mala67 15.02.06, 11:26 ale mam schize... zbil mi sietermometr w lazience i sama zbieralam rtec(nie bezposrednio palcami), a teraz mam schize ze przeniknela do mleka i malej cos sie stanie moze sie komus juz cos takiego przytrafilo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sasza71 Re: zbity termometr 15.02.06, 11:37 spokojnie, nie nakręcaj się,nic złego nie przytrafi sie am z tego powodu pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
magmulka Re: zbity termometr 15.02.06, 11:40 Na pocieszenie mogę Ci powiedzieć, że od dawna nie stosuje się rtęci w termometrach. No chyba, że się mylę. Moja wiedza pochodzi od mamy, która dowiedziała się od pielęgniarek, bo kiedyś jechałam na płukanie żołądka jako 4-latka. Przegryzłam termometr naśladując mierzenie temperatury z programu "Klinika zdrowego człowieka" ;-/ i już wtedy tak było. Swoją drogą to sprytna byłam, że mnie nikt wtedy nie przyuważył pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: zbity termometr 15.02.06, 15:02 Niestety większość szklanych termometrów nadal ma rtęć. Łatwo ją poznać bo tworzy takie uciekające kuleczki. Chciałam kupić termometr z inną cieczą i pani w aptece powiedziała, że stanowią one śladową część sprzedawanych termometrów. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaela Re: zbity termometr 15.02.06, 12:45 Ja dwukrotnie pobilam termometr na poczatku ciazy, tez sie denerwowalam. Nie wiem czy faktycznie rteci juz nie uzywaja-bo mi to jednak na rtec wygladalo-ale taka ilosc, przy zachowaniu ostroznosci na pewno nie zaszkodzi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś