estellle 15.09.05, 11:55 Zastanawiam się właśnie nad skurczami Braxtona-Hicksa. Miewacie je? Jeśli tak, to jak je odczuwacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
djenne Re: Skurcze B-H 15.09.05, 12:32 no ja chyba nie mam. nic nie czuje abu mi brzuch sie napinal... Odpowiedz Link Zgłoś
delta.x Re: Skurcze B-H 15.09.05, 12:49 A ja mam skurcze już od 5 miesiąca, takie twardnienie brzucha, bardzo nieprzyjemne uczucie, miewałam je nawet kilkanaście razy na dobę, odkąd zaczęłam zażywać magnez mam ich trochę mniej, teraz coraz częściej towarzyszy im lekki ból. W pierwszej ciąży zaczęły mi się dużo później, na pewno dopiero w trzecim trymestrze, a teraz niepokojąco wcześnie, ale tak podobno bywa w kolejnych ciążach. Bardzo ich nie lubię, czasem jak za dużo chodzę i jestem zmęczona to mam je co kilka minut, nie potrafię się wtedy ruszać, bo brzuch jest twardy jak kamień i każdy ruch powoduje nieprzyjemne wrażenia. Zapis ktg mam dobry jak na wiek ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
estellle Re: Skurcze B-H 15.09.05, 12:54 Ja się zastanawiam, czy to, co odczuwam, a raczej odczułam (ledwie trzy razy), mogę nazwać skurczami przepowiadającymi. Miałam je zawsze w nocy, niebolesne, ale nieprzyjemne odczucie, które przerywało mój sen. Coś jakby ktoś ściskał mój brzuch obręczą, do tego napięcie w pachwinach. Mam nadzieję, że to to, co myślę, a nie coś złego. Odpowiedz Link Zgłoś
goshas3 Re: Skurcze B-H 15.09.05, 12:54 ja mam bardzo rzadko. W zasadzie nie wiem czy to one twardnieje mi brzuch po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Skurcze B-H 15.09.05, 13:00 Ja mam rzadko i bezbolesne, ale biorę fenoterol. Delta! Wyczytałam,ze u wieloródek te skurcze są wcześniej i silniejsze. U mnie też się zaczęły zaraz po 20 tc, poprzednio po 25tc. Odpowiedz Link Zgłoś
asca25 Re: Skurcze B-H 15.09.05, 13:15 Mam twardznienie brzucha - nie przeszkadza mi to i nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
marcia81 Re: Skurcze B-H 15.09.05, 15:02 Te surcze B-H to wlasnie twardnienie brzucha, nie wierze ze nigdy tego nie odczulyscie i to jest oczywiscie bez bolesne, dopiero pozniej pod sam koniec ciazy moga zaczac bolec. Odpowiedz Link Zgłoś
swietlik111 Re: Skurcze B-H 17.09.05, 21:42 ja mam to już od dawna, ale do tej pory to twardnienie brzucha było całkiem bezbolesne i nie codziennie, albo raz na dzień tylko... teraz 34tc skurcze sa coraz wyraźniejsze i są już codziennie, nieraz sa trochę bolesne i trwają dość długo... ale myślę , że to normalne, w końcu do porodu coraz bliżej... )) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Skurcze B-H 17.09.05, 22:29 Mam od 23 tyg. Od poniedzialku kilkadziesiat razy na dobe, nieprzyjemne. KTG na szczescie ok. Odpowiedz Link Zgłoś