daga210 15.12.06, 19:49 mała jest z 24 kwietnia. Jak sądzicie można podac jej grysik?? albo krupiczke czy cos takiego) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emmilka nie rozumiem :( 16.12.06, 09:51 co to jest w zasadzie grysik? zastanawiam sie, dlaczego nikt nie odpowiada... ja nie do konca wiem co to grysik i krupiczka.... Odpowiedz Link Zgłoś
ania_34 Re: Grysik czy można już podać?? 16.12.06, 12:58 Tak, u nas też grysikiem nazywa się kaszkę manną. A ponieważ jest ona z pszenicy, powinno się ją podawać dopiero w 10. miesiącu (gluten). Jak wiele innych rzeczy, które niektóre mamy podają już teraz. I ja też nie mogę się opanować i czasem daję Gabrysi spróbować, jak Mateusz je. Więc grysik bardzo jej smakował (odrobinka)- na razie nie całkiem rygorystycznie przestrzegam zaleceń karmienia, pomimo niewielkich zmian na skórze, bo nie widzę różnicy przy ścisłej diecie i kompletnym nieuważaniu. Ale oczywiście nie napiszę, że można dać. Sama musisz zdecydować i obserwować ewentualne zmiany, a te mogą się niestety ujawnić później... Odpowiedz Link Zgłoś
daga210 Re: Grysik czy można już podać?? 16.12.06, 13:00 Grysik to manna) a krupiczka to też podobna kaszka, tylko jej sie podobno nie gotuje, czeska krupiczka, do kupienia w kazdym sklepie) Karmie piersia a obiło mi sie o uszy, że wtedy mozna wczesniej wprowadzić gluten. jak sadzicie? Nasze mamy podawały juz chyba od 3-4 miesiaca. Odpowiedz Link Zgłoś
cleo1976 do daga210 16.12.06, 13:13 Hej Daga, ja jeszcze Filipowi nie dawałam bo jak na razie to mu zaczęłam gotować kaszę kukurydzianą, mazurską drobną już wcina i jaglaną mi polecili bo podobno bardzo zdrowa więc kupiłam ale jeszcze nie gotowałam. Moja pediatra mi powiedziała żeby jak dziecko nie przejawia skłonności alergicznych to powoli wprowadzać wszystko i obserwować. Buziaki dla Was ))) Odpowiedz Link Zgłoś
ania_34 Do Cleo1976 16.12.06, 21:19 Jak podajesz kaszkę kukurydzianą - gotujesz na wodzie, mleku? I taka jest całkowicie rozgotowana, czy średnio? I jak myslisz przyrządzić jaglaną? Mnie też się wydaje, że to lepsze od kleików i kaszek błyskawicznych - bardziej naturalne. Napisz, jeśli możesz Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
daga210 Re: Grysik czy można już podać?? 17.12.06, 08:11 Dzięki za odp.)ja tez gotuje kaszke mazurska, z tym, że troche dłużej, żeby sie rozgotowała, taki dodatek do zupy)))ryż też w całości, małej aż sie uszy trzesa jak to je. Zaczełam dawać jak wyszły dwa zebole, czyli jak miała 6 mieś) pozdr. Daga Odpowiedz Link Zgłoś