Dodaj do ulubionych

Do malina.majka!

12.10.05, 16:39
Wiem ze mieszkasz w Londynie tak jak ja i wlasnie mam do ciebie pytanie.Czy
twoje dziecko mialo szczepionke przeciw gruzlicy (BCG chyba)jezeli tak to w
ktorym tyg zycia i czy musialas sie o nia domagac czy nie? Z tego co wiem to
w polsce w pierwszym dniu zycia daja, wiec ja tez chce zeby moja Wiktoria
dostala.Za dwa tyg ide na pierwsza szczepionke i zapytam sie mojej health
visitor o ta szczepionke przeciw gruzlicy, ale nie wiem czy to nie za pozno,
czy moze lepiej jak pojde wczesniej?Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • malina.majka Re: Do malina.majka! 12.10.05, 17:00
      Witaj! My w sierpniu przeprowadzilismy sie z Londynu do Ashford (Kent) i tutaj
      rodzilismy.Maya ma dopiero 18dni i jeszcze nie miala szczepien,ale wczoraj byla
      u nas health visitor i dala jej ksiazeczke zdrowia-przepisze Ci jakie
      szczepienia i kiedy bedzie miala: 2months 1st diphtheria,Tetanus,Whooping
      Cough,Haemophilus influenzae(Hib),Polio,Men C a potem powtorki tych w 3 i 4 m-
      cu zycia Nastepnie 12-18months Measles,Mumps,Rubella(1stMMR) and 2nd at 3-5yrs
      A potem po 3 roku zycia ale to pewnie sama sie dowiesz...na koncu jest jeszcze
      zdanie,ze"niektore dzieci potrzebuja Hep B/BCG vaccines.jesli masz jakies
      watpliwosci przedyskutuj je z polozna lub HV" Jest jeszcze adres
      www.mmrthefacts.nhs.uk ale jeszcze tam nie zadladalam.To wszystko,co sama wiem:-
      ) Jak na razie walcze z bolacym brzuszkiem mlodej-pije sama herbatke
      koperkowauncertain A jak tam Londyn?Stesknilam sie juz za nim...wink Pozdrawiamy z
      Ashford,malina i maya
      • mloda25 Re: Do malina.majka! 12.10.05, 17:49
        Ta ksiazeczke zdrowia to ja tez mam i jezeli chodzi o inne szczepienia niz
        gruzlica to wiem kiedy one beda, ale zapytam sie mojej health visitor o ta
        gruzlice.
        W londynie nadal bardzo cieplo, ale dzisiaj pada deszcz. Mnie rowniez czeka
        przeprowadzka za dwa tygodnie z clapham common na west norwood i juz sie nie
        moge doczekac bo zmieniamy male mieszkanie na duze z ogrodem bo juz brakuje mi
        miejsca na tym malym flacie.
        U mnie bolacy brzuszek zaczal sie gdzies w 3 tyg zycia Wiktori, zaczelam
        stosowac Infacol i pomoglo, ale pomaga tylko jak sie go uzywa przed kazdym
        karmieniem (co 2,5 3 godz, bole minely jak reka odjal.Do tej pory daje jej ten
        Infacol profilaktycznie i wiem tez ze u mojej niuni bole brzuszka powodowal
        wszelaki nabial spozywany przeze mnie, wiec nic z nabialu nie jem nad czym
        bardzo ubolewam.Od tamtej pory niunia lepiej spi i jest pogodniejsza, potrafi
        przespac nawet 7 godzin w nocy!!
        Pozdrawiam
        Gosia
        • malina.majka Re: Do malina.majka! 12.10.05, 18:45
          Zyczymy wiec powodzenia na nowym mieszkankuwink Nosze sie z zamiarem kupienia
          Infacolu ale do pt sprobuje tej herbaty koperkowej,moze to tylko lekkie
          wzdecia a nie kolka bo mloda uspokaja sie jak ja nosze lub przystawiam do
          piersi.U mnie health visitor bedzie nast razem 02.11 wiec tez zapytam o te
          szczepionke.Sprobuje tez zapytac mamy5plus-mam z Nia kontakt,wiec pewnie
          doradzi.Tymczasem pozdrawiam,Malina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka