alfa36 09.02.07, 14:30 Mo małz twierdzi, ze malym chlopcom nie powinno dawac sie duzo jajek. Wiecie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efka30 Re: Jajka 09.02.07, 14:37 Pediatra powiedziala mi że 2-3 w tygodniu mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia_chlopczyka Re: Jajka 09.02.07, 15:33 też to słyszałam, ale to znaczy że ma się chłopcom nie dawać jajek codziennie i w jakiś dużych ilościach - ale to się tyczy chyba wszystkich, prawda??? Odpowiedz Link Zgłoś
kasikk_29 Re: Jajka 09.02.07, 16:23 a co chłopcu po jajkach grozi? nie mam pojęcia, o co chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
9-x-2 Re: Jajka 09.02.07, 17:09 I chłopcom i dziewczynkom też - ze względu na hormony zawarte w jajkach i drobiu. Znam kilka historii n ten temat - 1) córka sąsiadów mojej babci mając 5,5 lat dostała pierwszej miesiączki. 2) już 2-3 latkom zaczynają rosnąć piersi (gruczoły sutkowe jak w okresie dojrzewania) + plamienie. Pierwsze zalecenie od endokrynologa - odstawić drób i jajka z produkcji masowej (czyli taką prawdziwą kurę czy indyczkę od babci ze wsi, karmioną naturalnie bez dodatków i jej jajka można, natomiast te ze sklepu - nie) Odpowiedz Link Zgłoś
mama1_24 Re: Jajka 09.02.07, 18:48 nam pediatra również mówiła żeby dawać jajko 2 razy w tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaela Re: Jajka 09.02.07, 23:09 Jajko 2 razy w tygodniu? Malo wykonalne biorac pod uwage ze dodaje sie je do ciast, nalesnikow, klusek, kotletow itd. Tak samo nalezaloby wykluczyc drob. Czerwone mieso tez nie jest zdrowe. Idac tym tropem dieta ubozeje do... ryzu? Ja staram sie kupowac dobra zywnosc i wierzyc ze producent napisal prawde ze to zdrowe... Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: Jajka 11.02.07, 10:47 jaja mozna nawet 5-6 tygodnoiowo. ale eliminuje sie drób w, wg mojej wiedzy, nie jajka przy problemach endokrynologicznych. właśnie ten karmiony hormonami. równiez wtedy niestety eliminuje się jagurty, badziewie jak danonki. ponoc one wszystkie moga powodowac przyspieszone dojrzewanie. ja kupuje jajka u baby lub w sklepie ekologicznym Odpowiedz Link Zgłoś
9-x-2 Re: Jajka 12.02.07, 07:43 Jateż jajek jako takich nie ograniczam, z tym że kupuję je jak powiedziała bomba "u baby lub w ekologicznym" Wszelkie zastrzeżenia są do kur ze zwykłych sklepów, które mając 2 mies. muszą mieć 2 kilo wagi, inaczej producentowi nie będzie się opłacało je hodować. Ale jajka niestety także są nafaszerowane hormonami - poprzez kury. A np. te ogromne jaja lub te mające po 2 żółtka - czy to jest normalne? Takich to nie wolno tknąć nawet dorosłemu. Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: Jajka 12.02.07, 13:10 jajka z podwojnymi zoltkami byly od zawsze i sa uwarunkowane genetycznie. nie ma to nic wspolnego z hormonami. Odpowiedz Link Zgłoś
ninjo Re: Jajka 12.02.07, 13:25 potwierdzam - byly zawsze jajka z powdojnymi zoltkami - to takie blizniaki dwujajowe pewnie chociaz jedno jajko )) Ale wydaje mi sie mozliwe, ze jest ich teraz wiecej, przy faszerowaniu kur hormonami. Podobnie, jak przy terapii hormonalnej czesciej zdarzaja sie blizniaki (no chyba, ze tylko przy in vitro to sie zdarza). Odpowiedz Link Zgłoś
aniapatryk Re: Jajka 12.02.07, 13:56 Z tego co słyszałam,to hormony zawarte w jajkach i kurach moga bardziej niekorzystnie wpływac na dziewczynki i zwiazane z tym zbyt wczesne dojrzewanie płciowe,duzy biust,szybsza i-sza miesiączka itp.O chlopcach nie czytalam nic.Niestety moje chlopaki lubia z jajek tylko białka,a nie to co najlepsze zółtko.Białka mogliby jesc non stop Odpowiedz Link Zgłoś
9-x-2 Re: Jajka 12.02.07, 18:28 shamso - mówię nie o przypadkiem napotkanym takim jajku w setce normalnych, a o np. jajka od razu sprzedawane i reklamowane jako te lepsze, no bo mają aż 2 żółtka (czyt. w każdym z tych jajek lub w co drugim) Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: Jajka 13.02.07, 10:52 te jajka sa przebrane sposrod normalnych jaj fermowych. nie spelniaja norm unijnych (bylo o tym niedawno) wiec schodza w drugim obiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Jajka 13.02.07, 12:22 Dzięki dziewczyny. Jakub uwielbia jajka, tyle że ja kupuję je od cioci i mam pewnosć, że to prawdziwie wiejskie jaja. Tak naprawdę to nie wiem, co dziecko dawać, bo z mięsa lubi tylko kurczaki sklepowe, a te, jak wiadomo nie są ekologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliaa Re: Jajka 13.02.07, 12:37 tak sie zastanawiam skad wiedza ile jajko ma zoltek? Odpowiedz Link Zgłoś
9-x-2 Re: Jajka 13.02.07, 13:15 Pojęcia nie mam Ale osobiście widziałam na pl. Zawiszy stoisko z takimi ogromnymi jajkami i nadpis - "jaja z 2 żółtkami" i coś odnośnie tego jakie są dobre. Na moim osiedlu na bazarku też wcześniej kupowałam zwykłe jajka i w co drugim- trzecim były podwójne żółtka Gdy nie przywiązywałam uwagi do takich rzeczy i nie chodziłam po zakupy do zdrowej żywności mało mnie to obchodziło, ale jak dzieci zaczęły reagować różnymi alergiami na jedzenie i przestudiowałam wiele materiałów na ten temat, kupuję żywnośc dla dzieci na wsi lub w sklepie ekologicznym. Mięso jedzą głównie wiejskie (króliki, wieprzowina, rzadko kury, ale tylko dlatego że trudno je znaleźć, jajka są bardziej dostępne) Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: Jajka 13.02.07, 15:59 nie jestem profesorem jajkologii, zwyczajnie piszę, co sama wiem. sama mam dziecko na diecie, wiec o jedzeniu "bez chemii" zdązylam sie równiez dużo dowiedziec. sama nie wiem jak to naprawde wyglada, pewnie jakis zootechnik z doswiadczeniem na fermie by wiecej powiedzial. po prostu obwinianie chemii o podwojne zoltka brzmi dla mnie niewiarygodnie. co do czarnej magii i jasnowidzenia: kazde jajo jest ważone przed sprzedaza. jaja mozna rownież bardzo prosto przeswietlic. ponadto, jak wspomnialam, jajka-blizniaki to domena niektorych kur. Odpowiedz Link Zgłoś