Dodaj do ulubionych

czy tylko moje nie pełza,obraca się..?

06.04.06, 19:38
dodam że 15 kwietnia będzie miał 7 miesięcy.nie próbuje się przekręcać i
pełzać ani siadać. waży 10kg.czy tylko moje?
Obserwuj wątek
    • tadziewczyna Re: czy tylko moje nie pełza,obraca się..? 06.04.06, 19:41
      kinga, a co potrafi maluszek? chodzi mi o motoryke
      • annairam Re: czy tylko moje nie pełza,obraca się..? 06.04.06, 19:57
        Kluska nie pełza i raczej nie będzie. Przekręca się na boki i czasami z brzucha
        na plecy. Wydaje mi się, że nie jest wogóle zainteresowana obrotami i dlatego
        tego nie robi.
        • kinga9610 Re: czy tylko moje nie pełza,obraca się..? 06.04.06, 20:04
          annairam dokładnie robi to mój mały . jeszcze bawi się nóżkami i próbuje je
          wkładać do buzi.a obrót z brzucha na plecy to u nas święto .
        • kuncwotek Re: czy tylko moje nie pełza,obraca się..? 06.04.06, 20:04
          Zuza ma 6 mies.i również nie pełza, sporadycznie przekręca się z plecków na
          brzuszek, ale już próbuje sama siedziećsmile Nie ma zębów i jets mała, waży 7 kg i
          ma 64,5 cm. To taka mała kruszynka!
    • patoga Re: czy tylko moje nie pełza,obraca się..? 06.04.06, 20:47
      Ala ma 6,5 miesiąca i choć potrafi kulać się na brzuch i spowrotem to tego nie
      robi. Obraca się jedynie na boczki. Powolutku zaczyna siedzieć sama, dzisiaj
      rano siedziała bez podparcia caaałą minutę. Jeśli chodzi o samodzielne
      podciąganie do siadu to też nie potrafi.
      O pełzaniu nawet nie myślę.
      Pediatra na wczorajszym szczepieniu spytała tylko czy obraca się na boki.
      Uznałam więc że to co potrafi jest najnormalniejsze i nie ma się co martwić.
      Mimo że nie robi tylu figur co niektóre dzieci (np próby stawania) to jest
      bardzo żywa i wiercipiętka straszna. Na kolanach nie usiedzi w jednej pozycji
      nawet 5 sekund.
      Alicja ma 9,3 kg.
      • efka30 Re: czy tylko moje nie pełza,obraca się..? 06.04.06, 21:59
        Puchatek ma 6,5 m-ca.Przekręca się swobodnie z pleckow na brzuszek,ale w drugą
        stronę to juz sporadycznie.Nie rwie się do samodzielnego siadania
        wcale.Posadzony,posiedzi chwile ale zaraz placze.Najwyrazniej NIE CHCE jeszcze
        siedziec.Woli leżec na brzuszku.I ostatni wyczyn to ozycja "do raczkowania".Tak
        się ustawia i rusza pupcią smile)
        Może zacznie najpierw raczkowac a potem siadac.?Niema co się przejmowac.Dzieci
        same sobie wybierają czas.
    • pati775 Re: czy tylko moje nie pełza,obraca się..? 06.04.06, 20:47
      nasz tylko namietnie przekreca sie z plecow na brzuszek - no stop
      co za tym idzie przekreca sie na boki

lezac na plecach podnosi dosc wysoko glowe zeby zobaczyc co sie dzieje

jak mu podaje paluszki to za nie lapie i sie podciaga do siadania ale do
      samodzielnego siedzenia mu daleko
      i to na tyle

jest dosc maly bo ma 7640 i 71 cm
    • kinga9610 Re: czy tylko moje nie pełza,obraca się..? 06.04.06, 21:46
      dziękuję za wszystkie odpowiedzi smile
    • azja811 Re: czy tylko moje nie pełza,obraca się..? 06.04.06, 21:51
      Dziewczyny nie macie sie czym martwić, duze dzieci z reguły zaczynają później
      np siadać jak i turlać się.Często jest nawet tak że prędzej zaczynajką stawać a
      dopiero potem uczą się siedzieć.Wazne aby dziecvko potrafiło się w tym wieku
      już układac na boczki i wyciagało raczki np do zabawki.Mój maks już się turla
      ale siedziec mu się nie chce ani troche,chyba że u mamy na
      kolanach.Pozdrawaimsmile))
      • shamsa Re: czy tylko moje nie pełza,obraca się..? 06.04.06, 22:01
        wlasnie. poza tym dzieci z poczatku wrzesnia sa az o miesiac starsze od tych z
        konca, a dla nich tydzien w rozwoju to wieki cale.
        • miodzio_k Re: czy tylko moje nie pełza,obraca się..? 06.04.06, 22:31
          shamsa napisała:

> wlasnie. poza tym dzieci z poczatku wrzesnia sa az o miesiac starsze od tych z
          > konca, a dla nich tydzien w rozwoju to wieki cale.

Otóż to!
          • tadziewczyna Re: czy tylko moje nie pełza,obraca się..? 07.04.06, 08:45
            mojego starszego syna rehabilitowalam. I z tego co wiem, to nie jest istotny
            wiek dziecka ale wzorzec ruchowy, tzn. czy dziecko prawidlowo przekreca sie na
            brzuszek, czy prawidlowo raczkuje, siada, itd. To jest najwazniejsze. Wazne tez
            jest aby do 4 miesiaca trzymany za raczki ciagnal glowe. To sa naprawde istotne
            sprawy. I nie wydaje mi sie, ze waga dzieci jest przeszkoda do przekrecania
            sie.
            Poza tym kazde dziecko idzie swoim torem. I nie ma co wpadac w panike, ze
            jeszcze ktores z naszych maluchow nie raczkuje. Sa dzieci, ktore zaczynaja
            raczkowac przed ukonczeniem roku. I jeszcze jedno - dziecko najpierw raczkuje a
            potem siada. To jest prawidlowa kolejnosc. Wiec do siadania maja jeszcze czas.
            Z tego co pamietam to ok. 9 miesiaca.
            Nie myslcie, ze sie wymadrzam. Chcialam tylko uspokoic inne mamy, ktore mysla
            ze ich dzieci robia pewne rzeczy pozniej. To nie jest tak istotne jak wlasnie
            to, czy robia to prawidlowo.
            Pozdrawiam
            • azja811 Re: czy tylko moje nie pełza,obraca się..? 07.04.06, 10:37
              tadziewczyna napisała:

> mojego starszego syna rehabilitowalam. I z tego co wiem, to nie jest istotny
              > wiek dziecka ale wzorzec ruchowy, tzn. czy dziecko prawidlowo przekreca sie
              na
              > brzuszek, czy prawidlowo raczkuje, siada, itd. To jest najwazniejsze. Wazne
              tez
              >
              > jest aby do 4 miesiaca trzymany za raczki ciagnal glowe. To sa naprawde
              istotne
              >
              > sprawy. I nie wydaje mi sie, ze waga dzieci jest przeszkoda do przekrecania
              > sie.

a jednak jest przeszkodą i to bardzo istotną,każdy pediatra to potwierdzi

> Poza tym kazde dziecko idzie swoim torem. I nie ma co wpadac w panike, ze
              > jeszcze ktores z naszych maluchow nie raczkuje. Sa dzieci, ktore zaczynaja
              > raczkowac przed ukonczeniem roku. I jeszcze jedno - dziecko najpierw raczkuje
              a
              >
              > potem siada. To jest prawidlowa kolejnosc. Wiec do siadania maja jeszcze
              czas.

kolejność jest różna i zależy od dziecka.To ze jest inna nie znaczy niepokojąca
              • ninjo Re: czy tylko moje nie pełza,obraca się..? 07.04.06, 11:44
                mi sie tez wydaje, ze waga moze byc przeszkoda. po prostu ciezsze dzieci maja
                czesto obnizone napiecie miesniowe - trudniej im napiac miesnie, a co za tym
                idzie: obrocic sie, usiasc, itd.
                Poza tym sama waga ciala, ktore trzeba dzwignac tez ma znaczenie.
                tak mowil nasz rehabilitant odnosnie naszego spaslaczka. Teraz ma 7 miesiecy i
                sie przekreca ladnie na plecki i brzuszek, ale jeszcze nie siedzi stabilnie, a
                tym bardziej nie siada i nie wstaje
                • efka30 Re: Waga o niczym nie świadczy... 07.04.06, 11:58
                  Ja w wieku mojego Puchatka/6,5 m-ca/ chodziłam przy meblach,chociaz
                  byłam "grubaśna" a on wcale...Puchatek natomiast nie zamierz wcale siadac /i
                  nawet nie lubi na kolanach za bardzo/,za towidzę,że szykujesię do
                  raczkowania.Każde dziecko jest inne,nie ma co się martwic smile)
    • tadziewczyna kinga9610, a.... 07.04.06, 10:56
      a czy rozmawialas o tym z pediatra?
      • ilonaak Re: kinga9610, a.... 07.04.06, 11:45
        Moja Mala ma 7 miesiecy i tydzien. Na palcach jednej, no moze dwoch rak moge
        policzyc ile razy udalo jej sie przekrecic z brzucha na plecki albo odwrotnie.
        Bardzo szybko nudzi jej sie na brzuchu choc ostatnio lekko probuje unosic tylek.
        (Alleluja!) Moze cos bedzie z tego raczkowania. Za to od wczoraj calkiem ladnie
        juz siedzi bez podparcia. Nie zamierzam sie tym brakiem turlania przejmowac,
        mysle ze narazie to nie sa zadne duze rozbieznosci od terminow ksiazkowych.
        • shamsa Re: kinga9610, a.... 07.04.06, 11:50
          to sie zmieni z dnia na dzien
          moja w tydzien z lezenia i placzu na brzuchu zaczela sie turlac z glosnym
          smiechem i pelzac. jak juz zaskoczy to rusza wszystkie miesnie i funkcje, nie
          martwcie sie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka