Dodaj do ulubionych

WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNIOWE

19.03.07, 18:15
Czy któraś z Was ma z tym do czynienia u swojego dziecka??Wczoraj naczytałam
się na ten temat i teraz już nie wiem czy odzywa się we mnie hipochondryk i na
siłę znajduję u Szymka objawy czy on rzeczywiście ma niektóre z nich.
Co głównie działo się u Waszych dzieci,jak wyglądało badanie u lekarza a jak
rehabilitacja?? Z góry dzięki za odp.
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • niuta_s Re: WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNIOWE 19.03.07, 19:18
      mója Baśka miała przy wyjściu ze szpitale zalecenie konsultacji neurologicznej,
      byliśmy po skończonym 3 tygodniu.
      Neurolog bada odruchy, wyglądała to następująco, dotyka stóp, rąk i patrzy jak
      dziecko reaguje, "ćwiczy" nóżki. za roczki podnosi do góry patrzy jak odwija się
      głowa. Badanie było bezbolesne i dla mnie jako widza ciekawe.
      przede wszystkim mała za bardzo się pręży, wygina się tak jak do mostka, i ma
      swoją ulubioną strone. Tzn. jak ją kładziesz z główką odwóconą w prawo, odwraca
      się sama w lewo, woli leżeć na lewym boku. opisuję to co ja zauważam, lekarz na
      pewno "widzi" więcej.
      Rehabilitacja - mimo że brzmi groźnie - jest bardzo przyjemna, a moje dziecko
      bardzo lubi pana rehabilitanta. ćwiczenia polegają na wykorzystaniu pozycji
      fizjilogicznych noworodka z okredu płodowego. Tzn wykorzystanie elastyczności
      kręgosłupa, czyli rozluźnienie tego prężenia się.
      Dakota może skonsultuj się z pediatra - jeżeli on zauważy że coś jest nie tak z
      maluchem to pewnie wyśle cię do neurologa, im wcześniej rozpoczęta rehabilitacja
      , tym krócej będzie trwała, tak twierdzi mój rehabilitant.
    • marzusia_s Re: WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNIOWE 19.03.07, 19:55
      Mam dokładnie tak samo. Wczoraj się naczytałam w internecie o objawach WNM.
      Tzn. najpierw zaniepokoiło mnie odginanie główki podczas jedzenia do tyłu,
      wczoraj Natalka była niespokojna, prężyła się i wyginała, tez w czasie
      jedzenia. Zaraz przypomniało mi się, że zdarzało się jej ze dwa razy tak
      zasypiać - troszkę wygięta w ten nieszczesny rogalik. A poza tym na pierwszej
      wizycie położna powiedziała, że mała chyba preferuje prawą stronę. Może
      rzeczywiście troszkę, ale tez sama, nieprzymuszana przekręca główkę na lewą
      stronę. No i całkiem zgłupiałam, spanikowałam i spać nie mogłam. Dzisaj baardzo
      uważnie obserwowałam Natalkę, wyginała się może ze dwa razy podczas jedzenia.
      Śpi normalnie, trochę częściej zwraca głowę na prawo. Jutro mamy pierwszą
      wizyte u pediatry, więc juz siedzę jak na szpilkach. Mam nadzieję, że to tylko
      głupia panika z mojej strony.
      Napisze jutro co powiedział lekarz. Wychodzę z założenia, że lepiej wyjść na
      przewrazliwioną mamuśkę, niz coś zaniedbać.
      Pozdrawiam
      • dakota123 Re: WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNIOWE 19.03.07, 20:05
        Ja też jutro idę do pediatry - też wolę wyjść na przewrażliwioną babę niż coś u
        dziecka zaniedbać!
        Niuta - dzięki za info!
    • furetti Re: WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNIOWE 20.03.07, 07:11
      My z Hania byłysmy wczoraj u pediatry i w trakcie badania lekarka stwierdziła,
      że dziecko ma lekko podwyzszone napięcie mieśniowe w płaszczyźnie osiowej -
      tzn. ma tendencje do wyginania się w ten własnie "rogalik". Stwierdziła jednak,
      że nie ma zadnych powodów do niepokoju, gdyż objaw taki ma duży odsetek dzieci
      i z reguły dzieciaczki same z tego wyrastają. Bedziemy to obserwować i w razie
      czego ewentualnie może trzeba bedzie skierowac dziecko na rehabilitację.
      uspokoiła mnie tym. Zresztą moja mama twierdzi, że ja jako dziecko miałam tą
      samą tendencję do "rogalikowania", jednak sama z tego wyrosłam bez problemu - w
      tamtych czasach o żadnej rehabilitacji się nie mówiło - a nie wyrosłam na
      paralityczkę.
      Dziewczyny nie martwcie się aż tak bardzo.
    • kasia7914 Re: WZMOŻONE NAPIĘCIE MIĘŚNIOWE 20.03.07, 14:15
      Cześć.Jestem nowa dopiero odkryłam Wasze forum i już bardzo proszę o pomoc- czy
      któraś z Was ma namiary na dobrego-sprawdzonego neurologa w Warszawie?
      (prywatnie)Z góry dziękuję.
      • niuta_s ja byłam na nfz 20.03.07, 14:38
        na niekłańskiej - lekarz Włodarczyk-Wujkowska. Czekaliśmy 1 tydzień - ale małż
        uprosił kobite w rejestracji. kolejny termin mamy dopiero na czerwiec
        • dakota123 marzusia_s jak po wizycie?? 20.03.07, 15:52
          U nas ok,pediatra przebadała Szymka na wszystkie strony,nic niepokojącego nie
          stwierdziła,to co zauważyłam to prawdopodobnie odruchy nierozwiniętego jeszcze
          do końca układu nerwowego. Mały dostał witaminę B1 i B6 i skierowanie na usg
          głowy - zobaczymy co tam wyjdzie.
          A jak u Ciebie??
          • marzusia_s Re: marzusia_s jak po wizycie?? 20.03.07, 18:44
            My tez po wizycie. Taka marna ze mnie mama, że nie zauwazyłam, że to wyginanie
            i prężenie to jest kolka. Natalia jest na tyle grzeczna, że nie płacze, tylko
            jęczy i stęka. Wygina się, bo boli ją brzuszek! A boli, bo bardzo łapczywie je
            i połyka masę powietrza. Pediatra obejrzała ją i stwierdziła, że
            jest "mięciutka jak pączuszek", zadnych napięć nie stwierdza. Będziemy malutką
            obserwować, ale ona ma 15 dni, więc układ nerwowy nie rozwinął się jeszcze w
            pełni. A ta prawą stronę też mamy obserwować, i lekko stymulować ją na lewo wink
            Więc na razie walczymy z kolka u małego grubaska ( waży 4520 g!).
            Dakota, ciesze się, że u Szymka pediatra tez nic nie stwierdził, a USG
            potwierdzi tylko tą opinie. Jednak coś jest w nas z przewrażliwionych
            mamusiek wink)
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka