Dodaj do ulubionych

dajecie danonki?

21.11.06, 14:50
byłam w lekkim szoku jak kolezanka mi powiedziała że ona danonka dawała od 5
m-ca bo jej mała się tak nim zajadała..ja natomiast tyle złych rzeczy
słyszłam i czytałam o danonkach że zwątpiłam..jak u was?zreszta słyszałam że
jogurty to chyba jak dziecko ma roczek..
Obserwuj wątek
    • mamuletka Re: dajecie danonki? 21.11.06, 14:56
      nie no na razie nie daję... może jak będize miał 9-10 mcy o ile lakarz pozwoli.
      • cleo1976 Re: dajecie danonki? 21.11.06, 14:58
        Nie daję i prędzej dam jogurt naturalny niż danonka ale to jeszcze trochę.
    • anna.b Re: dajecie danonki? 21.11.06, 15:24
      A co takiego zlego czytalas i slyszalas o Danonkach? Moze podziel sie z innymi
      mamami.
    • linka4 Re: dajecie danonki? 21.11.06, 16:16
      ja też daję już od miesiąca.Pediatra mi powiedziała że można
      • dido_dido Re: dajecie danonki? 21.11.06, 16:29
        Dziwne, że Twój pediatra zalecił danonki. Nawet sam producent poleca je dla
        dzieci od trzeciego roku życia:
        www.danonki.pl/index_mam3latka.php?id=czM3bWs1NmJwMTE1MQ%3D%3DIwona
        • linka4 Re: dajecie danonki? 21.11.06, 21:04
          ja tam nie wiem.nie daję codziennie.moja pediatra to starsza i bardzo dobra
          lekarka,ja jej ufam i wiele osób z naszej rodziny.Kamilek nie czuł się
          żle.niektórzy dają dzieciom w tym wieku mleko krowie i się nie przejmują.a
          danonki pewnie nie mają poprostu jakichś kosztownych analiz i dlatego są
          dopuszczone od 3 roku jak dużo innych rzeczy
          • dido_dido Re: dajecie danonki? 22.11.06, 08:23
            Myślę, ze akurat koncernowi Danone kasy na analizy nie brakuje sądząc po ilości
            reklam emitowanych w najdrozszym czasie antenowym.
            Wiem też, że niektórzy dają w tym wieku mleko krowie. Nie zmienia to faktu, że
            lekarze i dietetycy stanowczo to odradzają.
            Ja osobiście do danonków nie mam zaufania. Są zbyt słodkie i zbyt kolorowe.
            Iwona
    • rosieee77 Re: dajecie danonki? 21.11.06, 16:33
      Ja też niezbyt pochlebne opinie czytałam, np na forum MARCóWECZEK - wpisz na
      nich "danonki" i powinna wyskoczyć. A czytałam, że sam producent na stronach
      zaleca od 3-go roku życia - ze względu naa zbyt dużą zawartość wapnia. No i ten
      CUKIER!!! Warto ograniczać jak najdłużej. Dlatego lepszy naturalny z np dodanymi
      owocami.
    • polaquinha Re: dajecie danonki? 21.11.06, 17:54
      Jesli chcesz wprowadzic jogurt to deserki jogurtowe Hippa polecam od 6 miesiaca (chyba)
      Poza tym zamierzam kupic taki sprzet do robienia jogurtow-samemu mozna robic na bazie jogurtu naturalnego-taniej i zdrowiej.
      Pa
      • rosieee77 Re: dajecie danonki? 21.11.06, 19:12
        co to za sprzęt? Podaj, jeśli mogłabyś namiar. Dzięki
        • polaquinha Re: dajecie danonki? 21.11.06, 21:57
          Ostatnio widzialam w Makro w Lodzi,nazywa sie Yogurtella czy jakos tak.Kosztuje ok 80 zl. Moze znalazloby sie na Allegro??

To takie urzadzenie delikatnie podgrzewajace(zeby w mleczko odpowiednio "fermentowalo") na 6 sloiczkow. Super sprawa-jak mieszkalam z tesciowa to robilam jogurty dla nas raz na 2-3 dni. Wystarczy litr mleka,troche cukru(albo np fruktozy) i maly jogurt naturalny na poczatek.Zaluje,ze nie zabralam ze soba jak sie przeprowadzilismy-jej nie bylo potrzebne a ja teraz mialabym pozytek.
          Jej sprzecicho mialo ze 30 lat, a dzialalo super.
          Pozdrawiam
    • nikasob przeczytajcie to! o danonkach i innych 21.11.06, 19:41
      www.przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1507&Itemid=48
      • zebra51 ale po co dawać??? 21.11.06, 21:38
        nie jem jogurtów danona, są dla mnie za słodkie. Dziecku tez bym nie dała
        danonków(oczywiście w przypadku, gdyby skończyło przynajmniej 1,5 roku). Jest
        wiele smaczniejszych i przede wszystkim zdrowszych przekąsek dla małych
        dzieciaków. a nadmiar wapnia jest naprawde bardzo niebezpieczny. Grozi szybszym
        kostnieniem czaszki, przedwczesnym zarastaniem ciemiączka, itp.
        • anula33cza Re: ale po co dawać??? 22.11.06, 08:31
          Wprowadzanie tak wcześnie serków typu Danonek jest szkodliwe.Nie dość,że może
          (oczywiście nie u wszystkich dzieci)wywołać alergię na produkty mleczne to
          jeszcze przyzwyczaja dziecko do określonego słodkiego smaku.Wtedy podanie
          póżniej najzdrowszego jogurtu nat. z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców
          spotka się z nięchęcią dziecka.
    • masza76 Re: dajecie danonki? 22.11.06, 09:05
      ja mam z jakiejś dzieciowej gazety przepis na jogurt, nie próbowałam robić.
      trzeba podgrzać litr mleka, nie UHT, tak by było ciepłe, ale nie gorące. dodać
      łyżeczkę mleka w proszku i łyżeczkę naturalnego jogurtu, zamieszać i odstawić w
      cieple miejsce. po kilku godzinach powinno być gotowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka