dollores1 Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 07.03.06, 18:10 Ja mam łóżeczko drewniane(z wyjmowanymi szczebelkami), duży kwadratowy kojec oraz łóżeczko turystyczne. Moim zdaniem do codziennego użytku zdecydowanie najlepsze jest łóżeczko drewniane. Kojec ma twardą podłogę, więc nie wyobrażam sobie żeby moje dzieko w nim spało na codzień. Służy on do zabawy, do zapewnienia poruszającemu się dziecku bezpieczeństwa, gdy musisz na chwilkę wyjść z pokoju. Łóżeczko turystyczne mam z usztywnianym materacykiem, dwupoziomowe, z odpinanym bokiem. Ale ono też moim zdaniem nie spełnia funkcji normalnego łóżeczka. Ten materac jest dzielony na części żeby można było go zwinąć do torby. Te przerwy w materacyku są odczuwalne nawet po położeniu na niego kocyka. Oczywiśe można dokupć standardowy materac, ale podobno wtedy dziecko poci się i łatwiej odparza (zwłaszcza latem) bo pod materacem jest przecież nieprzepuszczający powietrza materiał. Odpowiedz Link Zgłoś
olciamaz Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 07.03.06, 22:12 Ja na poczatku bylam nastawiona na łozeczko turystyczne, zeby sie dzidzi raczki/nozki nie wkrecily , zeby sie nie poobijala itd. Ale w miare uplywu czasu stwierdziłam ze takie łóżeczko nie jest zbyt stabilne. Zbyt mocno sie chwieje. Drewniane jest stabilne, mozna porzadny materacyk do niego wlozyc a to najwazniejsze. (ale i tak turystyczne musze kupic, bo do dziadków mam 300km Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
agnes3131 Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 08.03.06, 11:29 My zdecydowaliśmy się na turystyczne. Kupiłam do niego materac gryczano- kokosowy, który jest antyalergiczny, przeciwpotowy itp. Moje jest stabilne, a do tego ma płozy do bujania, które bardzo fajnie delikatnie bujają. Jest to dla mnie wazne, bo nie zamierzam wnosić na 4 piętro wózka, żeby w nim usypiać dzidzię. No i ma tez kółka więc bez problemu mogę przesunąć je np do drugiego pokoju, żeby dziecko było przy mnie. Napewno też dziecko nie poobija się. No i na wyjazdach dziecko będzie mogła spac w swoim łóżeczku, do którego będzie przyzwyczajone. Odpowiedz Link Zgłoś
matie31 Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 08.03.06, 11:33 Jakiej firmy i jaki model kupilas? Tez kupujemy turystyczne. Prawdopodobnie Arti, tylko namodel nie mozemy sie zdecydowac. Odpowiedz Link Zgłoś
dollores1 Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 08.03.06, 11:41 Wiem, że pytanie nie do mnie, ale ja mam własnie łóżeczko Arti model L5: www.arti.pl/dzieciece/katalog.php?b=20 Na wyjazdy jest super, na dłuższy pobyt może być (choć moim zdaniem niezbędny jest wtedy normalny materacyk), ale jako łózeczko codzienne... no nie wiem. Na pewno nie jest tak przewiewne jak drewniane. Ale oczywiście każdy musi sam podjąć decyzję, każdy ma inne oczekiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
matie31 Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 08.03.06, 11:48 Normalny materacyk tez oczywiscie bedzie dokupiony. A jakie widzisz minusy takiego lozeczka do stosowania w domu poza mniejsza przewiewnoscia? Ja mam duzego psa i zalezy mi wlasnie na pewnej barierze przed klakami Te mniejsze (L5 i L6) wydawaly mi sie malo stabilne. Dlatego zastanawiamy sie nad L1. Ma grubsze rurki i dodatkowe usztywnienie wyzszego poziomu. Tylko bedzie problem z takim niewymiarowym materacykiem. Trzeba bedzie na zamowienie zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
dollores1 Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 08.03.06, 12:27 Generalnie z łóżeczka jestem bardzo zadowolona (przekopałam internet i kupiłam je z polecenia wielu osób). Sprawdziło się śwetnie na wyjeździe i będę go używała również w czasie dłuższych pobytów u moich rodziców. Bardzo odpowiada mi odpinany bok, moskitiera i możliwość spania na dwóch poziomach. Łóżeczko jest bardzo stabilne - nie mam tu zastrzeżeń. Minusy: - zdecydowanie mniej przewiewne niż normalne łóżeczko, dużo mniejszy dostęp powietrza (zabudowane boki, bardzo gęsta siatka) - materacyk mimo, że usztywniany nie nadaje się do ciągłego używania, bo pomiędzy usztywnieniami są przerwy mocno wyczuwalne nawet po przykryciu materacyka - dziecko jest słabo widoczne w czasie spania bo ta siatka z boków jest bardzo gęsta - wydaje mi się że łatwo osadza się kurz na tego typu materiałach (chociaż zdaję sobie sprawę że wszystko się kurzy, ale szczebelki łatwiej wytrzeć) Uważam, że jest to bardzo fajne łóżeczko turtystyczne, ja po prostu preferuję drewniane łóżeczka do codziennego spania. Odpowiedz Link Zgłoś
agancarz Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 08.03.06, 18:13 Ja mialam okazje uzywac drewnianego i turystycznego lozeczka.Wedlug mnie (oczywiscie nie kazdy musi sie ze ma zgadzac)zdecydowanie lepsze jest lozeczko drewniane, poniewaz jest przewiewne,wygodne i latwo dziecku uczyc sie wstawac w takim lozeczku,lapiac sie szczebelkow.Lozeczko turystyczne, ktore mam (Graco) mimo materacyka jest bardzo twarde i wyczuwalne sa prowadnice w podlozu,wiec wydaje mi sie ze jesli ja je czuje pod reka to dziecko tym bardziej na pleckach.Podkladalam procz materacyka jeszcze dodatkowo koc,ale jakiz sens ma urzydkowanie jesli trzeba dodatkowo zaopatrywac sie w koc.Mysle, ze to indywidualny wybor, ale najwazniejsze to kierowac sie dobrem dziecka. Pozdrawiam, Aneta Moje malenstwo tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;30/st/20060526/dt/5/k/5ab5/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
agnes3131 Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 08.03.06, 22:07 My kupiliśmy łóżeczko firmy Sun, podobne do tego : www.allegro.pl/item88587056_iwa26_lozeczko_sun_wibracje_bujaki_full_wypas.html Tak jak pisałam najbardziej zależało mi na bujakach, a ono ma dodatkowo budkę z misiami i moskitierą, wibracje i melodyjki- chociaż te ostatnie trochę mnie zawiodły. Nie wiem jak się będzie sprawować, ale nie żałuję wyboru i mam nadzieję, ze będę zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
agus-ka Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 09.03.06, 08:53 Hej, śliczne to łóżeczko. Do tej pory byłam zdecydowana na arti L2, ale teraz zaczynam się zastanawiać, czy to nie jest ładniejsze. Też wybrałam łóżeczko turystyczne z dokładnie tych samuch powodów co Ty. Miejmy nadzieję, że nie będziemy żałowac) Odpowiedz Link Zgłoś
agnes3131 Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 09.03.06, 10:52 Czesć! Myślę, ze i te i drewniane mają swoje plusy i minusy i coś może nam później się nie podobać, ale w drewnianym może być podobnie. Tak, mi też się podoba- ja mam niebieskie, jedynym minusem są te wibracje i melodyjki- jest to słabej jakości i trochę mnie zawiodło. Napewno Arti jest lepsza firmą, ale dla mnie przydatny jest daszek z moskitierą, jak będziemy w lato na działce, arti chyba tego nie ma. I skusiły mnie te wibracje z melodyjkami. Najlepiej jakbyś zobaczyła te łóżeczka na żywo, u mnie w Płocku Sun jest w 1 sklepie, może u |Ciebie też. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
agus-ka Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 09.03.06, 11:24 No własnie nie widziałam tego łózeczka na żywo i trochę boję się kupić w ciemno. Arti widzieliśmy i bardzo nam się podoba. Nie mamy działki, mieszkamy blisko lasu, ale moskitiery mamy pomontowane w oknach, więc chyba ten argument u nas nie przeważa. Co prawda cena jest zdecydowanie niższa. No cóz, jeszcze pomyslę. Nie masz czasem namiaru na ich stronę netową, jakoś nie moge znalesć. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes3131 Re: łóżeczka: drewniane czy kojec 09.03.06, 12:47 To sa chyba sprowadzane łózeczka i raczej nie mają swojej strony. Ja kupiłam na allegro i widziałam u nas w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
dollores1 do agus-ka 09.03.06, 12:58 Łóżeczka Arti mają moskitierę (nie wiem czy wszystkie). W każdym razie nasz model L5 ma, więc podejrzewam, że te bardziej wypasione modele też mają. Odpowiedz Link Zgłoś