Dodaj do ulubionych

Pierwsze buciki ! - czy muszą być drogie??

08.03.07, 11:09
Cześć,
mój synek lubi chodzić prowadzany za rączki, w domu chodzi w skarpetkach ale
wczoraj wyszliśmy na spacerek i mały rwał się do chodzenia a my bez bucików.
Poszłam do sklepu i tam malutkie buciki (12 cm) kosztowały ok 100 zł!!!
Przecież zanim mały zacznie sam biegać one będą za małe, kupiłam takie z
materiału za 16zł z LEMIGO ale nie wiem czy one są dobre na dwór.Co innego
sandałki na lato będzie już sam chodził to muszą byś porządne.Zajrzałam też
do CCC i tam mieli fajne buciki już za 30 zł - naprawdę ładne ale sama nie
wiem, zginały się w paluszkach były lekkie ale wolałam to z Wami
skonsultować smile))
Co myślicie ???
Niestety na stronie CCC jeszcze niema oferty.
Pozdrawiam
Monika
Obserwuj wątek
    • kropka1005 Re: Pierwsze buciki ! - czy muszą być drogie?? 08.03.07, 11:17
      Witaj, ostatnio rozmawiałam z moją pediatrą na ten temat, najlepiej dla
      maluszka aby pierwsze bucikimiały własciwości ortopedyczne, tzn odpowiednią
      wkłądkę w środku oraz odpowiednio wyprofilowany obcas.takie buciki można kupić
      w sklepie ortopedycznym , u mnie skórzane kosztują ok 60zł-takie mam informacje
      od bratowej.Myślę ze warto zainwestowac w takie buty.Moja mama mnienie ubierała
      w takie i potem w podstawówce musiałam nociś buty ortopedyczne-wtedy były
      okropne, za kostkę z dziurkami-wszystcy się ze mnie smiali...
    • ania175 Re: Pierwsze buciki ! - czy muszą być drogie?? 08.03.07, 13:02
      Mi jeszcze przy synku ortopeda mówił, ze w domu to najlepiej w skarpetkach taki
      maluch, a j. na podwórko, to buty dobrze trzymające stopę aby sie nie wykręcała
      i jeszcze bez profilowanej wkładki.
      A swoją drogą to jestem pełna podziwu dla 9-10-miesieczniaków ze już chodzą, bo
      moja mała to nawet jeszcze nie raczkuje porządnie, trochę sie rwie do stania
      ale chyba ma za ciężką pupę smile
      Pozdrawiam.
      • ania175 Re: Pierwsze buciki ! - czy muszą być drogie?? 08.03.07, 13:04
        No i jeszcze mi sie przypomniało, że ja kupowałam synkowi buty w CCC Gufo, bo
        bardzo ładne i spełniały wszystkie moje wymagania, a szczególnie cenowe. Ale
        przyznam ze trochę czuć je było klejem smile
    • nitka111 Re: Pierwsze buciki ! - czy muszą być drogie?? 08.03.07, 17:02
      nie muszą być drogie, tylko odpowiednie, co niestety zazwyczaj jest równoznaczne.
      Z typowo ortopedycznymi też bym nie przesadzała, to trochę tak jakby brać leki
      na serce bo może kiedyś zachoruję uncertain.
      • vanilia25 Re: Pierwsze buciki ! - czy muszą być drogie?? 09.03.07, 23:50
        Bartus po domciu lata- raczkuje bo na chodzenie jeszcze nie przyszedl jego
        czas, chociaz probuje juz od dosc dawna za raczki, a na pole kupilam mu za
        5zeta swietne bartki w komisie prawie jak nowesmile
      • kropka1005 ortopedyczne 10.03.07, 21:04
        dokładnie nazywają sie profilaktycznymi, powinny miec obcas Tomasa i
        usztywnioną kostkę i piętę.Alicja już ruszyłasmile i chodzi, zamierzam jej kupić
        takei buty.Zapobiegają krzywieniu stópki, dzieciom, które chodza na palcach
        pomagają nauczyć sie prawisdłowego stawiania stópek-podeszwa jestsztywna, nie
        miękka jak powszechnie sie mówi.Wybierzcie sie dziewczyny do specjalistycznych
        sklepów i dowiedzcie, moze warto jednak na początek butki profilaktyczne
        • beata.londyn Re: ortopedyczne 10.03.07, 22:29
          Te buty ortopedyczne dla bobasow to jakas masakra w Polsce, niegdy od zadnego
          lekarza nie slyszalam tutaj zeby dziecku usztywniac noge!! To tak jakbys sama
          chodzila w butach narciarskich. Stopa dziecku wogole nie pracuje wiec jak ma
          sie rozwijac??
          Ja kupilam mojej malej mieciutkie buty Clarks. Dzien przed skonczeniem 10
          miesiecy zaczela spacerowac po domku wink
          Przyznam , ze nie widzialam tutaj nigdy usztywnianych butow za kostke. Co
          prawda niektorzy przeginaja w druga strone i kiedys widzialam malucha w
          sandalkach na podeszwie chyba z 5 cm z powyginanymi nozkami...makabra...
    • magdalenas10 Mrugała i Noel 10.03.07, 22:04

• mama-misia Czyli jakie: Bartek czy sportowe Adidasy??? 11.03.07, 00:12
        bo napewno nie ortopedyczne, to wiem napewno.
        Skoro muszą być drogie to może adidaski (nie mówię o takich za 30 zł) Fajne
        widziałam np. NIKE za 120 zl.
        Mogą być??
        Monika
        • nitka111 Re: Czyli jakie: Bartek czy sportowe Adidasy??? 11.03.07, 08:26
          raczej nie adidasy, buty powinny być za kostkę, mieć usztywnianą piętkę, ale być
          na tyle elastyczne, żeby nóżka pracowała.

Porównanie do butów narciarskich jest super big_grin, nigdy tak nie skrzywdzę dziecka,
          żeby fundować mu takie buty na zdrową stopę.
    • o_tuska Re: Pierwsze buciki ! - czy muszą być drogie?? 11.03.07, 12:11
      No niestety ceny butów dla dzieci nie sa niskie (czasem zbliżone do naszych)
      naważniejsze jest aby buty były z surowców naturalnych.
      Skórę zawsze łatwo rozpoznać przez zapach- każdy wiej jak pachnie a jak
      śmierdzi to nie skóra prawdopodobnie
      My Bartkowi kupiliśmy profilaktyczna z firmy Postęp (ok 70 zł w Bartku)- te
      które ma nadają sie po domu (zalecenie oropedy) i na wiosnę
      But musi usztywniać kostkę i być w miarę elastyczny- rozmawiałam z
      fizjoterapełtą i powiedział mi że na bosaka to po trawie , piasku najlepiej a
      panele, kafle mogą odbijać stópkę i lepiej w busikać szusować.
      Pozdrawiam
    • 1979ju Re: Pierwsze buciki ! - czy muszą być drogie?? 11.03.07, 13:26
      To i ja się wypowiem. Jak zapytałam mojego ortopedę jakie mam kupić 1 buty
      Tosiowi, to mi powiedział "najtańsze, i najwygodniejsze, miękkie, szmaciaki z
      twardym zapiętkiem. Nic na kształt ortopedycznych, bo niech pani sama założy
      sobie takie na zdrowa stopę; te drogie co polecają niektórzy ortopedzi, to tylko
      nabijanie kabzy firmom". Podobnie wypowiadał się fizjoterapeuta kiedys na tvn
      style w programie poświęconym dzieciom. I zakupiłam wczoraj własnie w CCC butki
      typu półbuty, ze sztywnym zapiętkiem, bardzo ładne, miekkie za całe 39, 99zł.

Pozdr, Asia.
    • rosieee77 Re: Pierwsze buciki ! - czy muszą być drogie?? 11.03.07, 13:28
      A ja kupiłam podobne do tych, jak dla mnie super, cena rewelacja- 22zł, a po
      dworzu jeszcze nie biega... Zresztą zaraz będzie cieplutko, więc i w takich po
      trawce pobiega.
      www.befado.com.pl/?id=2
      A czytałam, że jeśli nie ma wskazań specjalnych od ortopedy, spód bucika
      powinien miekko się zginać. Na boso tylko po miekkim, po twardej podłodze lepiej
      w butkach bo lepiej amortyzują.
      • kropka1005 Re: Pierwsze buciki ! - czy muszą być drogie?? 11.03.07, 19:02
        a ja dzisiaj kupiłam, w sklepie Bartek za 47zł.Buty profilaktyczne(nie
        ortopedyczne), które mają zapobiegać nie leczyć.Ala sobie w nich nieżle radzi i
        nie zauwazyłam zeby czuła sie w nich jak w butach narciarskich.Te butki nie
        zrobią dziecku krzywduy, a ja jestem zdania, ze lepiej zapobiegac niz
        leczyć.Pozdrawiam majóweczkismile
        • matie31 wytyczne mojego ortopedy 12.03.07, 09:38
          Moj ortopeda dal kilka wsazowek co do butkow:
          - skorzane albo szmaciaki (zadnych sztucznosci)
          -podeszwa, ktora pod ciezarem dziecka bedzie sie lekko uginac
          -podeszwa ma sie latwo zginac w miejscu gdzie zgina sie stopa (pod poduszka)
          -sztywny zapietek
          -dlugosc do kostki (ale nie nad! Maja sie konczyc ponizej, ew. na kostce)
          -paluszki najlepiej zakryte ze wzgledu na mozliwosc uszkodzenia
          -a najlepiej szukac butow z atestem

Na moje pytanie o adidaski, powiedzial, ze owszem ale za rok albo dwa smile
          • ania_34 Re: wytyczne mojego ortopedy 13.03.07, 08:54
            No a mój mówi, że sztywna pięta. Cholera, a człowiek chciałby jak najlepiej, a
            tu różne opinie.
            Przy pierwszym dziecku myślałam, że im więcej przeczytam, dojdę do jakiejś
            obiektywnej prawdy, a niestety kończyło się to mętlikiem w głowie smile
          • agnes3131 Re: wytyczne mojego ortopedy 13.03.07, 09:39
            TO JA TEZ JUŻ NIC NIE WIEM... Bartki podobno dobre butki, a te co oglądałam to
            są nad kostkę... kupiłyście już jakieś??
            • ania_34 Re: wytyczne mojego ortopedy 13.03.07, 09:54
              Właśnie, to samo sobie pomyślałam. Synek miał pierwsze 2 bartki - a teraz
              myślę, że jednak za wysokie i za sztywne. Też już chcę kupować, jeśli
              kupiłyście, pokażcie jeszcze co wybieracie, muszę się też na coś zdecydować ...
    • ada1122 Re: Pierwsze buciki ! - czy muszą być drogie?? 13.03.07, 17:58
      Witam, my po długich poszukiwaniach (nic nie pasowało, mała ma wysokie podbicie)
      kupiliśmy Natalce takie,rozmiar19 -nie na allegro jednak buty trzeba mierzyć:
      www.allegro.pl/item171615863_obuwie_dziewczece_zetpol_18.html
      wydaje mi się że wygodnie jej w nich.. troszkę już też zaczyna chodzić a jak
      siedzi w wózku to notorycznie zwala jeden buciksad Pozdrawiam.
      • jusia111 Re: Pierwsze buciki ! - czy muszą być drogie?? 14.03.07, 18:25
        mygucio.com/sklep/sklep.php
        My przy starszej córeczce kupiliśmy Gucie i bylismy zadowoleni. I teraz też
        takie kupimy, jak tylko Hanutek zacznie chodzić. Polecamy
    • agz_home Re: Pierwsze buciki ! - czy muszą być drogie?? 20.03.07, 12:54
      Oczywiście, że nie!!! Drogie, to nie zawsze znaczy dobre. Tak jak ze wszystkim
      w tej branży, czasem płaci się za firmę. Maluchowi adidasów NIKE za 120 PLN,
      bym nie kupiła, po prostu uważam, że to przesada, zwłaszcza, że dopiero
      zaczyna chodzić i nie wiadomo, co będzie mu tak naprawdę pasować, ponadto taki
      Maluch zaraz z tych butków wyrosnie. Na początek powinny być niedrogie i
      funkcjonalne. Jak Maluch zacznie chodzić, to trzeba zaobserwować, czy nóżka
      jest stabilna, czy stapa na paluszkach, jak stawia stópki i wtedy dobrać
      odpowiednie obuwie, za rada ortopedy lub bez.
      Według mnie to kwestia zdrowego rozsądku i intuicji każdej Mamy. Takie jest
      moje zdanie, ale szanuje opinie innych.
      Ja kupiłam śliczne niedrogie butki w Deichmannie, za 39 PLN, do kostki,
      zamszowe ze skórzanym wkładem. Artek bedzie je głównie używał do podróżowania w
      wózku na spacerach, czy prób chodzenia po ławce, musi mieć obuw, coby nie być w
      samych skarpetkach, a potem zobaczymy.
      Pozdrawiam wszystkie Mamy. Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka