Dodaj do ulubionych

SKANDAL!! 80 zł za badanie na grupę krwi!

13.10.05, 10:20
Własnie mnie załamali. Dziewczynki ile wy płaciłyście, bo ja chodze do gina
prywatnie a w moim miescie nie dam się dotknąć żadnemu lekarzowi! I bez
skierowania z tut. poradni K musze zapłacić 80 zł, chociaż mój mąż jest
honorowym krwiodawcą!
Obserwuj wątek
    • agness25 Re: SKANDAL!! 80 zł za badanie na grupę krwi! 13.10.05, 10:29
      no fakycznie dużo.Ja za wszystkie badania tj.morfologia, mocz, glukoza we krwi,
      toksoplazmoza, gr.i rh krwi zapłaciłam 75 zł.
      • zebra51 Re: SKANDAL!! 80 zł za badanie na grupę krwi! 13.10.05, 10:38
        Na szczescie mam wszystkie badania za darmo. Chociaz ustalenie grupy krwi za 80
        zł, to tez mi sie wydaje drogo.
        W jakim mieście robiłaś?
        • martka.b Re: SKANDAL!! 80 zł za badanie na grupę krwi! 13.10.05, 10:46
          Jeszcze nie robiłam, bo 15 km stąd w szpitalu to badanie kosztuje 40 zł.
          Dziewczyny trzymajcie mnie, bo mnie coś trafi. Nie dość, że przyszło mi tu
          mieszkać i nie mogę się z tym pogodzić, nie dość, że tu sami rzeźnicy nie
          lekarze, to jeszcze ile sobie liczą za "usługę". Po co ja bulę te składki??
          Miało nie być rejonizacji, a ze skierowaniem od mojego gina badanie mogę sobie
          zrobic ponad 100 km stądsad
    • mika113 Re: SKANDAL!! 80 zł za badanie na grupę krwi! 13.10.05, 11:54
      2 tyg temu bylam u mojej ginekolog (do ktorej chodze "od zawsze"), prywatnie
      oczywiscie. Dostalam skierowanie na badanie: morfologia, mocz, grupa krwi,
      tokso, cukier normalny + po glukozie. Poszlam do mojej rejonowej panstwowej
      przychodni, zeby sie dowiedziec o badania, no bo skoro jestem ubezpieczona,
      jakas podstawowa opieka medyczna nalezy mi się jak psu zupa, a tu mi mowia, ze
      ze skierowaniem od prywatnego gina wszystkie usługi są pelnoplatne.
      Zdenerwowałam sie, bo co miesiac czesc mojej pensji zasila NFZ, do tego
      odciazam panstwowego ginekologa i lecze sie prywatnie, i na dodatek musze
      zaplacic za badania!!! Poinformowano mnie, ze moge isc do mojej doktor
      rodzinnej i od niej uzyskac skierowanie na badania. Problem w tym, ze owa pani
      doktor jest na zwolnieniu, a pozostali lekarze w przychodni maja nadmiar
      pacjentow, wiec pewnie mnie nie przyjma, bo nie jestem chora sad W akcie
      desperacji pojechalam wiec dzis do owej panstwowej przychodni, zeby zrobic
      badania, bo w sumie mimo wszystko wychodzilo sporo taniej niz w laboratorium
      prywatnym. To co zobazcylam przeroslo moje najsmielsze oczekiwania: w kolejce
      klebilo sie ze 100 osob (moze wiecej), glownie staruszkow, w pomieszczeniu
      duszno & smierdzaco. Brrrrrrrrrr.... Wiec obrocilam sie na piecie, no i poszlam
      do prywatnego. Zabulilam 200 zeta!!! Kulturalnie, bez kolejki, sympatycznie,
      wyniki dzis. Tylko do jasnej i ciezkiech cholery, co sie dzieje z moimi
      skladkami zdrowotnymi, skoro ja ich nie wykorzystuje, bo nie choruje?????
      • myszka_25 Re: SKANDAL!! 80 zł za badanie na grupę krwi! 13.10.05, 12:05
        ja mimo ze mialam skierowanie z prywatnego gabinetu to zaplacilam jedynie za
        grupe krwi i to 22 zl:!!!!!!!!!ja nie wiem dlaczego u was tak drogo!
      • 1979ju grrrr... 13.10.05, 12:12
        Ja za grupę płaciłam 35 zł, ale oboje robiliśmy zatem 70 zł. Też chodze
        prywatnie do gina, dał mi wykaz badań i powiedział, zebym skorzystała z NFZ, bo
        na pewno część badań zrobię za free. Zatem mimo okropnych mdłości polazłam do
        lekarki rodzinnej - nie byłam chyba u niej z rok. Umówiona na konkretną godzinę,
        weszłam oczywiście prawie godzinę później, wiec już szlag mnie trafił na
        wstępie... Powiedziałam jej co i jak a ona z łaską dała mi skierowanie na
        morfologię, siczki i glukozę. Nawet na WR nie dostałam... moja wściekłość
        sięgneła zenitu, bo gdybym faktycznie korzystała z jej pomocy co tydzień...
        Resztę badań musiałam zrobić prywatnie za... 200 zł, ale fakt kultura i wyniki
        na cito niemalze. Co miesiąc mam robic morfologię + siczki, więc dowiedziałam
        się ile to kosztuje prywatnie 22 zł. Więc mając na uwadze to ile mam sie
        naczekać, zeby łaskawie dostac skierowanie na NFZ, zjeść nerwów, chyba odejme od
        gara i będe robić prywatnie. Jestem zła, ze będąc w ciąży, mojej upragnionej
        ciąży, płacąć te cholerne składki nie mam zagwarantowanych podstawowych badań,
        na ludzkim poziomie obsługi.

Pozdrawiam, Asia - 10 t.c.
        • monisku32 Re: grrrr... 13.10.05, 12:53
          ja wykupilam sobie w 2004 roku opieke medyczna premium i mam abonament w lux
          medzie - place 59 zl miesiecznie i mam dostep do wszystkich lekarzy, badan itd.
          po roku od wykupienia ubezpieczenia jest pelna opieka ciazy - poczekalam i
          mam smile prywatnie, bez dodatkowych kosztow (wciaz place 59 zl miesiecznie), mam
          badania, usg, wizyty o gina, no i u internisty jesli potrzeba czy innych
          lekarzy (chodzilam np. do dermatologa i ortopedy) - polecam bardzo - zero
          czekania, mila obsluga, no i koszty minimalne (na zus z mojej umowy o
          wspolprace daje tylko 150 zl miesiecznie - nie chce dziada pasc, reszte kasy
          mam na umowe o dzielo) - polecam - www.opiekamedyczna.pl/indywid_253.htm
          (teraz podrozalo i jest 69 zl miesiecznie - mam zamiar tak samo ubezpieczyc
          dziecko i chodzic do lux medu do pediatry)
          • zebra51 Monisku 13.10.05, 13:08
            Super oferta. Ja mam karte do medicoveru, na szczescie oplaca mi ja firma, ale
            jesli mialabym taka koniecznosc, to tez bym ja wykupila. Kosztuje ok.100zł/m-c.
            niby troche jest, ale jak policzyc wizyty i badania, ktore robia, oplaca sie.
            Jedyna roznica, ze dziecko jest "gratis" smile Bo wspolmalzonka juz nie chca
            leczyc.
            • monisku32 Re: Monisku 13.10.05, 16:06
              czesc Zeberko fajnie masz, ze dziecko gratis wink musze mojego M. zapytac, jak u
              niego jest - firma mu placi za Medicover, moze mozna podpiac baby ...?

zobaczymy, na razie chcemy sprawdzic, czy nam sie oplaci jego pojscie na
              tacierzynski (ja mam umowe o wspolprace i potem umowy o dzielo, wiec nie moge
              isc na macierzynski) - bylby z nami w domu, a kasa wplywalaby normalna - to
              jest na razie moja koncepcja, bo nie wiem jeszcze jak to jest z
              tacierzynskim... ktos wie?
          • 1979ju monisku32... 13.10.05, 14:20
            Poczytałam tą stronkę opieka medyczna i jestem żywo zainteresowana, gdyż oprócz
            badań robie jeszcze co miesiąc hormony tarczycy, chodze do okulisty co jakis
            czas.... Czy ja dobrze zrozumiałam: za te 69 zł masz bezpłatne wizyty u
            specjalistów oraz diagnostykę - tzn. badania?? Czy jest jakiś limit, ze w
            miesiącu mozesz skorzystac tylko np. z 2 wizyt, albo wybranych badań?
            Jest jeszcze tańsza wersja za 49 zł, ale tylko doczytałam, ze różnią się
            konsultacja prywatna specjalisty w trakcie pobytu w szpitalu, tak??
            Proszę o pomoc. Dzięki.

Pozdr, Asia - 10 t.c.
            • monisku32 Re: monisku32... 13.10.05, 16:01
              Asiu, nie ma zadnych limitow wizyt. W sprawie pakietu najlepszego dla Ciebie
              powinnas skonsultowac sie z nimi - na tej stronie jest telefon i mejl. Ja wiem,
              ze to wyglada nieprawdopodobnie, ale naprawde dziala smile korzystam od lutego
              2004, wszystkie wizyty i badania (krew, rtg, mocz, usg, cytologia) robilam w
              ramach ubezpieczenia, bez limitow, nawet bete robilam w ramach. Przysluguje mi
              tez wizyta domowa (chyba dwie w roku, nie wiem, nie potrzebowalam). Nie ma w
              tym dentysty i fizykoterapii (jest 15 proc. znizki). Zadzwon i umow sie. Nie
              wiem, jak jest z ciaza na starcie, ale warto sprawdzic na pewno! Pozdrawiam
              • 1979ju Re: monisku32... 13.10.05, 16:33
                Dzięki bardzo. Naprawdę, trudno az w to uwierzyć. Informacje telefoniczną maja
                do bani, ale gość dał namiar na osobę, która zajmuje się tymi ubezpieczeniami w
                Lublinie. Zatem chyba zawdzonię i umówie się, zeby pani co nieco mi
                poopowiadała. Bo przeliczając, to mi sie to by bardzo opłacało, zamiast wydawać
                ok. 200 zł miesięcznie chodząc prywatnie do Luxmedu. Jak już będę po rozmowie,
                to napisze jak to dokładniej wygląda.

Pozdr, Asia - 10 t.c.
                • 1979ju Re: ubezpieczyłam się... 19.10.05, 19:13
                  Słuchajcie, to wszystko prawda. Ja wybrałam opcje komfort plus, niestety na gina
                  i usg mam 15% zniżki w Luxmedzie, nie mam tego bezpłatnie, bo musiałabym rok
                  wczesniej się uzbezpieczyc by na to sie załapać. Poza tym jeżeli nie ma się
                  jakichś chorób przewlekłych typu sercowego, łuszczyca, astma, cukrzyca (i in.
                  wymienione w polisie) to wizyty i badania sa bezpłatne, nawet te specjalistyczne.
                  Nie wiadomo jeszcze jak zawalifikuje się moja niedoczynność tarczycy, ale raczej
                  też będzie bezpłanie: wizyty + hormonki. Będę miała rozmowę z lekarzem rodzinnym
                  w Luxmedzie, taki wywiad, który wyklucza choroby przewlekłe występujące przed
                  ubezpieczeniem się. Raz do roku bezpłatna konsultacja stomatologiczna i 15%
                  zniżki na ewentualne leczenie.
                  Ale np. morfologię i analizę moczu mam też za free, pomimo iż jestem w ciąży.
                  Reszta specjalistów za darmo, bo innych schorzeń nie mam. Zobaczymy jak będzie
                  się sprawdzać to ubezpieczenie. Można je zerwać w dowolnej chwili, bez konsekwencji.

Pozdr, Asia - 11 t.c.
    • agus-ka Re: SKANDAL!! 80 zł za badanie na grupę krwi! 13.10.05, 13:29
      Mnie też NFZ załamuje lekko. Po pierwsze wszystkie wizyty sa kontraktowane w
      godzinach mojej pracy. Byłam dwa razy u gin własnie z NFZ, tylko trzy badania
      przy jednej wizycie mógł mi przepisać. Za USG musiałam zapłacic inaczej
      musiałabym się zapisac na kolejny termina, a w końcu nie chcę przesadzać, mój
      szef ma i tak sporą cierpliwość do moich wyjśc z pracy. Na kolejki do badań
      krwi na szczęście nie narzekam, zwykle jest tylko kilka osób, a ponieważ jest
      to tak naprawdę prywatna przychodnia (z kontraktem z NFZ) to w sumie dośc
      szybko sa wyniki.
      Na szczęście od listopada będe miała kartę z PZU uprawniającą do prywatnych
      wizyt i badań, czyli w normalnych godzinach (czyt. po pracy). Wcześniej miała
      kartę Medicover, ale firma nam zlikwidowała, teraz mam możliwośc kupienia innej.
    • arsen1983 Re: SKANDAL!! 80 zł za badanie na grupę krwi! 13.10.05, 16:27
      U NAS 25 sOSNOWIEC

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka