Dodaj do ulubionych

Ssie kciuka!!

09.11.05, 14:03
No wlasnie,moja coreczka zaczela ssac kciuka od paru dni i nie wiem co mam z
tym zrobic.Wiem ze to niedobrze i lepiej juz by bylo gdyby ssala smoka, ale
smoczka toleruje tylko jak jest glodna,albo bardzo zmeczona i to nie
zawsze.Czy ktoras z was miala ten problem i jak go rozwiazalyscie?
Ma 2 m-ce i 2 tyg.
Obserwuj wątek
    • patoga Re: Ssie kciuka!! 09.11.05, 19:57
      Moja córa wprawdzie jeszcze kciuka nie ssie ale zaczyna pchać już łapki do buzi.
      Odkrywa poprostu że je ma, a jak dobrze trafi i zassie to się tym sposobem
      uspokaja. Monia czasami uda się wepchnąć ale nie na długo to pomaga bo wypluwa.
    • chelis Re: Ssie kciuka!! 09.11.05, 21:48
      Hej, nie chcę się wymądrzać, ale wydaje mi się, że to wcale nie jest nic złego,
      że dziecko ssie kciuka, szczególnie że tu nie można jeszcze mówić o jakimś
      przyzwyczajeniu bo przecież nasze maluszki są jeszcze malutkie.
      Moja córeczka też lubi wkładać paluszki do buzi, a nawet całą piąstkę, jak jej
      się uda - to takie chyba odkrywanie swojego ciałka. Myślę, że to nawet lepiej
      niż ssanie smoczka, przynajmniej na razie...
      Tylko trzeba uwazać, że łapki były czyste smilesmile
      • hanna26 Re: Ssie kciuka!! 09.11.05, 23:43
        Moja maluszka również ssie kciuka, ale dla mnie nie jest to żaden problem, a
        wręcz przeciwnie: powod do radości. To oznacza przecież kolejny etap w jej
        rozwoju. Ona właśnie odkryła, że ma kontrolę nad rączką, która może służyć za
        zabawkę.
        Smoka nie lubi, podobnie jak starsza siostra, i ja jestem z tego powodu
        bardzo zadowolona.
        Pamiętam, jak nasza starsza córeczka (obecnie 2 i 7 msc.) odkryła po pewnym
        czasie, że stópki też moga służyć do zabawy. I że palce nóg są tak samo ciekawe
        i warte possania. To dopiero była zabawa, obserwować jej wysiłki! Ciekawa
        jestem, kiedy maleństwo odkryje swoje stópki.
    • ninjo Re: Ssie kciuka!! 10.11.05, 10:05
      Rowniez uwazam, ze nie masz powodu do smutku. Ja sie bardzo ucieszylam, kiedy
      Natalka zaczela ssac kciuka. Jest to dla dziecka uspokajacz. Jeszcze w lonie
      matki ssaly kciuka i potrzebuja tego rowniez po urodzeniu. Moja mala niestety
      nie chce dac smoka, ktory bylby na tym etapie wygodniejszy, bo jeszcze lapka
      nie zawsze trafi do buzi. Ale jak juz sie uda jej trafic widac, jak sie od razu
      uspokaja.
      Ssanie kciuka zaczyna byc problemem, jezeli dziecko ma kilka lat (powyzej
      trzech) i nie chce sie oduczyc.
    • asmi7 Re: Ssie kciuka!! 10.11.05, 12:07
      Mój synek też od dłuższego czasu ssie kciuka. Podoba mu się to bardziej niż
      ssanie smoczka.
      Troszkę mam w związku z tym dylematów. Intuicyjnie wydaje mi się, że ssanie
      kciuka jest dobre, "rozwojowe" (dziecko bada swoje ciało). Poza tym samo
      kontroluje tę czynność - ssie kiedy chce, przestaje, kiedy nie czuje takiej
      potrzeby.
      Pediatra natomiast zasugerował, że powinnam wyciągać mu łapki z buzi i dawać
      smoczka, bo później trudniej odzwyczaić od ssania kciuka niż od ssania smoczka.
      Ale zufam chyba bardziej swojej intuicji...
      • ninjo Re: Ssie kciuka!! 10.11.05, 23:10
        tak to niestety jest - co pediatra, to inna opinia. Akurat moja pediatra na
        wizycie jak mala miala okolo 2 tygodni sama wlozyla jej piastke do buzi i w tym
        momencie Natalka sie nauczyla ja ssac! Wczesniej tego nie robila.
        Tez 2 polozne mowily mi, ze ssanie kciuka jest bardzo pozytywne dla dziecka.
        Spotkalam sie tez z bardzo roznzymi opiniami, do kiedy ssanie kciuka jest
        nieszkodliwe, np.: do 3 miesiecy, do 6 miesiecy, do roku, do 3 lat i w jednej
        ksiazce przeczytalam, ze nalezy interweniowac dopiero jak pieciolatek wciaz
        ssie kciuka!!! Ale w to, to juz nie chce mi sie wierzyc... wink
    • asmi7 Re: Pochwała ssania kciuka (wg Tracy Hogg) 10.11.05, 12:12
      A to fragment z "Języka niemowląt". Dość przekonywujący, prawda?

"Pochwała ssania kciuka

Ssanie palców jest ważną formą stymulacji oralnej i zachowania
      samouspakającego.
      Nawet płód ssie kciuk. Po urodzeniu niemowlęta zaczynają ssać kciuki lub inne
      palce dłoni w nocy, zazwyczaj wtedy, gdy nikt ich nie widzi.
      Rzecz w tym, żenasze własne negatywne skojarzenia z ssaniem palca wpływają na
      nasze opinie. Być może byliśmy w dzieciństwie karani lub zawstydzani, kiedy to
      robiliśmy.
      Może któreśz rodziców „dało nam po łapach”, nazywając tę naturalną czynność
      nawykiem”.
      Czy to się komuś podoba, czy nie, faktem jest, że ssanie jest głównym zajęciem
      niemowląt, jest to więc coś, do czego powinniśmy je zachęcać.
      Bądźmy obiektywni czynność ta to pierwszy krok w kierunku kontrolowania
      własnego ciała i emocji.
      W chwili gdy niemowlę odkrywa, że ma kciuk oraz że jego ssanie może poprawićmu
      samopoczucie, uzyskuje poczucie kontroli nad własnym ciałem i jest to jego
      wielkie osiągnięcie.
      Smoczek może również przynieść ulgę, kontroluje go jednak wielka osoba, no i
      można go zgubić. Własny kciuk jest zawsze na swoim miejscu; zawsze też daje
      sięwłożyć do ust i wyjąć, wedle życzenia.
      Zapewniam Państwa,; wasze dziecko przestanie ssać kciuki, kiedy do tego
      dojrzeje."
      • mloda25 Re: Pochwała ssania kciuka (wg Tracy Hogg) 10.11.05, 14:55
        Dzieki dziewczynki,uspokoilyscie mnie narazie.W takim razie pozwole mojej
        Wiktorii ssac kciuka do woli, tylko kiedy dziecko powinno przestac ssac tego
        kciuka,Tracy Hogg zapewnia ze przestanie, ale kiedy?Moze wiecie?
        Moja kuzynka ssala kciuk pare dobrych lat, no i ja chcialabym ewentualnie tego
        uniknac, bo jak juz jedna z was napisala smoczka mozna wyrzucic,a kciuka
        niestety nie, a nie chce zeby pozniej moja corka miala znieksztalcony palec
        albo wade zgryzu.
        Dziewczyny jak wiecie w jakim wieku dziecko powinno zaprzestac ssanie kciuka to
        napiszcie?
        Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka