Dodaj do ulubionych

Ktoś wynajmuje mieszkanie?

06.02.06, 22:12
Bo jestem ciekawa jakie są koszty. Wynajem plus rachunki i co tam jeszcze? Jak
jest u Was?

Musimy się wynieść od teściów bo niedługo zwariuje ale najpierw musze zrobić
rozeznanie. Zapewne będziemy szukać czegoś niewielkiego bo jaka przestrzeń
potrzebna parze z dzieckiem. Do tej pory gnieździmy się w jednym malutkim
pokoiku więc będę szczęsliwa gdy będziemy mieli dwa małe - córe bym umieściła
w osobnym.

Ma to być rozwiązanie tymczasowe bo chcielibyśmy w końcu kupić własne mieszkanie.

Dzisiaj teściu znowu numer odwalił - dziecko się rozpłakało co mu
przeszkadzało w oglądaniu telewizji, podgłośnił więc TV dosłownie na cały
regulator. Nienormalny człowiek!
Do tego został zwolniony i siedzi w domu non stop.

Jak już mi się zaczęło układać z teściową to się spaprało z jej mężem...
Obserwuj wątek
    • maja2105 Re: Ktoś wynajmuje mieszkanie? 06.02.06, 22:56
      Zależy gdzie mieszkacie. My mieszkamy w Poznaniu, atu ceny sa dużo wyższe niesz
      w innych miejscowościach. za dwupokojowe mieszkanie to muszici mieś tak ok1200
      ale to w nowym budownictwie( z czynszem, opłatami za wodę...), są też tańsze
      900, ale pewnie w takich jest dużo do roboty(okna nieszczelne...), a tak tylko
      wnosicie mebelki i mieszkacie.
      przynajmniej my tek mieliśmy, a cha i w tych mowych jeste mały czynsz ,
      płaciliśmy 178 zł = co dwa miesiąca za prąd i gaz ok 100 zł.
      • kika_kika Re: Ktoś wynajmuje mieszkanie? 06.02.06, 23:06
        za prąd 100zł co 2 miesiące??? łomatko jakbym chciała, dziś przyszedł rachunek
        z enei crying 350zł za 2 miechy crying(( - fakt, nie mam gazu ale przeciez nie pieke
        codziennie pieczeni i 3 ciast....

a co do innych kosztów... to faktycznie wbrew pozorom taniej wychodzi nowe
        mieszkanie, nie wiem ile liczą sobie właściciele ale czynsz faktycznie jest
        niższy no i... warunki lepsze - okna szczelne, ładna architektura - zazwyczaj
        jakiś piasek dla dzieci w piaskownicy no i czysto.
        W blokowiskach kiedyś wynajmowaliśmy - poznan - 2 pokoje - 48m - z mediami
        wychodziło nam 1200zł... maaaaaaasakra sad dużo mniej wychodzi nam opłacanie
        raty i opłat w swoim mieszkaniu - no... super byłoby bez tego prądu.... wink
        • smeagoul Re: Ktoś wynajmuje mieszkanie? 07.02.06, 09:47
          My wynajmujemy w Gliwicach kawalerkę,wieżowce 8 piętro- 33 m2 z wnęką- gdzie
          mamy łóżeczko i rzeczy dzidzi osobną kuchnią i łazienką , zamykaną klatką(na
          każdym piętrze) gdzie spokojnie trzymamy wózek oraz z ogromnym balkonem. płacimy
          za wynajem(w tym czynsz i ciepła woda)530zł za gaz 18,30 co 2 m-ce a za prąd
          63,00 za 2 miesiące- w sumie narazie nam ta przestrzeń wystarcza i wcale nie
          jest jakoś ciasno- mały jeszcze w łóżeczku- jak zacznie raczkować i chodzić to
          będzie gorzej. My jenak chcemy kupić coś swojego ale to wiąże się niestety z
          kredytem mieszkaniowym.chyba w okolicach wakacji coś w tej sprawie zrobimy.
          im.bobasy.pl/f/d/51477.jpg
    • sylwia_zi Re: Ktoś wynajmuje mieszkanie? 07.02.06, 00:33
      Warszawa, nowe budownictwo - 800 do łapy włascicielom, do tego czynsz ok.250 zł
      i rachunki - woda, prąd, kaloryfery (liczone osobno) i telefon - za wszystko
      zamykam się 1150 - 1200, ale z telefonu nie korzystam, sam abonament.
      Mam dwa pokoje 45 m i co najlepsze - dwa balkony jeden 8, a drugi 9 m.
      Mieszkamy dwie.

Ale i tak biore kredyt i kupuję własne. Jakieś 100 zł bede miala w kieszeni to
      lepiej płacic już na własne niż komuś w kieszeń.

Coś jakaś ustawa ma być, że Państwo połowę odsetek będzie spałacać za kredyt, a
      rata ma być max 500... Słyszał ktos cos o tym? rodzice do mnie z rewelacjami
      dzwonili a ja tv nie oglądałam dziś... i to na pewno nie jest tbs.
    • annairam Re: Ktoś wynajmuje mieszkanie? 07.02.06, 07:58
      Też w Poznaniu, stare budownictwo, za wynajem w prywatnej kamienicy (w stanie
      średnim duży pokój z łazienką) tylko 300 zł, za to ogrzewanie na prąd. Fatalne
      rozwiązanie... Temperatura w mieszkaniu w zimie max. 16 - 17 stopni (Kruszyna w
      trzech warstwach...ale na szczęście nie choruje) i rachunek za 2 miesiące 700
      zł. Do tego woda, gaz, śmieci czyli wychodzi bardzo dużo jak na takie warunki.
      Niepolecam. Też myslimy o przeprowadzce... Jeśli będziesz szukać w kamienicy to
      tylko z ogrzewaniem gazowym i szczelnymi oknami (tzn. nowymi a nie osświeżanymi
      wink). Pozdrawiam.
    • patoga Re: Ktoś wynajmuje mieszkanie? 07.02.06, 18:34
      Dzieki dziewczyny za informacje.
      Zabieram się za poszukiwania, tylko czy tak prosto będzie znaleść to mieszkanko.
      Słyszałam że niechętnie wynajmują parom z dzieckiem uncertain
    • gocha34 Re: Ktoś wynajmuje mieszkanie? 08.02.06, 10:15
      My dajemy 200 właścicielom do tego czynsz 320,gaz ok 100 na 2 miesiące,energia
      ok 80/miesiąc, telefon.Jakoś da się żyć.Chcemy kupić coś większego w przyszłym
      roku.Teraz mamy 40m.kw -2 pokoje,kuchnia ,jasna łazienka.My dogadaliśmy się z
      właścicielami ,że w ramach odstępnego wstawiliśmy nowe okna i drzwi ,bo była
      ruina.Mieszkamy już tu 4 lata i jest ok.W większych miastach odstępne jest na
      pewno dużo wyższe.
      • justin301 do sylwii-zi 08.02.06, 19:13
        Napisz do mnie na priva, moze będę miała dla ciebie propozycję?
        • kaliaa Re: do sylwii-zi 08.02.06, 20:08
          my w pruszkowie wybnajmujemy dwa pokoje w bardzo ladnej kameralnej kamienicy za
          850 zl do tego placimy dodatkowo za prad i wode oraz internet 35 zl i zamykamy
          s9ie co miesiac w 1000 zl.
          Ale zaczelismy rozgladac sie za wlasnym mieszkaniem i od jutra rozpoczynamy
          starania o kredyt smile
          Mam nadzieje ze w ciagu najblizszych dwoch miesiecy wprowadzimy sie do wlasnego
          lokum smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka