Dodaj do ulubionych

AZS i skaza - ważnę!!!

02.06.06, 20:19
Moje drogie w poniedziałek załatwiam świadczenie pielęgnacyjne dla mojego
dziecka, ktore ma skazę i AZS. Wynosi ono 144 zł miesiecznie i nie zależy od
dochodów. Wlaśnie będę to załatwiać. Do tej pory myślałam, ze to przegięcie i
przesada. Ale sie okazał np., że moja koleżanka, która nawet dnia uczciwie
nie przepracowała i to dostaje wiec dlaczego ja mam jakieś opory mieć?

Idę to załatwiać w poniedziałek i później napiszę Wam co i jak? Tyle lat
pracowałam a teraz nie dość, ze nie mam gdzie wracac do pracy, nie będę miała
złotowki na wychowawczym ani rodzinnego to chociaż to na mleko i może z 1
krem.
Obserwuj wątek
    • renar78 Re: AZS i skaza - ważnę!!! 02.06.06, 20:39
      Mam nadzieję, że Tobie się uda, bo mi niestety nie przyznali. Ja starałam się o
      to jakiś czas temu, bo mój synek, oprócz AZS, ma chore nerki i naczyniaka. Ale
      niestety nie udało się, stwierdzili bowiem, że to mu nie przeszkadza w normalnym
      funkcjonowaniu! A miałam taka nadzieję, bo koleżanka dostaje ten dodatek, ale
      widocznie to zależy od dobrego nastroju osób siedzących w komisji...
      • justin301 Re: AZS i skaza - ważnę!!! 02.06.06, 21:02
        Napisz mi prosze o tej procedurze.

Powinnaś była sie odwolać moim zdaniem, bo przecież AZS uniemożliwia przyjęcie
        dziecka do żłobka.

Napisz mi jak to było u ciebie z tą komisją.
        • justin301 do renar 02.06.06, 21:13
          Moje dziecko też ma naczyniakasmile
          • renar78 Re: do renar 02.06.06, 21:35
            Wiem, teraz żałuję, że się nie odwołałam, ale dopiero potem okazało się, że jest
            problem z przyjęciem do żłobka. Nie wiem, czy można jeszcze raz spróbować?
            A jeśli chodzi o całą procedurę to:
            - ściągnęłam sobie potrzebne wnioski ze strony internetowej
            - jedno zaświadczenie wypełnił mi lekarz, a drugie sama wypełniłam
            - do wniosków trzeba załączć wszelką dokumentację medyczną jaką posiadamy
            - po złożeniu wniosku, czekałam ok 3 tyg na wezwanie na komisję lekarską
            - podczas komisji jeszcze raz musiałam przedstawić wszystkie dokumenty i wyniki
            badań
            - lekarka go zbadała, potem była jeszcze rozmowa z psychologiem
            - no i dowiedziałam się, że skoro dziecko normalnie się rozwija i nie miało
            żadnej operacji, to nie ma powodu, żeby dostawać zasiłeksad
            • asmi7 Re: do renar 02.06.06, 21:39
              Pisałysmy w tym samym czasiesmile

No to my pewnie tez nie mamy szans...
          • asmi7 Re: do renar 02.06.06, 21:36
            Dziewczyny, a jak i gdzie się to załatwia?
            Przy naszym ciezkim AZS i koniecznosci stosowania tylu specyfikow kazy grosz
            by sie przydal...
            • renar78 Re: do renar 02.06.06, 21:41
              Ja jestem z Wrocławia i załatwiałam to w MOPSie. Jak chcecie sobie poczytać to
              podaję link, do strony wrocławskiego MOPSu. Pewnie w innych miastach jest podobnie.
              asmi7 - warto spróbować, może Tobie się uda. To jest kwestia szczęścia...niestety
              www.wroclaw.pl/m3515/p5668.aspx
            • justin301 Re: do renar 02.06.06, 21:44
              Ja myśle, że pewnie od tego czasu byłas u lekarza czyli coś w dokumentacji się
              zmieniło czyli przybyło - wystąp jeszcze raz i w razie czego odwołuj się do
              sądu - postepowanie zwolnione od kosztów.

Ja sie za to zabieram smile

Czy lekarz wypełnił ci jakiś formularz specjalny, bo ja na stronie znalazłam
              tylko jeden wniosek, ktory sie samemu wypełnia?

To jest po prostu widzimisie lekarzy. A czy dziecko z zespołem Downa też ma
              mieć operację? Bzdury i tyle - zaoszczędzili, bo się nie odwołałaś.

Bierz się za to od nowa smile
              • justin301 Re: do renar 02.06.06, 21:50
                Ach, ja jestem niedouczona, bo myslalam, ze orzeka o tym ZUS ale z tego co
                widzę występuje się do tych idiotycznych komisji i póxniej odwołanie do
                kolejnej komisji a dopiero później sąd. No cóż, trzeba probować.
                • renar78 Re: do renar 02.06.06, 21:55
                  No właśnie, to nie jest takie proste, ale warto spróbować. Może rzeczywiście
                  znów się za to zabiorę. Pieniąze zawsze się przydadzą. A co do wniosków, to
                  zaświadczenie lekarskie też ściągnęłam ze strony i zaniosłam lekarzowi do
                  wypełnienia.
                  • justin301 Re: do renar 02.06.06, 22:16
                    a miałas jakąs dokumentacje medyczną, czy tylko to co ci lekarz ywpełnił, bo
                    mnie sie tak nie chce teraz latać do tej dermatolog po mieście i w ogóle.
                    • justin301 przepisy 02.06.06, 22:20
                      Rozporządzenie:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ
                      z dnia 1 lutego 2002 r.
                      w sprawie kryteriów oceny niepełnosprawności u osób w wieku do 16 roku życia.

Na podstawie art. 4a ust. 2 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji
                      zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. Nr 123,
                      poz. 776 i Nr 160, poz. 1082, z 1998 r. Nr 99, poz. 628, Nr 106, poz. 668, Nr
                      137, poz. 887, Nr 156, poz. 1019 i Nr 162, poz. 1118 i 1126, z 1999 r. Nr 49,
                      poz. 486, Nr 90, poz. 1001, Nr 95, poz. 1101 i Nr 111, poz. 1280, z 2000 r. Nr
                      48, poz. 550 i Nr 119, poz. 1249 oraz z 2001 r. Nr 39, poz. 459, Nr 100, poz.
                      1080, Nr 125, poz. 1368, Nr 129, poz. 1444 i Nr 154, poz. 1792 i 1800) zarządza
                      się, co następuje:

§ 1. Oceny niepełnosprawności u osoby w wieku do 16 roku życia, zwanej
                      dalej „dzieckiem”, dokonuje się na podstawie następujących kryteriów:

1) przewidywanego okresu trwania upośledzenia stanu zdrowia z powodu stanów
                      chorobowych, o których mowa w § 2, przekraczającego 12 miesięcy,

2) niezdolności do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych, takich jak:
                      samoobsługa, samodzielne poruszanie się, komunikowanie z otoczeniem,
                      powodującej konieczność zapewnienia stałej opieki lub pomocy, w sposób
                      przewyższający zakres opieki nad zdrowym dzieckiem w danym wieku, albo

3) znacznego zaburzenia funkcjonowania organizmu, wymagającego systematycznych
                      i częstych zabiegów leczniczych i rehabilitacyjnych w domu i poza domem.

§ 2. 1. Do stanów chorobowych, które uzasadniają konieczność stałej opieki lub
                      pomocy dziecku, należą:

1) wady wrodzone i schorzenia o różnej etiologii prowadzące do niedowładów,
                      porażenia kończyn lub zmian w narządzie ruchu, upośledzające w znacznym stopniu
                      zdolność chwytną rąk lub utrudniające samodzielne poruszanie się,

2) wrodzone lub nabyte ciężkie choroby metaboliczne, układu krążenia,
                      oddechowego, moczowego, pokarmowego, układu krzepnięcia i inne znacznie
                      upośledzające sprawność organizmu, wymagające systematycznego leczenia w domu i
                      okresowo leczenia szpitalnego,

3) upośledzenie umysłowe, począwszy od upośledzenia w stopniu umiarkowanym,

4) psychozy i zespoły psychotyczne,

5) zespół autystyczny,

6) padaczka z częstymi napadami lub wyraźnymi następstwami
                      psychoneurologicznymi,

7) nowotwory złośliwe i choroby rozrostowe układu krwiotwórczego do 5 lat od
                      zakończenia leczenia,

8) wrodzone lub nabyte wady narządu wzroku powodujące znaczne ograniczenie jego
                      sprawności, prowadzące do obniżenia ostrości wzroku w oku lepszym do 5/25 lub
                      0,2 według Snellena po wyrównaniu wady wzroku szkłami korekcyjnymi, lub
                      ograniczenie pola widzenia do przestrzeni zawartej w granicach 30 stopni,

9) głuchoniemota, głuchota lub obustronne upośledzenie słuchu niepoprawiające
                      się w wystarczającym stopniu po zastosowaniu aparatu słuchowego lub implantu
                      ślimakowego.

2. Przy ocenie niepełnosprawności dziecka bierze się pod uwagę:

1) rodzaj i przebieg procesu chorobowego oraz jego wpływ na stan czynnościowy
                      organizmu,

2) sprawność fizyczną i psychiczną dziecka oraz stopień jego przystosowania do
                      skutków choroby lub naruszenia sprawności organizmu,

3) możliwość poprawy stanu funkcjonalnego pod wpływem leczenia i rehabilitacji.

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
                      • renar78 Re: przepisy 03.06.06, 09:51
                        Ja miałam zaświadczenia od alergologa, chirurga i nefrologa, poza tym wyniki
                        badań i zdjęcia USG ( nerki). Troche tego było. Ale widać to za mało.
                        W oświadczeniu napisali: "stwierdzono iż skutki schorzeń nie powodują znacznego
                        zaburzenia funkcjonowania organizmu ani konieczności zapewnienia dziecku
                        całkowitej opieki lub pomocy w zaspokajaniu podstawowych potrzeb życiowych, w
                        istotny sposób przewyższający wsparcie potrzebne osobie w tym samym wieku".
                        • aniapatryk Re: przepisy 04.06.06, 12:52
                          Justynko życze ci szczescia,gdybys mieszkałam w Kielcach to na AZS nie mialabys
                          szansy dostac takiego swiadczenia,dowiadywałam juz sie juz,trzebaby miec dziecko
                          astmatyczne do tego to moze byłaby szansa
                          • justin301 do aniapatryk 04.06.06, 13:05
                            Moja siostra ma w Kielcach koleżankę, której dziecko ma jedynie skazę białkową
                            i ma ten dodatek. Moja teściowa zna tez dziewczynę, której dziecko ma tylko
                            alergię i też ma ten dodatek - też z Kielc.
                            Wkleiłam wam te przepisy. do ich nie ma nawet jakiegoś załącznika z chorobami
                            więc jest totalna dowolność.
                            Ja będę próbować. Pójdę moze nawet do sądu i spróbuję przejrzeć orzecznictwo w
                            takich sprawach smile
                            • sdomitrz Re: do aniapatryk 04.06.06, 14:53
                              No właśnie, trzeba przejrzeć orzecznictwo. W przepisach jest tyle pojęśc
                              nieostrych, że niemając jakiegoś odnośnika komisja w każdym konkretnym wypadku
                              może zdecydowac inaczej bez jakiejkolwiek podstawy...
                              W Warszawie to raczej nie byłoby szans - są niby przedszkola dla alergików, do
                              żłobków przyjmują dzieci na Nutramigenie i Bebilonie Pepti, trzeba tylko swoje
                              recepty dostarczać.... pozatym alergików i AZS-owców jest tyle, że już prawie
                              każde przedszkole przyjmuje dzieci na dietach eliminacyjnych....
                              • aniapatryk Re: do aniapatryk 04.06.06, 20:12
                                Justynko a moja ciotka siedziała w tej Komisji przyznającej ten zasiłek i tedy
                                nie mialam szans dla Patryka tego dostac,moze teraz sie cos zmieniło tzn.skład
                                komisjismile))))).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka