Dodaj do ulubionych

KTG - b. sie martwie...

29.07.05, 21:21
czesc dziewczyny! juz od poczatku, gdy bylo u mnie robione badanie ktg to
serce dzidzi bilo strasznie szybko. zostalam dzis wyslana do innego lekarza
na badanie usg, ktore po niemiecku nazywa sie Doppelsonographie. sorry, ale
nie wiem jak to po polsku. chodzilo o to by sprawdzic, czy w dzidzi dobrze
krew przeplywa. po badaniu lekarz powiedzial mi, ze na tyle co jest mi w
stanie powiedziec chyba nic powaznego sie nie dzieje. a ja tak sie boje, bo
dlaczego to serduszko tak szybko bije. jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • gosia152 Re: KTG - b. sie martwie... 29.07.05, 22:14
      moze doppler?on sprawdza miedzy innymi czy serce jest prawidłowo zbudowane i
      czy nie ma przecieków
      • patoga Re: KTG - b. sie martwie... 29.07.05, 22:23
        Kurczę mojej dzidzi też szybko serducho bije, na ostatnim badaniu zrobiono mi
        ktg (głównie na skurcze) i położna mnie się pyta co ja tak się denerwuję,
        dziecięciu tak serducho wali jak szalone. Lekarz na wynik nic nie powiedział
        więc myślałam sobie że rzeczywiście to z moich nerwów (choć wtedy akurat byłam
        spokojna)
        Ale w sumie jak byłam wcześniej w szpitalu to podczas usg lekarz bardzo
        dokładnie przyglądał się serduszku, i na monitorze pojawiały się czerwone plamy
        czy to o takie badanie chodzi? Tam mi tylko powiedziano że wszystko dobrze a o
        rodzaju badania itd nic.
        • hautnah Re: KTG - b. sie martwie... 30.07.05, 13:37
          no wlasnie to takie badanie, gdzie widac serducho dzidzi na czerwono i zielono.
          • maggie2229 Re: KTG - b. sie martwie... 30.07.05, 17:17
            sluchajcie, naszym dzidziusiom/dzidziom szybciej bije niz nam i jest to
            normalne, moj lekarz mi to wytlumaczyl, bo za pierwszym razem jak uslyszalam
            tez sie wystraszylam;
            zauwazcie, ze tetno 150 jest normalne, a jak my bysmy takie mialy, to tragedia:-
            )
            nie martwy sie, jak bedzie cos nie tak, lekarz o tym poinformuje
    • majka.majka Re: KTG - b. sie martwie... 30.07.05, 18:06
      A jak szybko bije serce twojej dzidzi? Dopuszczalne jest do 180,(bo może być 2
      razy tętno mamy,a u mamy dopuszczalne jest do 90). Pod koniec ciąży powinno
      troszkę zwolnić do 140, tak właśnie jest w moim przypadku, ale skoro lekarz
      mówi, że jest ok, to chyba nie powinnaś się stresować, chyba, że jest powyżej
      180 to wtedy radzę jednak poszukać lepszego lekarza.
      Pozdrawiam (36 tydz. się zaczyna)
      • aniapatryk Re: KTG - b. sie martwie... 31.07.05, 14:40
        Mojej dzidzi bije serduszko 144, ale jak lekarz bardziej nacisnie aparatem USG
        to do 160 dochodzi, ale potem sie znow uspokaja
        • hautnah Re: KTG - b. sie martwie... 31.07.05, 17:16
          zeby sie sama uspokoic pojechalam dzis do kliniki i zrobili mi ktg i bylo okolo
          160. wysoko, ale jeszcze w normie. na szczescie! jestem troszke spokojniejsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka