Dodaj do ulubionych

łóżeczka: drewniane czy kojec

07.03.06, 16:40
co polecacie?
Obserwuj wątek
    • dollores1 Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 07.03.06, 18:10
      Ja mam łóżeczko drewniane(z wyjmowanymi szczebelkami), duży kwadratowy kojec
      oraz łóżeczko turystyczne.
      Moim zdaniem do codziennego użytku zdecydowanie najlepsze jest łóżeczko
      drewniane.

Kojec ma twardą podłogę, więc nie wyobrażam sobie żeby moje dzieko w nim spało
      na codzień.
      Służy on do zabawy, do zapewnienia poruszającemu się dziecku bezpieczeństwa,
      gdy musisz na chwilkę wyjść z pokoju.

Łóżeczko turystyczne mam z usztywnianym materacykiem, dwupoziomowe, z odpinanym
      bokiem.
      Ale ono też moim zdaniem nie spełnia funkcji normalnego łóżeczka. Ten materac
      jest dzielony na części żeby można było go zwinąć do torby. Te przerwy w
      materacyku są odczuwalne nawet po położeniu na niego kocyka.
      Oczywiśe można dokupć standardowy materac, ale podobno wtedy dziecko poci się i
      łatwiej odparza (zwłaszcza latem) bo pod materacem jest przecież
      nieprzepuszczający powietrza materiał.
    • olciamaz Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 07.03.06, 22:12
      Ja na poczatku bylam nastawiona na łozeczko turystyczne, zeby sie dzidzi
      raczki/nozki nie wkrecily , zeby sie nie poobijala itd. Ale w miare uplywu
      czasu stwierdziłam ze takie łóżeczko nie jest zbyt stabilne. Zbyt mocno sie
      chwieje.
      Drewniane jest stabilne, mozna porzadny materacyk do niego wlozyc a to
      najwazniejsze.
      (ale i tak turystyczne musze kupic, bo do dziadków mam 300km smile
      Pozdrawiam!
    • agnes3131 Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 08.03.06, 11:29
      My zdecydowaliśmy się na turystyczne. Kupiłam do niego materac gryczano-
      kokosowy, który jest antyalergiczny, przeciwpotowy itp. Moje jest stabilne, a
      do tego ma płozy do bujania, które bardzo fajnie delikatnie bujają. Jest to
      dla mnie wazne, bo nie zamierzam wnosić na 4 piętro wózka, żeby w nim usypiać
      dzidzię. No i ma tez kółka więc bez problemu mogę przesunąć je np do drugiego
      pokoju, żeby dziecko było przy mnie. Napewno też dziecko nie poobija się. No i
      na wyjazdach dziecko będzie mogła spac w swoim łóżeczku, do którego będzie
      przyzwyczajone.
      • matie31 Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 08.03.06, 11:33
        Jakiej firmy i jaki model kupilas? Tez kupujemy turystyczne. Prawdopodobnie
        Arti, tylko namodel nie mozemy sie zdecydowac.
        • dollores1 Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 08.03.06, 11:41
          Wiem, że pytanie nie do mnie, ale ja mam własnie łóżeczko Arti model L5:
          www.arti.pl/dzieciece/katalog.php?b=20
          Na wyjazdy jest super, na dłuższy pobyt może być (choć moim zdaniem niezbędny
          jest wtedy normalny materacyk), ale jako łózeczko codzienne... no nie wiem.
          Na pewno nie jest tak przewiewne jak drewniane.

Ale oczywiście każdy musi sam podjąć decyzję, każdy ma inne oczekiwania.
          • matie31 Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 08.03.06, 11:48
            Normalny materacyk tez oczywiscie bedzie dokupiony.
            A jakie widzisz minusy takiego lozeczka do stosowania w domu poza mniejsza
            przewiewnoscia? Ja mam duzego psa i zalezy mi wlasnie na pewnej barierze przed
            klakami smile
            Te mniejsze (L5 i L6) wydawaly mi sie malo stabilne. Dlatego zastanawiamy sie
            nad L1. Ma grubsze rurki i dodatkowe usztywnienie wyzszego poziomu. Tylko
            bedzie problem z takim niewymiarowym materacykiem. Trzeba bedzie na zamowienie
            zrobic.
            • dollores1 Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 08.03.06, 12:27
              Generalnie z łóżeczka jestem bardzo zadowolona (przekopałam internet i kupiłam
              je z polecenia wielu osób).
              Sprawdziło się śwetnie na wyjeździe i będę go używała również w czasie
              dłuższych pobytów u moich rodziców.
              Bardzo odpowiada mi odpinany bok, moskitiera i możliwość spania na dwóch
              poziomach.
              Łóżeczko jest bardzo stabilne - nie mam tu zastrzeżeń.

Minusy:
              - zdecydowanie mniej przewiewne niż normalne łóżeczko, dużo mniejszy dostęp
              powietrza (zabudowane boki, bardzo gęsta siatka)
              - materacyk mimo, że usztywniany nie nadaje się do ciągłego używania, bo
              pomiędzy usztywnieniami są przerwy mocno wyczuwalne nawet po przykryciu
              materacyka
              - dziecko jest słabo widoczne w czasie spania bo ta siatka z boków jest bardzo
              gęsta
              - wydaje mi się że łatwo osadza się kurz na tego typu materiałach (chociaż
              zdaję sobie sprawę że wszystko się kurzy, ale szczebelki łatwiej wytrzeć)

Uważam, że jest to bardzo fajne łóżeczko turtystyczne, ja po prostu preferuję
              drewniane łóżeczka do codziennego spania.
              • agancarz Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 08.03.06, 18:13
                Ja mialam okazje uzywac drewnianego i turystycznego lozeczka.Wedlug mnie
                (oczywiscie nie kazdy musi sie ze ma zgadzac)zdecydowanie lepsze jest lozeczko
                drewniane, poniewaz jest przewiewne,wygodne i latwo dziecku uczyc sie wstawac w
                takim lozeczku,lapiac sie szczebelkow.Lozeczko turystyczne, ktore mam (Graco)
                mimo materacyka jest bardzo twarde i wyczuwalne sa prowadnice w podlozu,wiec
                wydaje mi sie ze jesli ja je czuje pod reka to dziecko tym bardziej na
                pleckach.Podkladalam procz materacyka jeszcze dodatkowo koc,ale jakiz sens ma
                urzydkowanie jesli trzeba dodatkowo zaopatrywac sie w koc.Mysle, ze to
                indywidualny wybor, ale najwazniejsze to kierowac sie dobrem dziecka.
                Pozdrawiam, Aneta
                Moje malenstwo
                tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;30/st/20060526/dt/5/k/5ab5/preg.png
        • agnes3131 Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 08.03.06, 22:07
          My kupiliśmy łóżeczko firmy Sun, podobne do tego :
          www.allegro.pl/item88587056_iwa26_lozeczko_sun_wibracje_bujaki_full_wypas.html
          Tak jak pisałam najbardziej zależało mi na bujakach, a ono ma dodatkowo budkę z
          misiami i moskitierą, wibracje i melodyjki- chociaż te ostatnie trochę mnie
          zawiodły. Nie wiem jak się będzie sprawować, ale nie żałuję wyboru i mam
          nadzieję, ze będę zadowolona.
          • agus-ka Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 09.03.06, 08:53
            Hej,
            śliczne to łóżeczko. Do tej pory byłam zdecydowana na arti L2, ale teraz
            zaczynam się zastanawiać, czy to nie jest ładniejsze.
            Też wybrałam łóżeczko turystyczne z dokładnie tych samuch powodów co Ty. Miejmy
            nadzieję, że nie będziemy żałowacsmile)
            • agnes3131 Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 09.03.06, 10:52
              Czesć! Myślę, ze i te i drewniane mają swoje plusy i minusy i coś może nam
              później się nie podobać, ale w drewnianym może być podobnie. Tak, mi też się
              podoba- ja mam niebieskie, jedynym minusem są te wibracje i melodyjki- jest to
              słabej jakości i trochę mnie zawiodło. Napewno Arti jest lepsza firmą, ale dla
              mnie przydatny jest daszek z moskitierą, jak będziemy w lato na działce, arti
              chyba tego nie ma. I skusiły mnie te wibracje z melodyjkami. Najlepiej jakbyś
              zobaczyła te łóżeczka na żywo, u mnie w Płocku Sun jest w 1 sklepie, może u
              |Ciebie też. Powodzenia!
              • agus-ka Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 09.03.06, 11:24
                No własnie nie widziałam tego łózeczka na żywo i trochę boję się kupić w
                ciemno. Arti widzieliśmy i bardzo nam się podoba.
                Nie mamy działki, mieszkamy blisko lasu, ale moskitiery mamy pomontowane w
                oknach, więc chyba ten argument u nas nie przeważa. Co prawda cena jest
                zdecydowanie niższa. No cóz, jeszcze pomyslę.
                Nie masz czasem namiaru na ich stronę netową, jakoś nie moge znalesć.
                • agnes3131 Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 09.03.06, 12:47
                  To sa chyba sprowadzane łózeczka i raczej nie mają swojej strony. Ja kupiłam na
                  allegro i widziałam u nas w sklepie.
                • dollores1 do agus-ka 09.03.06, 12:58
                  Łóżeczka Arti mają moskitierę (nie wiem czy wszystkie). W każdym razie nasz
                  model L5 ma, więc podejrzewam, że te bardziej wypasione modele też mają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka