delta.x 14.07.05, 12:58 Czy jecie? Bo różne są opinie na ten temat, ale ostatnio mi tak ochota przyszła, że nie umiem się oprzeć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocia_kotna Re: ser Camembert 14.07.05, 13:01 Własnie tego sera i surowego mięsa zabronił mi lekarz bo jest tam jakaś bardzo niebezpieczna bakteria. No może nie tyle jest co może być. Tak to wcinam wszystko oprócz fast foodów bo okazało się że nawet lody są robione nie z serwatki ale z łoju zwierzęcego. Uwierzycie????????? Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: ser Camembert 14.07.05, 13:03 ja jem - listeria jest tylko w serach z niepasteryzowanego mleka a w Polsce sprzedawane są tylko z pasteryzowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: ser Camembert 14.07.05, 13:05 Nie... w Polsce produkowane są tylko z mleka pasteryzowanego, a czy są sprzedawane tylko takie, to pewności nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
r.kruger Re: ser Camembert-jem 14.07.05, 13:11 kupuje polskie sery pleśniowe bo wiem że są z pasteryzowanego mleka-na forum mnie uspokojono jakiś miesiąc temu-nie mam zaufania do zagranicznych bo nie znam ich "norm" Odpowiedz Link Zgłoś
konefka29 Re: ser Camembert-jem 14.07.05, 13:22 Przeczytalam gdzies w inetrnecie, ze nie mozna i nie jadlam pzrez dwa miesiace. Potem spytalam sie swojego lekarza, a ten sie serdecznie rozesmial i powiedzial, ze to bzdura, bo gdyby tak bylo to we Francji wszystkie kobiety musialy by miec zakazona ciaze. Oczywiscie zdaza sie, ze takie bakterie znajda sie w serze, ale zdaza sie rowniez salmonella w lodach i mnostwo innych bakterii w produktach, przed ktorymi nie ma przeciwskazan. W zwiazku z tym jem wszystko co swieze i smaczne, oprocz uzywek i nadmiernej ilosci konerwantow. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: ser Camembert-jem 14.07.05, 13:25 Przeciez to nie problem zajrzec na sklad w zagranicznym serze i sprawdzic czy jest z pasteryzowanego mleka, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi72 Re: ser Camembert 14.07.05, 13:27 tak jak pisala kocia,nie wolno nam tego spozywac!ze wzgledu na bakterie ,ktora takze moze byc w surowych i wedzonych wedlinach i miesach. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś