Dodaj do ulubionych

slabe napiecie miesniowe-co to?

07.04.06, 19:22
mala ma to nie wiem co to jest. moze ktos mi wyjasni.

julka przekreca sie na brzuch i odwrotnie, ale niestety na brzuchu czesto
leci jej glowka na dolsad
Obserwuj wątek
    • sasza71 Re: slabe napiecie miesniowe-co to? 07.04.06, 19:35
      to inaczej obnizone napiecie miesniowe,wiotkosc,dosc czesto dzisiaj
      rozpoznawane zaburzenie dystrybucji napiecia miesniowego-moj maly mial lekko
      obnizone-a przy tym mocno przynajmniej dla mnie zaznaczona
      asymetrie:kierowal,przechylal glowe na prawo_po 4 miesiacach rehabilitacji nie
      ma po onm sladu,asymetrie ja widze,inni rzadziej-glowa do gory!
      pocwiczycie i bedzie oki!
      powiedz,jesli mozesz-bralas w ciazy duphaston lub luteine?
      • hautnah Re: slabe napiecie miesniowe-co to? 07.04.06, 19:45
        nic z tych rzeczy. w ogole nie bralam zadnych lekow, nawet na bol gardla.

ale jakie to obnizone napiecie moze miec konsekwencje w przyszlosci?
        • nestorka1 Re: slabe napiecie miesniowe-co to? 07.04.06, 20:02
          Moja mała trzyma główkę na jeden bok zwłaszcza gdy siedzi, jak leży to jest
          nieco wygięta w łuk, czy powinnam się martwić. Kto stwierdza to słabe napięcie
          mięśniowe i kto zleca rehabilitację. Mała się nie przekręca bo jej nie kładę na
          brzuchu bo ciągle ulewa i tylko przed jedzeniem trochę popełza a najczęściej
          przed jedzeniem śpi.
          • sasza71 Re: slabe napiecie miesniowe-co to? 07.04.06, 20:26
            nestorka,skonsultuj Twoja mala z neurologiem i lekarzem rehabilitacji,nie martw
            sie- a wyjasnij,asymetria,ulewanie-to moga byc symptomy nieprawidłowej
            dystrybucji napiecia nerwowego,lepiej sprawdzic niz denerwowac sie,tak
            mysle...bo i tak na pweno to Cie gryzie...
            a co do skutkow onm-to mysle,ze naprawde moze byc roznie,ale podkreslam,to
            ostatnimi czasy"modna"diagnoza,wiec nie trzeba martwic sie na zapas!
            • ninjo Re: slabe napiecie miesniowe-co to? 07.04.06, 21:24
              sasza, Natalka miala asymetrie i ma troche obnizone napiecie (chociaz
              oczywiscie wczesniej niektorzy mowili, ze ma wzmozone, inni, ze w ogole). Ale
              oprocz tego ulewa od urodzenia i wciaz jej sie zdarza calkiem czesto. Ale po
              raz pierwszy sie spotkalam, ze to rowniez jest skutkiem nieprawidlowego
              napiecia. Podejrzewalam refluks, skaze bialkowa i co tylko.
              MOzesz napisac o tym cos wiecej? Czy chodzi o obnizone napiecie?
              W przyszlym tygodniu idziemy do naszego rehabilitanta to to skonsultuje.
              • sasza71 do ninjo 07.04.06, 22:06
                Asiu,wiotkośc powłok brzuszka nie tylko moze utrudniac dzwiganie nog nad
                podłoze czy tez raczkowanie we wzorcu naprzemiennym,,ale tez zdarza sie,ze
                niemowleta z rozstepem miesni powlok brzusznych(a to b.czeste u dzieciakow z
                onm) obficie ulewaja po posilkach- przyczyna jest wiotki dolny odcinek przelyku
                i otwarty wpust do zołądka.To co widac na zewnatrz,dzieje tez sie w srodku-
                wszak uklad pokarmowy zbudowany tez jest z miesni!moze rzeczywiscie to byc
                przyczyna ulewania Natalkisad
                • ninjo do saszy 07.04.06, 22:47
                  dzieki, Olu, za info. jakby to rzeczywiscie byla przyczyna w naszym przypadku,
                  to by mi sie troche w glowie pozmienialo...
                  a czy "otwarty wpust do zoladka" to jest niewyksztalcenie zwieracza
                  przelykowego (czy jak to sie nazywa?)
                  NAtalka miala robione usg brzuszka jak miala ok. 1 mies., ale nie wykazalo ono
                  nieprawidlowosci fizjologicznych. Ale pewnie nie bylo takiej mozliwosci, jezel
                  to bylo to.
                  Z drugiej strony dopiero Zawitkowski zdiagnozowal lekko obnizone napiecie
                  (rowniez ze wzgledu na wage), a poprzedni lekarze / fizjoterapeuci mowili, ze
                  albo ma wzmozone, albo ok. Wiec pewnie objawy nie byly silne. A moze ulewanie
                  moze byc objawem tylko u dzieci z mocno obnizonym napieciem.
                  Musze wiecej poczytac na ten temat, bo jakies glupoty pewnie pisze smile
                  • sasza71 Re: do saszy 08.04.06, 11:46
                    Asiu,ja nie jestem specjalista,troche czytalam na ten temat,przegadałam pare
                    ladnych godzin i z rehabilitantami,i z lekarzami i z rodzicami dzieciakow
                    dotknietych takimi problemami- ale moja wiedza nie jesy ani systematyczna,ani
                    obszerna-na tyle,by stawiac jakiekolwiek diagnozy,czasem cos wtrace,ale to
                    bardziej przypuszczenie jak twarda tezasmile
                    porozmawiaj z panem Z.,on z cala pwnoscia bedzie wiedzial
                    wiecej,lepiej,madrzejsmile
                    pozdrawiam serdecznie!
    • pati775 Re: slabe napiecie miesniowe-co to? 07.04.06, 20:44
      wiesz nestorko tak jak pisze sasza bez paniki ale sprawdz to i nie daj sie tak
      szybko zbyc

nasz tez preferowal jedna strone dokladnie lewa ale jak byl bardzo malutki
      pani doktor powiedziala ze to moze byc asymetria ale nie musi i jesli damy
      sobie rade domowymi sposobami to ok jak nie to mamy do niej wrocic

dalismy rade domowymi sposobami tzn. wszystko przerzucilismy na prawa strone
      malego zabawy, karuzelke, kapanie. Pod glowe podkladalismy mu worek soli
      zawiniety w pieluche tak zeby mobilizowac jego prawa strone i zeby mial opor
      jakby chcial przekrecic glowe na lewa - teraz po tym nie ma sladu maly kreci
      glowka dookola smile

ale gdyby sie tak nie stalo musielibysmy zasiegnac porady lekarza

jelsi twoj maluch wygina sie w luk bo probuje sie przesunac albo jest to jego
      rodzaj aktywnosci i cwiczen cial to ok ale jesli kladzisz go i on tak po prostu
      lezy to tez nie jest ok

po prostu to sprawdz
      • nestorka1 Re: slabe napiecie miesniowe-co to? 07.04.06, 21:07
        Dzięki dziewczyny. Myślałam,że mi się wydaje bo ze starszym chodzę na
        rechabilitację (chodzi po palcach) i że wszędzie widzę jakieś skrzywienia , ale
        jak dzisiaj w wannie zobaczyłam że Basia tak krzywo leży to się przeraziłam.
        Właśnie od kilku dni stosuję domowe sposoby- przerzuciłam ja w łóżeczku na
        drugi koniec, bujak z drugiej strony, ale podkładanie czegoś pod głowę odpada
        bo się strasznie denerwuje- ewentuaknie niewielką poduszkę. Najpierw pójdę do
        pediatry-zobaczymy czy coś będzie widzieć. Do specjalistów to i tak trza będzie
        prywatnie żeby szybciej. A w ciąży brałam duphaston
        • liniosek Re: slabe napiecie miesniowe-co to? 07.04.06, 22:48
          moja mala tez jest troche wiotka ,i ma asymetrie i tez sie wygina na lewa
          strone.Cwiczymy od okolo lutego poprawa jest duza chodz asymetria byla
          spora.Wiotkosc ,asymetria czy wzmozone napiecie miesniowe troche opozniaja np
          siedzenie czy raczkowanie i tp.Tez uwazam ze to dzis taka moda moje znajome tez
          cwicza z malymi.Nie trzeba sie tym przejmowac lekarstwem na to jest
          rehabilitacja i nic wiecej poprawa na pewno bedzie.Dawniej tego sie nie leczylo
          tzn nie cwiczylo co w rezultacie byly wady postawy np skrzywienie kregolupa i
          tp.
    • mamapaula Re: do sasza71 08.04.06, 09:20
      Olus, tak se czytam i sie zastanawiam...powaznie duphaston brany w ciązy moze
      miec wplyw na te neurologiczne sprawy?ja bralam dluuuuugo, cale szczescie, za
      Paulo zdrowiutki. Mozesz napisac o tym troszke wiecej? dzieki ...
      • sasza71 Re: do sasza71 08.04.06, 09:39
        wiesz,Agatko,moze nie tyle sam duphaston(ja tez go brałam -miałam bardzo niski
        progesteron)wpływa na zab.neurorozwojowe-co fakt,ze bierze sie go
        przy "oslabionej "ciazy, poronieniu zagrazajacym-a to czynniki ryzyka.
        Moj Filip ma dzis 7 miesiecy!smile))
        i grype od Linki-juz 3 dzien,tak mi go zal...
        • tadziewczyna do nestorka1 08.04.06, 10:24
          nestorka,
          jesli Twoja mala jak lezy na plecach jak uklada nozki? czy je prostuje? czy ma
          je luzne?
          • nestorka1 Re: do tadziewczyna 08.04.06, 20:36
            Mała raczej pręży nóżki-prostuje, nawet jak siedzi to się wygina do stania.
            Stoi sztywno z moją pomocą. Ulubioną zabawą są nóżki i wtedy są luźne i zgięte
            i oczywiście w buzi.
        • olik128 Re: do sasza71 08.04.06, 23:09
          Witaj Olu!
          Najpierw pozdrawiam malutkiego Filipka- biedaczek. To ja dopiero teraz
          znalazłam przyczynę onm u mojej córki. Ja brałam duphaston i to pewnie to jest
          przyczyną. Od niedawna malutka uczestniczy w hipoterapi. Czeka nas jeszcze
          intensywna rehabilitacja.
          • olisek1 Re: do olik128 08.04.06, 23:23
            Olus,bardzo dziekujemy za pozdrowieniasmile)0Filipek nigdy jeszcze nie
            przechodził tak ostrej infekcji,nie chce jesc,nie moze spac....pada ze
            zmeczenia,a ja wraz z nim i z aspiratorem fryda w ustachwink)
            Olus, nie jest udowodnione,by diphaston wplywal bezposrednio na dystrybucje
            napiecia neuromiesniowego,nie chce siac zamieszania-to jedna z hipotez...
            powiedz mi,jak Weroniczka zachouje sie na koniach? lubi te zajecia?
            jak Wasza diagnostyka? wyjasniło sie cokolwiek?
            my mamy spotkanie z pania neurolog 22kwietnia...ale najpierw musimy pokonac
            wstretna grype!
            pozdrawiam,całuski dla Twoich dziewczynek!
            • sasza71 Re: do olik128 08.04.06, 23:28
              Olus,post wyzej jest oczywiscie mego autorstwa, sprawdzałam poczte- i nie
              wylogowałam sie!jeszcze raz- serdeczne pozdrowienia.
              PS.Koikor wraca do domku po Bydgoszczy- czy tez prosto jedzie na Slask?czekam z
              niecierpliwoscia na odpowiedzi na wiadome ?????
              • olik128 Re: do sasza71 09.04.06, 10:57
                Wejdź na tamto forum i poczytaj, Dorotka zostawiła nowości- będzie możliwe
                zadawanie pytań tej lekarce z Bydgoszczy- zobacz!
                Na hipoterapii Weronisia zasnęła. Od wtorku zaczyna 10 dniowy turnus
                rehabilitacyjny. U nas sie nic nie wyjaśniło- rezonans prawidłowy, dalej nie ma
                przyczyny onm. Mała zaczęła postępy w rozwoju ruchowym i narazie czekają
                lekarze na dalsze efekty. Mam tylko skierowanie do onkologa, ale najpierw muszę
                zrobić jej usg jamy brzusznej.
                Pozdrawiam OLA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka