia, ale zauważyłam taką zależność, że odkąd stwierdzono u mnie cukrzycę ciążową 2 tygodnie temu i w związku z tym muszę unikać słodyczy, to moje Meleństwo ma ok. 2 razy dziennie czkawkę (wcześniej zdarzyło się to może ze dwa razy podczas całej ciąży). Więc może coś w tym jest?
        • jancze Re: czkawka maluszka 04.05.05, 12:57
          Podciągnę te rozważania może mało naukowe o czkawce, ale ten cukier mnie
          zastanowił. Moje maleńśtwo miewa czkawkę kilka razy dziennie. Ja natopmiast mam
          cukier bardzo niski albo nieco poniżej normy - nic co może niepokoić.
          I właśnie teraz dostąło czkwaki! Zjem coś, może pomoże!
    • sgosia5 Re: czkawka maluszka 04.05.05, 12:58
      ja też nie słyszałam o tej glukozie, ale może coś w tym jest, bo ja w ogóle nie
      jem zbyt dużo słodyczy a moja dzidzia ma prawie zawsze czkawke jak zjem coś
      słodkiego albo wypiję chociażby sok jabłkowy. A gdzieś czytałam, że czkawka
      jest też spowodowana szybkim połykaniem wód płodowych (po słodkościach np.smile
      przez maluszka.
    • serducho_m Re: czkawka maluszka 05.05.05, 04:04
      zgadzam sie z mamalgosia, nie slyszalam nigdy o tym by czkawka byla od zbyt
      malej lub za duzej ilosci cukru!
      moje pierwsze dzieciatko nie mialo czkawki prawie wcale, terazniejszy Brzuchol
      ma prawie codziennie, zarowno wtedy jak i teraz jem duzo slodyczy. o.
    • joaska26 Re: czkawka maluszka 06.05.05, 08:47
      Podziele sie swoimi spostrzerzeniami.Wlasnie przed chwila mojej niuni skonczyla
      sie czkawka, a poprzedzona byla zjedzeniem przeze mnie kawalka czekolady.Ponoc
      to prawda ze dziecko ja ma po słodkim gdyz wtedy wody są słodkie i dziecko
      łapczywie je łyka. Ale ja czuje ta czkawke kilka razy dziennie i niekoniecznie
      po słodkim wiec w sumie to nie wiem jak to jest...
      • mamagocha Re: czkawka maluszka 06.05.05, 10:18
        Moja dieta rzeczywiście skałada sie od początku ciąży z czekolady, dzemów,
        ciastek z kremem a obecnie z lodów i nie wiem czy to właśnie słodkości są
        powodem czkawki u mojej córci. Pierwszą czkawkę miałyśmy dwa tygodnie temu i do
        dnia dzisiejszego było tych czkawek zaledwie cztery. Co prawda skakała mi
        dzidzia po całym brzuszku aż mi jej było szkoda.

I tak sobie myślę. Gdyby czkawka była zależna od poziomu cukru to chyba przy
        mojej diecie miałybyśmy czkawkę non stopsmile)
        Choć z drugiej strony pomimo pochłanianej gigantycznej ilości słodyczy mam niski
        poziom cukru.

Może coś w tym jestsmile)
        Pozdrawiam
        • emma_euro_emma Re: czkawka maluszka 06.05.05, 10:35
          Guleranda miała chyba na myśli, że im więcej słodyczy, tym mniej czkawki.
          • mamagocha Re: czkawka maluszka 06.05.05, 10:43
            tak czy inaczej czkawka mojej córci chyba nie ma nic z tym wspolnego bo:
            1. gdyby brak czkawki był zależny od dużej ilości pochłanianych słodyczy to nie
            byloby jej wogóle.
            2. gdyby brak czkawki był zależny od braku słodyczy w w mojej diecie , to
            trwałaby wciąż, bo jem prawie jedynie słodycze (wyjątkiem jest śniadanie).

Tak czy siak czkawka jestsmile))

Pozdrawiam
    • guleranda Re: czkawka maluszka 06.05.05, 10:48
      no własnie.Juz kiedys był ten wątek i wtedy pisałyśmy,że to słodki smak wód
      płodowych powoduje czkawke.Wtedy moja mała nie miała czkawki,a ja jadłam duuuzo
      słodkiego.Z miesiąc temu dostała czkawki i od tego czasu ma ja właściwie
      codziennie.Gdy powiedziałam o tym gin ona powiedziała,że to wina niskiej
      glukozy (rzeczywiscie mam niska) i jak czuje czkawke to najlepiej jak zjem cos
      słodkiego.czyli czkawka=za mało słodyczy.
      tak mi szkoda mojego maleństwa,jako sobie pomyslę,że jak ja mam czkawke to jest
      takie nieprzyjemne, a ona ma ja codziennie, czasami dość długo.Az płakać mi sie
      chce.No ale skoro to nie szkodzi,a pomaga...trudno
      • emma_euro_emma Re: czkawka maluszka 06.05.05, 13:22
        Mój Maluch też mniej więcej od miesiąca ma średnio 2 razy dziennie. U nas to początek dziewiątego miesiąca. A Ty w którym miesiącu / tygodniu jesteś?
        • guleranda Re: 06.05.05, 20:09
          Ja mam termin na 9.06,więc za kilka dni zaczynam 9 miesiąc.Mysle jednak,że moge
          urodzic kilka dni wczesniej, raz,że dni płodne mam wczesniej niz 14 dni po
          rozpoczeciu @,a dwa,że łozysko jest juz III stopnia,wiec za dużo juz moja córa
          z niego nie uzyje.pozdrawiam
    • mamagocha Re: No i masz babo placek 06.05.05, 11:28
      Właśnie zjadłam trzy kawałki piernika w pilewie czekoladowej i wiecie co??

Moja Zuzia skacze jak po trampoliniesad(
      Czkawka Gigant

Chciałabym jej pomóc, zazdroszczę wam, że słodycze pomagają Waszym maleństwom.
      • guleranda Re: No i masz babo placek 06.05.05, 20:11
        Mi wcale słodycze nie pomgaja.Ale dzis tak sobie pomyslałam-może to jest
        tak:mam niski poziom glukozy,więc mała jest spragniona słodkiego.jak zjem cos
        słodkiego to ona zaczyna pić wody płodowe i dostaje czkawki.Wtedy sprawdzała by
        się teoria i ta,że jest to zalezne od niskiego poziomu glukozy i ta,że to po
        piciu wód płodowych.I kazdy ma swoje racjesmile))
        • aska0619 Re: No i masz babo placek 07.05.05, 20:31
          Czesc dziewczyny moja dzidzia tez ma czkawke i to nawet dwa razy dziennie.
          Troche sie martwilam, bo w pierwszej ciazy nie byla taka czesta. W tamtym
          tygodniu pytalam mojego lekarza i powiedzial mi, ze to bardzo dobrze,ze dziecko
          ma czkawke bo to oznacza, ze ma prawidlowo rozwiniety pien mozgu, który
          odpowiada za odruch polykania pokarmu.Wiec niech sobie dzidzia czka do woli.
          • jola-kropek Re: No i masz babo placek 08.05.05, 07:45
            ja optuje za wersja ze maluchy po prostu lubia slodkie i tak sie nalykaja tych
            wod plodowych po slodkosciach, ze maja potem czkwaki... moj ma zawsze po
            winogronach... a jem ich sporo, bo tak straaaaaaaasznie mi smakuja... i
            wystarczy doslowinie pare minut i czuje pyk pyk... a potem wiercipieta wierci mi
            dziury w brzuchu... smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka