mikaa25 04.12.06, 23:08 30 tc a malutka jest nadal pośladkami w dół, mam nadzieje ze sie jeszcze oodwróci. A jak nie to czy jest to wskazanie do cesarki? wiecie jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anhes Re: ułożenie pośladkowe 05.12.06, 09:05 jest to wskazanie do cesarki. Maluch ma jeszcze trochę czasu by się odwrócić. Mój też jest tak ułożony Odpowiedz Link Zgłoś
mo1717 Re: ułożenie pośladkowe 05.12.06, 11:34 przez te kilka tygodni to jeszcze moze parę razy sie odwrócic moja kumpela tak miała, co szła do gina to inaczej ułożone było, a niby tak mało miejsca mają w tych ostatnich tygodniach.... no cóż niektórzy to nieźli spryciarze i wierciochy u mnie nie wiem jak jest ułożone teraz, a adaś w 32 tygodniu odwrócił sie główką w dół i tak pozostał do porodu ale jeżeli sie nie odwróci to musi być cesarka, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
mikasara Re: ułożenie pośladkowe 05.12.06, 13:07 zapytałam o to moja położną ze szkoły rodzenia i powiedziała, że ułożenie pośladkowe absolutnie nie jest wskazaniem do cc, ale wówczas przy porodzie obecna jest nie tylko położna, ale obowiązkowo również lekarz. ale Twoja dzidzia ma jeszcze czas, aby się odwórcić. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anhes Re: ułożenie pośladkowe 05.12.06, 14:32 ułożenie pośladkowe jest dziś wskazaniem do cc, przynajmniej w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
annazmaria Re: ułożenie pośladkowe 05.12.06, 19:51 witaj mikaa25, nie jestem co prawda ekspertem ale obawiam się że ta kwestia mnie też będzie dotyczyć (jestem teraz w 32tyg) i trochę już o tym się dowiadywałam. I tak: 1. jeśli dziecko jest stosunkowo małe to ma szanse się obrócić nawet do 38tyg, szczególnie jeśli pupa nie weszła (moja położna powiedziała 'nie zaklinowała się') jeszcze w miednicy. Na pewno - jeśli zależy Ci aby się obróciła - wskazane są ćwiczenia, mi poradziła abym 3 razy dziennie minimum 20 minut spędzała w pozycji na kolanach, klatka piersiowa jak najblizej podłoza, a pośladki jak najwyzej, wtedy dajemy dziecku 'szansę' na obrót. 2. co do CC w przypoadku kobiety rodzącej po raz pierwszy dziecko w uł. pośladkowym, to w szpitalu przez nas wybranym nie ma rutynowego zabiegu u pierworódek z takim ułożeniem, a sprawdza się parametry matki (stosunek wagi sprzed ciązy do wzrostu, budowę szczególnie szerokość miednicy), przewidywaną wagę dziecka oraz czy np nie jest owinięte pępowinę itp. na tej podstawie podejmowana jest decyzja wobec indywidualnego przypadku. 3. Z tego co mówiła położna w szkole rodzenia, wielu lekarzy 'obawia się' porodu sn w takiej sytuacji bo po prostu nie mają doświadczenia, a nie mają doświadczenia bo takich porodów sn jest coraz mniej. Czyli błędne koło. Na pocieszenie napiszę Ci że ja urodziłam się ponad 27 lat temu z ułożenia pośladkowego i nic mi nie było / nie jest więc głowa do góry - a przecież (ja tak uważam) i tak najważniejsze żeby dziecko było zdrowe. Pozdrawiam, ania Odpowiedz Link Zgłoś
ineze Re: ułożenie pośladkowe 06.12.06, 06:41 W praktyce przy pierwszym porodzie jest to wskazanie do cc, przy kolejnym jeśli pierwszy poród był sn - nie. Ostatnio moja znajoma rodziła sn drugie dziecko ułożone pośladkowo. Ze swoim lekarzem umówiła sie na cc ale ostatecznie musiała spróbowac i odbył się psn. Wszystko ok. Ułożenie poprzeczne jest wskazaniem do cc przy kazdym porodzie bez względu na kolejność. Odpowiedz Link Zgłoś