Dodaj do ulubionych

koniec karmienia piersią..

08.11.05, 14:47
czy aby zakończyc karmienie piersią trzeba brac jakies leki czy samoistnie
przejdzie?
od początku miałam problem z pokarmem dlatego zaczelismy dokarmiac maksia..
teraz mam mleka jak na lekarstwo-odciagam 2 razy dz. po 15-20ml- dlatego
wydaje mi sie to bez sensu i chciałabym z tym skończyc.
zabrzmiało smutno..
pozdro
Obserwuj wątek
    • kulusia Re: koniec karmienia piersią.. 08.11.05, 16:16
      a mioze jeszcze nie warto rezygnowac?
      nie masz jakiejs dobrej poradni laktacyjnej kolo siebie?wiem, ze kobitki czasem wracaja dokarmienia, nawet gdy juz zupelnie straca pokarm, wiec moze sie uda...
      a jak nie, lub jezeli po prostu juz podjelas decyzje, to mozna albo brac leki, albo po prostu odciagaj coraz mniej i chlodz piersi po odciagnieciu-powinien sam zaniknac..
      ale moze jeszcze warto poprobowac....?
      pozdrawaim nie zaleznie od decyzji
      kulka
    • ninjo Re: koniec karmienia piersią.. 08.11.05, 17:51
      ja mialam identycznie (oprocz tego, ze ja nie moglam karmic piersia i od
      poczatku sciagalam mleko laktatorem i karmilismy butelka). Mniej wiecej po
      miesiacu drastycznie mi spadla ilosc pokarmu a ostatnio sciagalam tak jak Ty ze
      2 razy dziennie po 20ml.
      Tez zdecydowalam sie zrezygnowac calkowicie 1,5 tyg. temu i od tego czasu po
      prostu odciagam coraz rzadziej - najpierw raz na dzien, teraz raz na 2 dni - i
      mam juz tylko ostatnie krople. Troche sie balam problemow, poniewaz wczesniej
      przeszlam zapalenie piersi, ale jest ok.
    • nie_zapominajka1 Re: koniec karmienia piersią.. 09.11.05, 09:51
      Jeśli jeszcze się wahasz, zastanów się, nawet w tej ilości, którą ściągasz są
      cenne przeciwciała i karmienie ma sens. Może masz jakąś poradnię laktacyjną w
      pobliżu i porozmawiasz na temat powrotu do karmienia naturalnego.

Jeśli jesteś zdecydowana na zakończenie to po prostu ściągaj coraz mniej
      mleczka, tylko tyle, aby piersi nie były nabrzmiałe i twarde. Każdego dnia
      ściągnij coraz mniej.
      Powiem Ci jak ja kończyłam karmienie pierwszej córy - omijałam jedno karmienie,
      bez dodatkowego ściągania pokarmu, po 2-3 dniach w porze tego karmienia już nie
      miałam nabrzmiałych piersi.
    • miodzio_k A może spróbuj tego 09.11.05, 15:34
      I umnie zaczęło brakować pokarmu, mój błąd zaczełam Julii dawac butle, teraz
      karmimy mieszano, ale kupiłam w aptece granulki homeopatyczne Ricinus Communis 5
      ch i je biorę pod język 3X5 granulek. Ważne aby zachowac 30 min odstępu poiędzy
      jakimkolwiek piciem jedzeniem a nawet myciem zębów PREZD i PO zażyciu granulek.
      Mi pomaga. Spróbuj może warto skoro ci zależy podtrzymać laktację.
      Pamiętaj jednak ze jakąkolwiek podejmiesz decyzję będzie ona dobra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka