agat78 28.03.06, 13:32 Któraś z Was potrafi zinterpretować wynik? Co oznacza skrót KET? GLU to glukoza, BIL to bilirubina a KET? Mam dziwny wynik: Ket >=80 mg/dl. Czy to jakies bakterie? Zawsze miałam to negatywne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agat78 Re: Wyniki z moczu-pomóżcie 28.03.06, 13:46 Tak, tyle doczytałam w necie, ale co może oznaczac taki wynik? Cukrzycy nie mam, wyniki były OK. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiek289 Re: Wyniki z moczu-pomóżcie 28.03.06, 13:50 Ja tak kiedyś miałam w ciąży - lekarz mówił, że to nic poważnego - ale ja miałam połowę z tego co ty. Z tego co wyczytałam - to jest kwestia diety - ja wtedy jadłam tłusto, mało piłam i zero cukru - i jak wyczytałam to faktycznie pojawiają sie przy takiej dieie. Zmieniłam dietę i od tej pory już ich nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Re: Wyniki z moczu-pomóżcie 28.03.06, 13:55 No właśnie. Ja do tej pory miałam wynik OK. Ale że za dużo ostatnio przytyłam, bo 5 kg w ciągu 4 tyg. to lekarz zalecił mi malutka dietkę. I ten wynik jest po zmianie sposobu odżywiania się. Tylko dziwne, bo ja teraz jem zdrowiej nic przedtem. Odstawiłam prawie całkowicie słodycze, kawę, czarna herbatę, białe pieczywo i mączne rzeczy. No i nic nie przytyłam. Jem więcej warzyw i owoców, czarne pieczywo. Może ta gwałtowan zmiana sposobu odżywiania się miała wpływ na ten wynik. W czwartek będę u gina, zobaczymy co powie. Dzięki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiek289 Re: Wyniki z moczu-pomóżcie 28.03.06, 14:00 Nie ma sprawy. Trzymaj się i pogadaj z lekarzem - może faktycznie zbyt rygorystyczną dietę wprowadziłaś. Inaczej mówiąc - troszkę cukru na osłodę i duszy i ciała Odpowiedz Link Zgłoś
1979ju Re: Wyniki z moczu-pomóżcie 28.03.06, 14:22 Dziewczyny nie martwcie się. Ja miałam ketony ostanio i dr powiedział, ze jeżeli robiłam analize moczu nocnego i wieczorem mniej zjadłam czy też mniej kalorycznie, to po nocy organizm był na tzw. głodzie jak u cukrzyków i zaczął spalac glukozę. TO nic kłopotliwego, często zdarza sie u cieżarnych, gdzie wiecej teraz potrzebujemy wszystkiego bo maluchy z nas pobierają. A na tym etapie ciązy często się zdarzaja własnie te ketony. Pozdr, Asia - 34 t.c. Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Re: Wyniki z moczu-pomóżcie 28.03.06, 14:44 Uffff.... Juz mi ulżyło całkiem Odpowiedz Link Zgłoś
megan7 Re: Wyniki z moczu-pomóżcie 28.03.06, 15:07 Ja też miałam ostatnio śladowe ilości ketonów i dr powiedział mi to samo co 1979ju, że to po nocnym głodzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
martunia78 Re: Wyniki z moczu-pomóżcie 28.03.06, 17:47 W pierwszej ciąży miałam te ciała ketonowe i dostałam ochrzan, że sie głoduje, to był 8 mc i zamiast przytyc schudło mi się kilogram. Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Re: Wyniki z moczu-pomóżcie 28.03.06, 19:43 Ciekawe co w czwartek powie mój gin na ten wynik. Ja się nie głoduję, poprostu inaczej jem. Fakt, że jeszcze niedawno potrafiłam wciągnąc na kolację z pół kg kiełbasy smażonej z cebulką, albo pizze. A teraz małe kanapki albo sałatka owocowa. Ale za to nie mam zaparć a wręcz przeciwnie, chodze z 2 a nawet 3 razy do toalety. No coż, coś za coś.... Odpowiedz Link Zgłoś
renowa do agat78 28.03.06, 22:37 Cześć. Owszem, ciała ketonowe tzw. głodowe, pojawiają się najczęściej rankiem, gdy kolację zjesz wcześniej lub jest w niej mało produktów, które zawierają węglowodany wchłaniane w dłuższym czasie. Ja, choć nie mam cukrzycy leczę się u diabetologa bo mam cukromocz i w pewnym momencie pojawiły się u mnie ketony w porannym moczu ( mam specjalne paski do mierzenia poziomu cukru i ketonów w moczu- tak jak cukrzycy ). Po rozmowie z lekarką z poradni diabetologicznej poradziła mi żeby ok. 22 zjeść białe pieczywo ( może być 1 bułka) i to powinno wystarczyć Twojemu organizmowi, żeby "dotrwać" do rana. U mnie to pomaga. Poza tym inne cukry( np. sacharoza lub laktoza lub fruktoza wchłaniają się szybko dlatego mi ich na noc ( jako ten zapas do rana) lekarka nie poleciła- tylko właśnie białe pieczywo, które wchłania się wolniej. Życzę powodzenia! I daj znać co Ci lekarz powiedział. I nie denerwuj się, będzie dobrze. Pozdrawiamy Renia i Rafałek w brzuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 do renowa 29.03.06, 08:46 Wielkie dzięki za odp. Fakt, kolacje jem dośc wcześnie, ok. 18-19, a wyniki robiłam nastepnego dnia przed 10:00, więc kawał czasu upłynęło. Powtórzę wyniki za jakies 2-3 tyg. przed następna wizytą u gina. Zjem późno kolacje hehe. A po tej wizycie dam znać co powiedział gin. Ja ostatnio panikuję ze wszystkiego i o wszystko się martwię. To moja pierwsza długo wyczekiwana ciąża i chyba dlatego jestem tak przewrażliwiona Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś